Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Når det gjelder koking og trykk så har stusset lit på dere sier

Nå er det jo slik at man kan få vann til å koke kun ved å øke trykket. mener dere da at temperaturen for å koke noe utenom vann kan bli for lav til at det egentlig bli kot

Her gjelder det å holde tungen beint i munnen. Koking er den prossesen der et stoff skifter fase fra væske til gass, ikke bare på overflaten men også inne i væskevolumet. Det er det sistnevnte som skaper boblene som er synlig når man koker vann. Hvilken temperatur dette skjer på er svært trykkavhengig. Enkelt forklart må gasstrykket inne i en boble minst balansere trykket utenfra ellers vil den kollapse. Jo høyere temperatur, jo høyere blir trykket inne i boblen. Sett motsatt: Jo lavere trykk utenfor, jo lavere trykk trengs inne i boblen for at gasstrykket skal kunne balansere det ytre trykket.

 

Det som skjer når man tilbereder mat med varme er noe helt annet. Dette dreier seg stort sett om omforming av store molekyler som stivelse og proteiner. Temperaturen der disse omformes har ikke noen sterk trykkavhengighet. Derfor er det mer eller mindre samme temperatur som må til for en viss tilberedingsprosess (for eksempel å koke et egg) uansett ytre trykk.

 

 

Samtidig så har man jo det nye med vakuum koking

altså mat som er vakuumpakket , som kan kokes ( og antagelig ) også stekes ved lav temperatur.

Hvordan henger dette samme i forhold til trykk , høyde og temperatur ?

Dette henger ikke sammen i det hele tatt. Den vakuumpakkete maten varmes opp i vannbad som holder ønsket slutt-temperatur. Dermed ender hele kjøttstykket, eller hva det nå er man tilbereder, opp med samme temperatur. Hvis man derimot koker kjøttet i 100 graders vann vil de ytre delene bli tilnærmet 100 grader før kjernen oppnår den temperaturen man ønsker (f.eks. 74 grader). Det er vanlig å steke kjøtt som er tilberedt på denne måten etterpå en kort tid på sterk varme for å gi det en stekeskorpe som gjør at folk flest finner maten mer tiltalende.

 

Vakuumpakkingen har med andre ord ikke noe med temperaturen å gjøre her i det hele tatt. Jeg er ikke sikker på hvorfor de vakuumpakker, men jeg tipper det er for å fjerne oksygenet slik at bakterieveksten hemmes. Dette vil være et viktig poeng siden den langsomme oppvarmingen ellers ville gi utmerkede forhold for bakterier i store deler av tilberedningstiden. Vakuumpakkingen hindrer at f.eks. kjøttkraft eller andre smaksstoffer forsvinner ut i vannbadet.

 

Redigert: Etter et kjapt nettsøk fant jeg en mye bedre forklaring på hvorfor man vakuumpakker maten. Dette forandrer imidlertid ikke poenget i resten av innlegget mitt.

Endret av -trygve
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvorfor har menn brystvorter? Noen som har noe å si om det?

Finnes det noen grunn til at evolusjonen skulle ha fjernet brystvorter helt fra menn? Hvis et genkompleks for 300 millioner år siden oppsto som gav dyr brystvorter uspesifikt for kjønn, ville det vært noen fordel ved et annet genkompleks som slo av brystvorteproduksjonen for menn? Eller er systemet hvor melkeproduksjonsapparatet kun slås på av hormoner godt nok? Det ser ut som om evolusjonen har foretrukket sistnevnte løsning, muligens fordi den andre aldri har oppstått og fått sjansen til å prøve seg.

Lenke til kommentar

90?! wow!

hva er den største fettprosenten et menneske kan ha?

 

Eg vil tru at maks fettprosent nok vil ligge rundt dette nivået. Med tanke på at dei som har vært svært overvektige i dag har hatt tilgang til helsehjelp og andre hjelpemiddler så er det tvilsomt at menneskekroppen vil kunne tåle å bli så mykje større.

 

Men om ein klarer å lette belastninga på indre organ gjennom tekniske hjelpemiddler, som f.eks assistanse til hjerte og pust. Alternativt så vil ein ved å flytte overvektige personer over til f.eks ein vanntank gjere at fettprosenten kan bli endå høgre utan at belastninga på dei indre organa blir for stor.

Det er dette som gjer at kvalane kan bli så store, hadde dei ikkje vært i sjøen så er det tvilsomt at dei hadde kunne blitt så store utan at skjelettet også hadde blitt sterkare.

Lenke til kommentar

Jeg var ute og sprang i sted og begynte å lure på hvorfor man får blodsmak i munnen (det var lenge siden sist løpetur altså).

 

 

Fant forøvrig svaret selv for en gangs skyld. Interessant var det også.

 

Årsaken til fenomenet skal være å finne i lungene.
Lungene er enkelt sagt bygd opp rundt et hovedluftrør som forgrener seg som et omvendt tre ned i lungene i mange og stadig tynnere luftrør. Ytterst på alle de tynne luftrørene sitter det noen ørsmå sekker, eller luftblærer, som kalles alveoler. Menneskets lunge inneholder formidable cirka 300 millioner alveoler, og hver og en er viklet inn i et fint nettverk av blodårer. Alveolene er skilt fra de tynne blodkarene med en bare 0,2 mikrometer tykk membran, og det er gjennom den barrieren oksygenet vi puster inn, må finne veien til blodbanen. Alveolenes vegger er imidlertid så tynne og skjøre at de faktisk kan gå i stykker. Utsetter man seg for hard trening, blir blodet pumpet rundt i kroppens blodkar med stor kraft, og trykket i de tynne blodårene rundt alveolene blir spesielt høyt på grunn av den lille omkretsen. Dette kan i enkelte tilfeller ha som resultat at alveolveggen, som er tynnere enn det tynneste papir, rett og slett brister, og dermed trenger en ørliten mengde blodplasma ut i lungene.
Det dreier seg om mindre enn bagatellmessige mengder, men det er nok til å gi en smak av blod i munnen. Det er kanskje også et tips om å redusere farten en tanke.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Hadde vært kjekt å vite om det faktisk ikke hadde noe å si i de fleste tilfeller, eller om det er et tegn på å stoppe. Som med det meste er vi bygd opp av å få best resultat ved å ta et steg av gangen, ikke plutselig balle på. Samme gjelder når det f.eks. kommer til soling eller trening generelt.

Lenke til kommentar

Hvordan har det seg at når man promper i dusjen, bad osv så lukter det så mye verre?

Lite rom og all gassen frigjøres med en gang, ingen klær som hindrer at det sprer seg. At man står gjør også at ingenting blir fanget mellom rompa og det man sitter på. Tviler vannet påvirker det...

Lenke til kommentar

Hvordan har det seg at når man promper i dusjen, bad osv så lukter det så mye verre?

 

I tillegg til det som har blitt nevnt har det nok med at lukt spres bedre i fuktig luft. Man sier at det "lukter regn", noe som er unaturlig ettersom det kun er vann. Det man lukter er ting man ikke lukter like lett i tørr luft.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+45613274

Hvordan kan det ha seg at den magnetiske nordpolen beveger seg mye, mens den magnetiske sørpolen ikke beveger seg like mye? Må ikke de peke nøyaktig motsatt vei?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...