Gå til innhold

Hva slags stil liker du ikke å se?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vi merker at du skriver det som passer deg. Du lar være å svare på oppfølgingsspørsmål til helt obvious falske påstander du kommer med, og avfeier våre begrunnede påstander som løgn og bedrag og mener du er kongen av ekviperie fordi du syr noen jævla jeans. Du som sier at du kan lage klær burde jo faktisk forstå at hvis man strammer en jakke 5-7 cm for mye rundt midjen vil det jo søren ikke se bra ut. Jakkens form slik den er sydd for å sitte og gi kroppen en proporsjonert midje vil man ikke få og quartersene (jeg vet ikke det norske ordet, men han som er selvproklamert klesekspert burde vel vite det?) vil ikke henge som de er laget for. Det er faktisk ikke vanskelig å forstå hvis man bruker litt sunn fornuft og ikke impliserer at alle som mener det er uvitende.

 

Dette er et helt seriøst spørsmål, som jeg håper du kan svare på: er 90 % av innleggene dine i MoV troll?

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Jeg har stilt flere spørsmål som ingen har svart på her. Og nei, du får ikke svar på spørsmål om yrkesvalg, metodebruk og lignende her. Men du tar tydeligvis ikke et hint.

 

Du er heller ikke nyansert nok til føre denne diskusjonen på et faglig nivå. Du mener altså at alle dressjakker med to knapper, er så mye smalere i livet, at den nederste knappen uansett vil rynke til stoffet?

 

Helt uten å ta hensyn til brukerens kroppsfasong. Patsharp har blant annet dokumentert at Kong Henry sannsynligvis var en av de som startet trenden, fordi han var feit. Skal de samme reglene da gjelde for alle, til tross for mennesker som kanskje har smalere hofter og ikke er feite?

 

I det opprinnelige bildet som startet denne diskusjonen, har altså tenåringen kneppet igjen begge knappene på sin dress. Men er disse fryktede rynkene synlig på jakken hans? Det syns ikke jeg.

 

Samtidig så overdrives viktigheten noe fenomalt her. Dere skal rett og slett ha det til at man fullstendig ungår at stoffet rynker seg, så lenge man husker på å la den nederste knappen være. Da er det på tide og vokne opp til virkeligheten, og innse at ALT STOFF vil krølle seg. En skredders jobb er å sørge for at det blir så slett som mulig. Men han kan aldri eliminere dette fullstendig. Og det har faktisk mer med stoffets tykkelse å gjøre, framfor hvilken knapp du har kneppet igjen. I sømfaget er det nemlig slik at jo bedre kvalitet stoffet er, jo finere faller det.

 

Det er altså en effekt man måler etter, ikke noe man vil eliminere. Jo bedre stoffet er, jo flottere bølger det seg. Dette er sånn man lærer av folk som faktisk driver med FAGET. Altså stoffer, tråd, sying osv. Ikke av folk som bare er flinke til å kjøpe klær i butikken.

 

Det finnes tusenvis av forskjellige måter å lage en dressjakke på, og en skredders jobb er å ta hensyn til kroppsfasongen. Det vil si at forholdet mellom skuldre, bryst, midje og hofte vil variere. Og det vil legge retningslinjene for nøyaktig hvordan dressen vil se ut.

 

Så er det også en kulturell utvikling av dressen som spiller inn. Blant annet med tanke på livhøyden til buksene i forhold til hvor jakken kneppes inn. Det er også en kulturell evolusjon av dressjakken som spiller inn, der forskjellige passformer har røtter i forskjellige opphav.

 

Men det er egentlig ganske enkelt å motbevise denne knapperegelen. Hovedargumentet går altså ut på at å kneppe igjen den nederste knappen vil rynke til dressen. Noen har gått så langt som å si at stoffet blir slitt, strekt osv osv. Men se på han her:

theory-charcoal-charcoal-stripe-wool-dilano-m-executive-2-button-suit-with-flat-front-pants-product-1-2329767-628713681_full.jpeg

Er det noen rynker synlig der? Den jakken ser ut til å være skreddersydd, og han har kneppet igjen begge knappene. Hvorfor er det da ingen rynker synlig?

 

Samtidig er det ikke akkurat vanskelig å finne eksempler på det kan skapes rynker på dressen med selv bare en knapp igjen.

j-crew-ludlow-two-button-suit-jacket-profile.jpg

 

Med disse to eksemplene har jeg enkelt dokumentert, at denne regelen ikke har et gjentagbart utfall, og dermed kan den ikke regnes som fasit. Den er faktisk kontekstbasert. Som alt annet. Og da går det ikke an å si at det er feil å kneppe igjen den nederste knappen.

Endret av Ramius
Lenke til kommentar

Knepper du igjen kun den øverste knappen vil jakken følge kroppens naturlige fasong. Den øverste knappen i en dress med to knapper skal være sånn ca rundt navelen, og overkroppens smaleste punkt. Det er ikke feil, og vil ikke ødelegge jakken å kneppe igjen den nederste også, men tar du kun den øverste vil jakken følge kroppens naturlige kontur. Noe som i 99.9 % av tilfellene ser best ut. Det er en grunn til at det første man må få implantert i hjernen til den som ønsker å kle seg bedre, er at man må kjøpe klær som passer (dvs. følger kroppens naturlige fasong).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ramius: Det er umulig å ta deg seriøst når du bare babler i vei om "faget ditt" og "faglige diskusjoner". Etter å ha laget ti bukser er du skredder, yaddayadda. Og faget mitt er jordbruk siden jeg hjalp ei venninne med å skuffe møkk i fjøset to ganger i fjor. Det er seriøst patetisk at du trenger å argumentere på den måten, og det er enda mer patetisk at du tror din egen "erfaring" gjør deg til en autoritet. Appeal to authority-argumentasjon er dumt nok i utgangspunktet, men når du appellerer til din egen autoritet så er det vanskelig å gjøre annet enn å le.

 

Uansett: Noen skriver i tråden som heter "Hva slags stil liker du ikke å se" at det å kneppe igjen nederste knapp er facepalm-verdig. Du bestrider dette, og sier at "noen jålenisser mener det, men kan du forklare hvorfor det er stygt"? Den videre diskusjonen gir meg kreft, så jeg har i stor grad gitt den opp men jeg vil si følgende: Det er ikke "noen jålenisser" som mener det, det er en kutyme-regel på linje med alle andre, og en ganske grunnleggende en. Selvfølgelig kan du sy en jakke som er ment å ha nederste knapp sydd igjen, på samme måte som man kan sy alle slags ting i alle slags stygge og rare fasonger, men det ser ikke pent ut likevel. Men det forandrer ingenting, nederste knapp er på det store flertall av jakker ment å beholdes åpen. Det ser stygt ut på det bildet som startet diskusjonen, og det ser stygt ut i 99% av alle andre tilfeller også, og å skrive facepalm i forbindelse med det bildet der er godt innafor.

 

Det store flertall av jakker er sydd på den måten? Hvor har du dette fra?

Stygt i 99% av tilfeller? Hvor har du det tallet fra?

 

Jeg tar meg ikke nær av kritikken din i det hele tatt. Men jeg liker å få det tydeliggjort her at klesinteresserte mennesker faktisk ikke lytter til andre som kan sy. Folk som jobber med stoffer og har en praktisk forståelse for hvordan sømfaget fungerer. Til det har jeg brukt meg selv som eksempel, og observert janteloven på høyeste hold. "Ikke tro at du er noe". Folk lar heller sin personlige smak og slaviske forfølging av regler, hindre dem i å høre på andre, hvis det strider mot deres egne oppfatninger. Når dere da får understreket at det kun er en oppfatning, er det flere som så tyr til skjellsord og personlig kritikk.

 

Folk her nekter for at jeg har fagkunnskap. Du syns faktisk det er patetisk at en som liker å sy, prøver å vurdere en klesdebatt basert på sin egen erfaring. Er du virkelig komfortabel med å stå for et slikt utsagn?

 

Jeg kunne ha laget 50 dresser, men her inne hadde folk fortsatt nektet for at jeg hadde noe som helst fagkunnskap, fordi mine syn strider mot deres. Noen mennesker her inne er så opptatt av å følge regler, at tanken ikke streifer deg en gang, HVORFOR man skal gjøre det. Og disse tør ikke en gang å ta steget utenfor sin egen komforsone, å vurdere om alternativer kan være pent. For meg er dere ganske enkelt slaver av regler, som ikke tør å sette spørsmålstegn mot det etablerte.

 

Jeg har også utfordret mennesker her til å prøve å forklare hvorfor det ser stygt ut å kneppe igjen den nederste knappen. Og det er faktisk mennesker her inne som har sagt at stoffet både blir strukket i stykker, og til og med slitt. Bare bla tilbake og se. Utsagn som dette er ubenektelig tåpelige og urealistiske, og demonstrerer at flere her har null peiling på tekstiler, hva de tåler, og går så langt som å late som at de kan noe om det allikevel.

 

Helt personlig, så har jeg fått svaret mitt. Men dere kommer ikke til å like det: Dere syns det er stygt å kneppe igjen den nederste knappen, fordi det bryter mot hva dere selv har lært. Og ikke noe annet. Det er ingen solid grunn, verken når det kommer til passform, tekstil eller noe annet, som underbygger dette. Det er kun fordi dette "ikke er lov" i deres kulturelle oppfatning.

 

Jeg har postet et bilde av en kar i dress. En dress det ikke er noe i veien med. Han har kneppet igjen nederste knapp. Men jeg tror ingen her klarer å argumentere med noen form for logikk, i hvorfor det ser stygt ut i deres øyne. Men bare prøv.

Endret av Ramius
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jo, det er noe galt med bildet du postet. Siluetten blir lite flatterende, og det jeg regner med i utgangspunktet er en veltrent fyr blir seende firkantet ut. Bilde nummer 2 er irrelevant, da det er tydelig at jakken er for liten.

 

PS. Det har forresten ingenting med rynker å gjøre. Herregud.

Endret av Coffee Break
Lenke til kommentar

de fleste jakker blir konstruert med hensyn til at den nederste knappen ikke skal kneppes igjen?

thiz.

 

Sett i gang og produser dresser, Ramius. Dersom du viser at du får det til kan jeg glatt punge ut for at du lager en bespokedress til meg - men erfaring fra 10-20 par benklær tror jeg faktisk ikke gjør deg utlært til å sy en dress med over 200 deler (det tallet har jeg fra en SR-skredder, siden du med stor sansynlighet vil spørre). Jeg mistenker det vil se ut som da Calle i "I kveld med Ylvis" prøvde å sy seg en dress de første gangene du forsøker.

 

https://www.youtube.com/watch?v=77Ij6kZXrRg

Endret av Phelge
  • Liker 7
Lenke til kommentar

de fleste jakker blir konstruert med hensyn til at den nederste knappen ikke skal kneppes igjen?

thiz.

 

Sett i gang og produser dresser, Ramius. Dersom du viser at du får det til kan jeg glatt punge ut for at du lager en bespokedress til meg - men erfaring fra 10-20 par benklær tror jeg faktisk ikke gjør deg utlært til å sy en dress med over 200 deler (det tallet har jeg fra en SR-skredder, siden du med stor sansynlighet vil spørre). Jeg mistenker det vil se ut som da Calle i "I kveld med Ylvis" prøvde å sy seg en dress de første gangene du forsøker.

 

https://www.youtube.com/watch?v=77Ij6kZXrRg

 

For meg er det bare gledelig å høre, at du prøver å snakke om hvor mange deler det er en i dress - basert på hva noen andre har sagt. Altså ikke etter å ha klippet ut et mønster selv noen gang. Det blir litt som en fyr som bare har spist Grandiosa i hele sitt liv, skal fortelle om hva slags ingredienser som går inn i oppskriften på en pizza. Kanskje han har rett, kanskje han tar feil. Det spiller ingen rolle. Troverdighet har han ikke uansett.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...