Gå til innhold

Hvordan velge oppdretter og valp - en guide.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Hvis dere har kjøpt hund, så håper jeg dere har sjekket foreldredyras helse og gemytt?

8466101[/snapback]

Regner med at det var meg du skrev til. Valpen er bestilt fra en oppdretter som har holdt på med rasen (Norsk Grå elghund) i mange år. Vi kjøpte en hund der i 1981, og den var utrolig på flere felt. Grunnen til at det er så lenge siden sist er at vi etter den forrige fra denne oppdretteren har hatt en av en annen rase(Jamthund). Men den er nå gammel og pensjonert, så da er det på tide med en ny. Og da skal vi igjen ha en Norsk Grå, og derfor går vi for en oppdretter vi tidligere har brukt. Siden jeg nå har fortalt om to av hundene vi har (hatt) kan jeg jo nevne at vi utenom disse også har hatt 3 engelsksettere og en blanding (første hund i mitt liv -1977, en hund uten mening). Hvorfor så mange? Vel.. vi er 3 brødre, og far, som er litt over middels interessert i jakt med hund.

 

(Jeg ser nå at denne tråden er satt som sticky. Om dette er blitt OT så får en mod slette innleggene)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 2 måneder senere...

Angående dette med valpekurs/dressurkurs, mener jeg dette nesten burde være påbudt. Iallefall bli sterkt oppfordret til dette av oppdretter. Det er ikke for tidlig å dra på valpekurs når valpen er 8-10 uker som mange tror. Om kanskje ikke så mye for dressuren sin del, men som nevnt tidligere i tråden.. For sosialiseringen sin del. Både hunden og deg selv. Du lærer mye om hvordan du skal forme hunden din videre for å få et fint sammhold resten av hundens liv. Dressur er noe man må drive med gjennom hele hundens levetid.

 

Valpekurs er for alle. Vi hadde folk i alle nivåer på våre kurs (har lagt opp for 4-5 år siden). Vi hadde fra normale hundeeiere en kar som hadde drevet med funksjonsanalyse på hunder fra forsvarets hundeskole. De sistnevnte hadde lite problemer med dressuren men var på kurs for å sosialisere hunden sin.

 

Det er viktig å få hunden på et ønsket nivå i relativt tidlig alder, da vil resterende leveår for deg og hunden bli betydlig bedre. (Men pass på at du ikke overtrener, da kan du få en hund som blir uinteressert). Dette gjelder like mye for hunden som for din egen del. Vi har nok av eksempler på folk som har liten annen kommunikasjon med hunden enn kjefting. Dette er i stort sett alle tilfeller mangel på dressur.

 

NB!

Håper ikke dette er noe problem lenger, men finn kurs som driver med lyst betont trening. Du er uansett herre over din egen hund, liker du ikke opplegget, finner du deg et annet kurs!

Endret av Undertaker
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg mener at i hvert fall om man er førstegangseier er et valpekurs veldig nødvendig, og sosialisering er det som burde vært påbudt. Syntes det er så trist å møte hunder som ikke er vant med andre mennesker en sin "flokk" og ikke vant med andre hunder i det hele tatt.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Tenker du da prisen på en spesiell rase, eller generelle utgifter?

En hund kan koste alt fra 500,- og oppover.. vanlig for rasehunder er 8000,- +.

"Oppstartskostnader" vil jo være slike ting som halsbånd, kobbel, matskåler, litt leker, kanskje en seng, vaksiner osv. Prisene her varierer etter hva slags ting du handler, hvor du handler og om du må kjøpe nytt når valpen tygger over :p

 

Etter hvor stor hunden er må du beregne penger til ordentlig fòr. Jeg bruker ca 600,- pr mnd til mine to hunder, det er en middels og en gigantrase. Mindre hunder krever mindre mat og snacks varer lenger..

 

Ellers er det greit å ha en forsikring, der kan du jo velge litt hvor mye du vil forsikre for, om du vil betale pr. mnd eller legge opp fakturaintervallene annerledes. Jeg har sånn at jeg egentlig skal betale 200,- pr. mnd (men Gjensidige sendte meg feil da, så må betale litt mer den første gangen, hehe).

 

Det er greit å bruke litt penger på kurs, det kan du få i varierende prisklasser. Vanlig er sånn 700,- - 1500,- , hvertfall her på østlandet.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Vi er litt usikre på hvilket kjønn vi skal gå for. Vi kommer med tid og stunder til å få oss en Boxervalp. Det viktigste er at vi får en hund med god helse og dressur, men det hadde vært hyggelig å få en pen hund også. I tillegg har en jeg kollega som er aktiv i Norske redningshunder (med en B-godkjent hund) og det hadde vært artig å se om slik trening faller i smak for oss og hunden. Men når det kommer vil valg av kjønn er vi egentlig grønne helt grønne. Er det noen som tør å si noe helt generelt om fordeler/ ulemper med de ulike kjønnene.

Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...
  • 2 uker senere...

For de som ønsker å skaffe seg valp av rasen labrador, puddel eller schäfer er Blindeforbundets Førerhundskole (google it, orker ikke linke) en fantastisk mulighet.

 

Her får man ta seg av en valp i et år, med stadig oppfølging fra kennel/førerhundskole.

 

Så, etter et års tid har gått, blir hunden tatt inn til testing på kennelen, og godkjennes den som førerhund er din oppgave som forvert ferdig. Da har du hjulpet et annet menneske og gjennomført en viktig oppgave i samfunnet! Og blir ikke hunden 100% godkjent til førerhundtrening, får du tilbud om å kjøpe hunden for en billig penge.

 

Disse valpene er også oppdrettet for å ha godt gemytt og være lette å ha med å gjøre^^

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Så fikk jeg endelig lest gjennom denne, og føler det er en ting som mangler..

 

Når det kommer til oppdragelse og dressur hos hund, skal man ikke under noen omstendighet ta alt oppdrettere sier for god fisk!

 

Jeg har sett oppdrettere som helt åpent på sine hjemmesider oppfordrer folk til å være regelrett voldelige mot sine valper. Det er alt fra å bite den i øret til å riste den, som oftest med det for øyet å "sette den på plass" i tidlig alder. Det er tull og tøys og ikke minst ulovlig å drive med slikt.

At man er oppdretter er ikke ensbetydende med at man har god kunnskap om atferd og godt hundehold, selv om de fleste av disse tror dette selv.

 

Bare helt generelt - vær kritisk, og søk råd hos flere enn kun oppdretteren om det skulle være noe.

Endret av jonlem
Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...

å stole på hundeoppdrettere er relativt dumt - de lever tross alt av å segve hunder. Selv NKK lever videre av att profesjonelle oppdrettere betaler avgifter i hue og ræva. Bruk sunn skepsis og for all del sjekk strafferegistere til hundeoppdrettere. De lever av dumme folk som oss som kjøper bikkjer med genetiske designa feil. Alt for mange oppdrettere går kun etter ett kunstig designa utseende, og ikke etter hundens beste og sunnhet.

 

Kjøp heller en gatemix eller ta inn en løs hund - den har antaglig ikke parra seg med nevøen sin.

Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...