Gå til innhold

Hjelp til oscillator krets


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kommer an på hva du skal koble den utgangen til. Kondensatoren er der for å forhindre DC komponenter. Slik koblingskjemaet ser ut har transistoren en fast DC komponent. Det går en DC strøm fra 5V gjennom R6. Noe av denne strømmen går gjennom R10 og resten går gjennom basen og blir forsterket. Denne emitter-strømmen renner gjennom R7 og skaper en DC komponent mellom GND og utgrangsgrenen før kondensatoren.

 

Hvis du ikke setter en kondensator der vil du få en sinusspenning som rir på en DC komponent lik spenningsfallet over R7. Ved å koble en stor nok kondensator på utgangen AC kobler du sinusspenningen.

 

For sinusspenningen er kondensatoren en motstand lik 1/(2pi*frekvens*C). For 17.7Mhz og 18pF ser sinusspenningen en motstand på 500Ohm. DC spenningen ser uendelig stor motstand og kommer ikke gjennom. En utgangsimpedans lik 500Ohm er ganske mye. Foreslår at du setter utgansimpedansen lik 50Ohm eller mindre. 50Ohm krever 180pF. 1nF synes jeg er en fin verdi :)

Lenke til kommentar

Mener dette er en colpits oscillator, de to kondensatorene i base emitter og emitter GND pleier å være nesten like store.

Om eksemplet du tok dette fra har 18pF i utgangskondensator tror jeg det kan være lurt å holde det ca der, om du forrykker balansen mellom de to kan du redusere forsterkningen slik at den ikke starter (typisk temperatur avhengig), bedre å holde ut impedansen høyere og ha en forsterker/buffer krets etter.

 

Om du ikke bryr det så mye om kvaliteten på oscillatoren finnes det andre koblinger som er enklere å få stabile, og som gir mer signal fra ett trinn, men det går da gjerne ut over andre egenskaper som faserenhet mm.

 

God kvalitet får man når signalet ikke driver forsterkningen inn i metning (der den blir ulineær), dvs forsterkning + tap må være bare såvidt over 1 (nok til at den starter), så bør en begrensingsmekanisme (typisk svak klipping) redusere forsterkningen til det akkurat opphever tapene i krystallet og andre komponenter ved en amplitude som er "passe". (litt svartekunster å lage gode _og_ pålitelige oscillatorer, de er gjerne bare en av delene)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...