Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

To porsjoner med fårikål til middag i dag - sto tre timer på platen i går og ble varmet opp i dag (der jeg er fra, blir det sagt at fårikålen er best når den blir varmet opp for tredje gang) ;)

Tok en tur innom polet og kjøpte to flasker med innhold som jeg ikke hadde smakt før:

For meg ble Nøgne Ø den klare vinneren, jeg syntes karamellaktig sødme og avdempet bitterhet med hint av sjokolade funket godt til fårikålen. Oransjevinen var også god, men det lille innslaget av tanniner skapte litt disharmoni når kålen blandet seg inn i smakene - en ren tannin-fri hvitvin hadde sikkert fungert enda bedre.

Og sånn som ølprisene etter hvert har økt, er prisen på NØ-ølen ennå såpass rimelig at jeg nok kommer til å kjøpe inn noen flasker for å nyte utover høsten. :D 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (14 timer siden):

Noen som kan forklare meg, med teskje, forskjellen på Mørk Pilsner og Mørk Lager?

Kjøpte Hansa Høstøl Mørk Pilsner, som ihvertfall smakte bedre enn pils, men ikke i nærheten av det samme som lager.

Lager har ingen krav på innhold. Kan i praksis være piss, (overdrivelse) Amerikansk og mexicansk øl inneholder feks mais usj.

En Pilsner skal egentlig være fra Plzn i Tsjekkia?

Men de altså en Pilsner har strengere regel på renhet og bra ingredienser.

Og norsk pilsner feks Ringnes, Hansa eller Borg er feks mye godere enn mange Svenske lager øl, som jo ikke har samme Pilsner historie som Norge.

En pils skal brygges etter den gamle renhetsloven fra 1516, som sier at øl kun skal ha tre ingredienser: vann, malt og humle

https://palmer.no/nyheter/pilsens-historie

Endret av Gouldfan
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Gouldfan skrev (På 27.9.2022 den 22.23):

Det er enklere å brygge til rett prosent enn å vanne ut øl, de er tekniske fagfolk og kan selvsagt dette når jeg klarer det som en selvlært amatør med netthjelp.

En lett googling antyder at jeg gjetter rett.

https://www.google.com/search?q=how+do+brewerys+make+different+alcohol+content&oq=how+do+brewerys+make+different+alcohol+content&aqs=chrome..69i57j33i10i160l2.26580j0j8&client=tablet-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Ja, jeg har ikke googlet det. Med min laboratoriebakgrunn (fagbrev i laboratoriaget) så ville den enkleste prosessen (som krevde minst mulig oppfølging og et minimum av nøyaktighet i stedet for konstant overvåking) være som følger:

Du brygger en stor batch med det ølet du er ute etter.

Når ølet er ferdigbrygget måler du alkoholprosenten, og får et eksakt svar. Eksempelvis 100 000 liter med pilsner med alkoholprosent på 5.9. Du regner kjapt ut hvor mye vann du må tilsette for å få den på 4.7% grensen, og kanskje legger man til en sikkerhetsmargin slik at man arbeider seg ned til 4.5%.

Du koker opp vann i gitt mengde og tilfører det til ølen.

Det blandes, tappes og blir tilført kullsyre. 

Jeg har bare brygget på amatørnivå, og da gir ikke denne fremgangsmetoden så mye mening. Jeg får jo trykk i ølet mitt ved å tilsette litt sukker i hver flaske/boks før den korkes/lukkes. Jeg er ikke avhengig av å holde meg akkurat under en grense på alkoholnivå.

Men i industriell skala vil det nok være mer effektivt å gjøre slik som jeg beskriver. Det er slik vi gjorde det med de fleste løsningen; vi lagde en mer konsentrert løsning.

Eksempel: Maks molaritet på saltsyre (konsentrert saltsyre ) var litt over 12 mol/liter (M). Dette kjøpte vi fra leverandører. Konsenrert saltsyre oppgis ikke i M, men i %, dvs 37%. Problemet med saltsyre er at det på denne prosenten er en løsning mettet med gass. Om litt av vannet fordamper så vil saltsyren også fordampe, og da har du HCl-gass surrende rundt. Så det første vi gjorde var å lage en mindre konsentrert løsning slik at den kunne stå lengre uten at vi trengte å bekymre oss for dette. Avhengig av hva vi skulle bruke det til blandet vi det ned til 10 M eller til og med 7 M. Sånn ble det lagret. Den syren vi brukte videre var mye mindre konsentrert enn det, så vi fortynnet brukskonsentrasjonen videre ned i flasker som var på 1 liter, og disse brukte vi på laboratoriet.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Da har denne fått stått på siden ca. kl. 17:00 i går onsdag 21.desember og til nå torsdag 22. desember kl. 05:00. Jeg stilte den inn på det kaldeste som er 0 grader og fylte den fra bunn til topp med ØL flasker. Temperaturen er målt helt øverst i boksen ca. 5 cm. under lokket og rommet der man kan plassere øl'en er nok helt klart kaldest nærmere bunnen som er ca. 50cm. fra lokket, så den er ganske dyp. 

Temperaturen helt øvers ca. 5 cm. under lokket er 3.6 grader og det virker som den blir kaldere og kaldere med små marginer. Det står at den skal stå på i minst 24 timer i strekk den første gangen for å oppnå full effekt. 

Jeg prøvde og legge temperaturmåleren litt lenger ned (ca. midt i) og der var temperaturen rundt 2 grader. 

Så ja, jeg tviler ikke på at 0 grader er oppnåelig i denne partycooleren fra Jula. Den ser også ganske stilren og bra ut. Men denne skal altså på sikt ikke stå midt i stua, men i furtebua eller på kontoret mitt.

Så denne ser ut til å fungere akkurat som den skal :)

Jeg kommer dog til å skru temperaturen opp noen grader når den har fått "kjørt seg inn litt". Jeg tenker rundt 4 grader er en god allround temperatur.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dog finner jeg ikke noe informasjon om man kan ha isbiter i denne partycooleren. Den virker jo vanntett med tanke på det rommet inne i boksen, men jeg finner ikke noe informasjon om dette. Ikke noe krise sånn sett, da den kjøler såpass godt som den gjør. 

jeg hadde egentlig planer om å kjøpe meg et lite kjøleskap i steden, men bruksområde til et kjøleskap er jo ganske begrenset i forhold til en slik partycooler. 

Et kjøleskap kan man jo ikke rent estetiskt sette midt på gulvet eller trille rundt. Et kjøleskap er et stygt møbel og krever at det blir innebygd eller vertfall satt ett egnet sted (kjøkkenet). Dessuten koster det billigste kjøleskapet jeg fant dobbelt så mye som denne party cooleren. 

Om sommeren kan man også trille partycooleren ut på terrassen eller andre steder og den kan faktisk også stå midt i stua hvis man skal ha en fest uten at den skjemmer seg bort. 

Jeg hadde tre fulle bæreposer med ØL flasker. Lett blanding av av flasker fra 0.33l til 0.75l. Jeg har ikke telt flaskene men jeg tipper rundt 30-35 stk. ØL flasker. Det er litt mer plass igjen opp til lokket, så skal jeg tippe så får jeg lett ned i en 6-pack med 0.5l ØL bokser til. Mulig enda flere også. Så kommer det jo også litt ann på hvordan man stabler. Reklamen sier at den skal ha plass til 85stk. 0.33l bokser. Det tviler jeg ikke på. 

Angående støy så kan jeg ikke høre noe. Man hører en vag summing hvis man går nærme den, men sitter man noen meter unna er det ingen lys som sjenerer. 

Alt i alt så er førsteinntrykket mitt veldig bra.

Her er en screenshot fra appen på telefonen som holder oversikt over temperaturen øverst i boksen. (temperaturen har gått ned hele 0.5 grader siden jeg målte sist.

PS! Det står "Temp stue", men det er bare fordi jeg har brukt temperaturmåleren i stua og bare slengt den ned i boksen. :)

temp.thumb.PNG.4c1fcdbff89c75e350c40f8c9b2e2a9e.PNG

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...