Gå til innhold

Den store øl-tråden


Anbefalte innlegg

kimare skrev (11 timer siden):

Såvidt jeg har sett finnes det kun en på det norske markedet Hansa Grapefrukt, som jeg likte godt. Forhåpentligvis følger Hansa opp med flere neste år. 

Clausthaler Radler Grapefrukt falt også i smak her, til og med kona digger den og hun er tysk 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
koots skrev (På 12.10.2020 den 7.58):

Clausthaler Radler Grapefrukt falt også i smak her, til og med kona digger den og hun er tysk 

Clausthaler er alkoholfri, tror den faktisk er brygget i Tyskland, men tappet på boks i Norge. Det var slik tidligere. God er den uansett.

Hansa har også en egen Grapefrukt variant med 2.5% alkohol, som klassiske tyske og østerrikske Radlere også har. Den er hakket bedre enn Clausthaler varianten. 

https://untappd.com/b/hansa-borg-bryggerier-grapefruit-radler/3761745

 

Endret av kimare
Lenke til kommentar
On 10/12/2020 at 5:56 PM, Gouldfan said:

Ble en øl idag også til laksemiddag...

God mat fortjener litt godt øl.

En 3 års lagret Lambic Oude Geuze

Derav navnet 3 tror jeg, som dere ser har vi brukt hvitvins glass,det fortjener den, for minner om blanding av frisk eplesyrlig vin og samtidig fylde som en øl.

 

16025181337712479597197043556751.jpg

3'ern kommer av navnet på bryggeriet 3 fonteinen :)

Nydelig øl det der. Har flere årganger i ølboden. Har også en i kjøleskapet som skal være med på hyttetur med lammestek til helgen. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg kjøper en del "hverdagsøl" av typen billig pilsner som jeg drikker til middag, og så kjøper jeg noen mer spennende flasker til helga. Å drikke fancy øl til hvert måltid blir litt over mitt budsjett.

Er det forresten noen som vet om øl som passer godt til muggost? Jeg har kjøpt en del øl som skal passe til ost, men jeg lurer på om de da mener andre typer ost for jeg synes smaken ofte kolliderer med den skarpe ettersmaken til muggost.

Lenke til kommentar
Gamer98 skrev (På 16.10.2020 den 14.50):

Vært interessert i øl i 2 år nå.. Er fortsatt ung så blir mye billig/dårlig øl, men unner meg noe fra polet en gang i blant. Monkeybrew sine øl er en favoritt. Tenker å prøve meg på ølbrygging i fremtiden

Ølbrygging er veeeldig gøy!
Drevet med det i noen år nå.

Selv fikk jeg interessen for øl etter at jeg var med familien til USA for en del år siden.
Da vi kom til hotellet, etter og hadde vert våken i litt over 24 timer, så var det kveld der, og vi skulle ha middag på hotellet.
Ville da sjekke ut lokale øl (Dette var på vestkysten)
Fikk da en flaske med IPA, fra Oregon er det jeg husker om ølen.

Ble helt satt ut, for en smak og bitterhet.
Etter det var jeg frelst 😛

Første jeg bestilte meg på polet når vi kom hjem var Kinn sin Vestkyst, og etter det har det tatt av.

 

 

Endret av Skogslik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Spartapus skrev (1 time siden):

Jeg kjøper en del "hverdagsøl" av typen billig pilsner som jeg drikker til middag, og så kjøper jeg noen mer spennende flasker til helga. Å drikke fancy øl til hvert måltid blir litt over mitt budsjett.

Er det forresten noen som vet om øl som passer godt til muggost? Jeg har kjøpt en del øl som skal passe til ost, men jeg lurer på om de da mener andre typer ost for jeg synes smaken ofte kolliderer med den skarpe ettersmaken til muggost.

 Jeg ville valgt Stout til muggost, helst en grei normal imperial stout fra et godt bryggeri... Feks Nøgne Ø imperial Stout.

Lurer på om en surøl kan passe også? En mer tørr surøl, selv foretrekker jeg en tørr Oloroso eller Manzanilla Sherry til Rochefort. Jeg synes Sherry er veldig billig for kvalitet, da det ikke er så in/moderne også i Norge faktisk. Dessuten er det anbefalt om man er interessert i whisky da dette lagres mye på sherryfat. Jeg synes det er helt utrolig godt med Rochefort, litt god Serrano og litt brytebrød feks Ciabatta eller konas hjembakte flate hvetebrød og extra virgin olivenolje, og Santa Maria telicherry sort pepperkvern og noen små delte tomater i en skål..

En hvit tørr rimelig Manzanilla passer perfekt til dette, en Stout passer kun til osten men Manzanilla eller Oloroso må prøves om det ikke er gjort, dette passer perfekt til det jeg nevnte og osten, et glass vann ved siden av.

Det høres litt dyrt ut, men er vel bare osten og olivenolje som koster litt, det andre er ikke så dyrt...

I Norge er øl så dyrt at jeg brygget mye selv, det er en morsom hobby og jeg ble litt dreven etter hvert, det må ikke være så dyrt med utstyr heller, jeg kjøpte mye på edit Europris, og stor syltekjele fikk jeg av en hyggelig nabo når jeg hjalp å rydde et dødsbo. Den brukes både til syltetøy, mat men ikke øl lenger da øl her i Sverige er latterlig billig. Er nesten dyrere å brygge.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (8 timer siden):

 Jeg ville valgt Stout til muggost, helst en grei normal imperial stout fra et godt bryggeri... Feks Nøgne Ø imperial Stout.

Lurer på om en surøl kan passe også? En mer tørr surøl, selv foretrekker jeg en tørr Oloroso eller Manzanilla Sherry til Rochefort. Jeg synes Sherry er veldig billig for kvalitet, da det ikke er så in/moderne også i Norge faktisk. Dessuten er det anbefalt om man er interessert i whisky da dette lagres mye på sherryfat. Jeg synes det er helt utrolig godt med Rochefort, litt god Serrano og litt brytebrød feks Ciabatta eller konas hjembakte flate hvetebrød og extra virgin olivenolje, og Santa Maria telicherry sort pepperkvern og noen små delte tomater i en skål..

En hvit tørr rimelig Manzanilla passer perfekt til dette, en Stout passer kun til osten men Manzanilla eller Oloroso må prøves om det ikke er gjort, dette passer perfekt til det jeg nevnte og osten, et glass vann ved siden av.

Det høres litt dyrt ut, men er vel bare osten og olivenolje som koster litt, det andre er ikke så dyrt...

I Norge er øl så dyrt at jeg brygget mye selv, det er en morsom hobby og jeg ble litt dreven etter hvert, det må ikke være så dyrt med utstyr heller, jeg kjøpte mye på edit Europris, og stor syltekjele fikk jeg av en hyggelig nabo når jeg hjalp å rydde et dødsbo. Den brukes både til syltetøy, mat men ikke øl lenger da øl her i Sverige er latterlig billig. Er nesten dyrere å brygge.

Takk for tips. Jeg tester med Nøgne Ø Imperial Stout først da det er en øl jeg vet jeg liker godt.

Lenke til kommentar
  • Jarmo låste denne emne
  • Jarmo gjenåpnet denne emne
RogueAlien skrev (På 30.11.2006 den 23.38):

 

Man kan si det varierer fra type øl og merket.

 

For å forklare bedre så kan man bryte det ned i kategorier og undergrupper..

 

De to hovedgruppene er:

 

Toppgjæret (evt. Overgjæret, Ale)

 

Bunngjæret (evt. Undergjæret, Lager)

 

Toppgjæret øl er øl som har blitt brygget i romtemperatur og da har gjæringsprosessen foregått i toppen av tønna. Det er også fortere ferdig enn Bunngjæret øl. Resultatet er et fyldigere og mere smakfullt øl.

Dette er også den eldre formen for øl da Bunngjæret øl ikke ble oppdaget før 1800 tallet.

 

Bunngjæret er brygget i kjøligere temperaturer enn overnevnte og lagres i lengre tid.

Resultatet er klarere i farge og friskere i smak. Den mest kjente øltypen i norge, Pilsner, er en del av denne gruppen.

 

Pilsner er det ølet de fleste i norge begynner med og som de fleste her drikker mest av. Noen drikker ikke annet øl enn pilsner..noe jeg synes er litt trist med tanke på alle de andre fantastiske øltypene som venter på å smakes på! :D

Finnes det overgjæret ale som ikke er pasteurisert? Hvor kan man evt. få tak i det?

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
On 10/16/2020 at 2:50 PM, Gamer98 said:

Vært interessert i øl i 2 år nå.. Er fortsatt ung så blir mye billig/dårlig øl, men unner meg noe fra polet en gang i blant. Monkeybrew sine øl er en favoritt. Tenker å prøve meg på ølbrygging i fremtiden

Det er gøy å brygge øl. Men er jo litt jobb når man først setter i gang og koster jeg litt å kjøpe inn utstyr osv, så er alreit om man er en gjeng. 
Har brygget øl i noen år nå. Blir ikke veldig mange ganger i året, men er jo morsomt når man brygger noe man syns er kjempe godt. Har en imperial stout vi brygget for typ 1 år siden. Den er helt nydelig! Ett par IPA/NEIPAer som også har vært fulltreffere.

Når utstyret er på plass så får man jo mye godt øl ganske rimelig, men så begynner man å skulle oppgradere utstyret man har så da går kronene fort :P
Vi brygger på en BeerBrew 60 (produseres ikke lenger) med Fermzilla gjeringstank på 55L, får ut ca 50L hvert brygg ved full utnyttelse. 

Har en imperial stout som har gjæret med eikechips som har ligget i bourbon til lagring nå, spent på denne!

Endret av PatSharpX
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...