Gå til innhold

Installere Win XP ETTER Linux Mandriva


Anbefalte innlegg

Jeg har byttet til en større harddisk og falt for fristelsen til å installere Mandriva 2006 for å prøve Linux. Nå skal jeg installere Windows XP fra CD og da finner ikke installasjonsprogrammet noen harddisk på datamaskinen.

 

Jeg har naturligvis prøvd de vanlige tingene; booter med en Win98 oppstartdiskett, kjører Fdisk, lager en primær dos-partisjon, starter på nytt og formaterer. Nå har jeg prøvd å installere både WinXP og Win98 fra CD, men begge rapporterer at det ikke finns noen harddisk på datamaskinen.

 

Jeg fant et tips om å skrive Fdisk /mbr, men dette løste ingen ting. Det virker som Linux Mandriva ligger og blokkerer for installasjon av Windows. Helst vil jeg fjerne alt som ligger på harddisken og starte helt på nytt. Noen som har noen tips?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
skal ikke være nødvendig de nei .

6739638[/snapback]

 

Derfor jeg skrev "kanskje"... Har innstallert flere maskiner som krever at drivere til SATA kontrolleren innstalleres.

6739706[/snapback]

 

Hvis han har nytt hovedkort er det vel ikke ikke nødvendig, men med et tre års gammelt hovedkort er det plutselig stor sannsynlighet for at han må det.

 

Linux har uendelig mye bedre støtte til slike ting enn windows, og fant derfor disken uten problem. Mens XP da kanskje trenger drivere for å finne disken.

 

edit: skal ikke trenge å gjøre om til et gyldig windows-filsystem. Disken skal dukke opp uansett som ukjent system, hvor alt bare skal kunne slettes

Endret av zeltex
Lenke til kommentar

Datamaskinen er en Dell Dimension 8400 som ble kjøpt høsten 2004, altså nesten 2 år gammel. Det går tilsynelatende helt greit å kjøre FDISK fra en gammel Win98 oppstartdiskett. Jeg oppretter primær DOS-partisjon og formaterer den til å være 182 Gb (det er en SpinPoint 200 Gb disk). Allikevel finner ikke Windows disken.

 

Nå har jeg installert Linux Mandriva på nytt og opprettet en FAT32 partisjon på 160 Gb derfra. Dessverre skjer det samme igjen; installasjonsprogrammet for Win XP pro gir beskjed om at det "finner ingen harddiskstasjoner på datamaskinen", og må avslutte installasjonen.

Lenke til kommentar

FIXMBR kan kun kjøres fra Recovery Console. Ettersom Windows ikke finner harddisken så er det ikke mulig å starte Recovery Console. Nå har jeg imidlertid kjørt FDISK /MBR, men Windows påstår fremdeles at det ikke finns harddisker i datamaskinen.

 

Har prøvd å kjøre Partition Magic (BootMagic) og får opp tre partisjoner:

FAT32, Primary, Bootable 160 Gb

Linux Ext2/3, Logical 28 Gb

Linux Swap, Logical 2 Mb

 

Litt merkelig at installasjons-CD'en ikke finner primary DOS-partisjon?

Lenke til kommentar

Litt lys i tunellen. Etter å ha vekslet mellom oppstartdiskett, win98, w2k, wxp og partition magic, ser det nå ut til at Windows 98 har klart å funnet harddisken. Installasjonen gikk NESTEN knirkefritt. Prøver nå å kjøre diskverktøy, men får opp at systemet har for lite ressurser (har 1 Gb RAM).

 

Det ligger tydeligvis igjen noe rusk fra Linux, så jeg vurderer å prøve å installere Mandriva på nytt og se om det går lettere nå når Windows er på plass. Hvem kunne ane at Linux skulle lage så mye trøbbel?!

Lenke til kommentar

Når det gjelder data skal man unngå å bruke uttrykket "hundre prosent", tror jeg. For å løse dette har jeg hentet informasjon både fra Internett og fra folk jeg har snakket med, og funnet ut følgende:

 

- Hvis man har planer om å ha både Windows og Linux på en og samme harddisk så er det sterkt anbefalt å installere Windows først! Jeg har ikke klart å installere verken Win98, W2K eller WXP etter at jeg installerte Linux Mandriva.

- Akkurat som for Windows så er det også for Linux en fordel å ha en oppstartdiskett. Det skal være mulig å avinstallere Linux ved å avbryte midt i installasjonen, men jeg løste dette ved triksing med Partition Magic, BootMagic og Fdisk.

- Først etter å ha installert en nesten 10 år gammel Windows 98-versjon klarte Windows XP professional å finne harddisken. Installasjonsprogrammet til XP foreslår å formatere hele disken med NTFS, og dermed er vi mest sannsynlig i gang igjen...

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...