Gå til innhold

Hvordan fotografere godt i mørket?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

ISO-verdien bør være så lav som mulig, for å få mindre støy, men dette medfører selvfølgelig lengre lukkertid.

 

Blenderen er det ikke så viktig med, og her gjelder samme regler som ellers, men skal du ha skarpe bilder bør du som regel blende litt ned i forhold til største blender ( minste blendertall ).

 

Og så er stativ fint å ha. Da kan du bruke lang lukker uten problemer.

Lenke til kommentar

Ovrebekk sier at ISO-verdien bør være lavest mulig. Jeg bare litt enig. Når jeg fotograferer i dårlig lys kjører jeg uten problem ISO1000-1600 uten å bekymre meg for bildestøy. Jeg vil heller ha støy enn uskarpe bilder.

 

Hvis du bruker størst mulig blender(lavt f-tall) kombinert med høy ISo og så rask lukker du klarer får du de beste lite-lys-bildene.

 

Dersom du vil drive med skikkelig lange lukkere, gjerne fra 1-30 sekunder, bør du kjøpe deg et stødig stativ.

 

Legger ved et bilde som er tatt på frihånd med f1,8, 1/25 og ISO800

post-48887-1154890488_thumb.jpg

Lenke til kommentar

Poenget er vel at Ovrebekk gir gode tips for å fotografere statiske motiver på stativ, hvor man gjerne kan påspandere seg noen sekunders lukkertid, mens Engekri sikter mer mot "vanlig" fotografering, som gjerne krever lyssterk fastoptikk i tillegg til høy ISO.

 

Jeg ser forøvrig at trådstarter referer til "M" som manuell fokus. Jeg mistenker at det du egentlig mener mer manuell innstilling av blender og lukker. Det finnes ingen generell regel for hva du skal velge her - bruk kameraets lysmåler, og still blender og lukker for å få den effekten du ønsker.

Lenke til kommentar

Mhm :D jeg mener "vanlig" fotografering.. ute på byen hvis det skjer noe og sånt. slike bilder som avisene er interessert i og om jeg kommer oppi noe sånt tar jeg selvfølgelig anonymiserer bilde ved hjelp av en effekt eller et filter i Photoshop CS2. Det vil si at jeg f.eks blurrer eller dekker til ansiktet.. avisene bruker det.. jeg husker ikke akkurat hva den heter men... Kan det være? Pixelate -> Mosaic ?

 

men skal prøve Ovrebekk sitt forslag og se hva jeg får til kanskje jeg legger det ut her og viser det.. :D

 

Nei, jeg har ikke stativ.. Jeg bruker et objektiv ved navn SIGMA 18-125mm f.3.5-5.6

Endret av mr messenger
Lenke til kommentar
okei.. Jeg kan ikke bruke orginal objektivet til 350D da? 18-55mm -  er det bedre? kanskje... .

Hvis jeg ikke tar feil, har kitobjektivet den samme lysstyrken som den Sigmaen du nevnte og er dermed like langt. Du skriver at du vil ta bilder "ute på byen hvis det skjer noe og sånt" i tillegg til at det kan være noe begrenset belysning, da må du ha et lyssterkt objektiv til å få såpass kort lukkertid at du kan "fryse" bevegelser som det vanligvis er rundt omkring når det har hendt noe (selv om høy iso og ekstern blits hjelper, er det sansynligvis ikke nok hvis det er mørkt med de nevnte objektivene, men det kommer selvsagt av hvor mørkt det er). Kanskje et fastobjektiv (uten zoom) kan være en idé, da de finnes med enda bedre lysstyrke enn zoomobjektivene? Lek litt med kamera en kveld og se ved hvilke lukkertider mennesker og annet i bevegelse begynner å se uskarpt ut.

 

Men før evt nytt objektiv skal jeg ha ekstern blits Canon Speedlite 430EX.

En ekstern blitz er alltid kjekt å ha, men ikke glem at den er vel så egnet om dagen som på kvelden.

Lenke til kommentar

Rådet mitt gjaldt ved bruk av stativ ja. Hvis man ikke har mulighet til å bruke det blir det fort verre, og en god blitz eller et lyssterkt objektiv ( aller helst begge deler ) ville vært en god investering.

 

Som en kriseløsning uten stativ går det jo selvfølgelig å sette fra seg kameraet på et stabilt underlag. Evt presse det mot en vegg mens man tar bildet.

Men et ok stativ koster ikke så mange hundrelapper og åpner for en ny verden innenfor fotograferingen.

Lenke til kommentar

Ifht. å skyte bilder som du håper selge til pressebruk, så har jeg sett en del forjævlig dårlige blitzbilder på nettaviser etc., som tar imot "hva som helst" (det du mest sannsynlig kommer til å produsere med 18-125 og blitz), siden det viktigste for dem er å ha et bilde. Kvalitet står ikke høyt i kurs på nettavisene.

 

Lykke til med "karriéren".

Lenke til kommentar
  • 6 år senere...

Er enig med ovrebekk, stativ og en god blitz eller et lyssterkt objektiv (aller helst begge deler) vært en god investering. Avhengig av situasjonen o.l. kan stativ unnværes, men et lyssterkt objektiv er et must etter min mening.

F.eks. et objektiv med fast brennvidde 50mm f/1.4 eller f/1.8.

f/1.4 koster gjerne en god tusenlapp mer enn f/1.8, så her er det vel en smakssak, og om du skal studere bildene veldig nøye etc. Ellers for "vanlig bruk" til privat bruk, papirutgaver etc. så er f/1.8 godt nok.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...