Jump to content
Sign in to follow this  
codename_p

Med RoHS til en grønnere hverdag?

Recommended Posts

Fra og med juli ble RoHS-direktivet innført, etmiljøtiltak som har krevet mye omlegging internt ielektronikkbransjen. Denne artikkelen ser nøyere på hvadette betyr i praksis for miljøet og for den enkelte forbruker.

Les mer

Share this post


Link to post

Eneste problemet jeg har lagt merke til er såkalte "whiskers" hvilket betyr at loddetinnet sitter bedre fast i spissen på loddespissen Og dermed lager søyler når man tar den bort. Lurer på om ikke dette skylder lavere kappilæreffekt el utflytningsevne. Jeg lurer også litt på om ledningsevnen til tinn er bedre enn bly? Uansett kan man jo bare bruke sølv hvis man har det helt store behovet /og budsjettet.

Share this post


Link to post
Uansett kan man jo bare bruke sølv hvis man har det helt store behovet /og budsjettet.

6601934[/snapback]

Men har ikke sølv smeltepunkt på rundt 600 grader da? Det vil i så fall ikke fungere bra på elektronikk.

Share this post


Link to post

I følge Wikipedia er de elektrisk ledningsevnene (0 °C):

- tinn : 115 nΩ·m

- bly : 208 nΩ·m

 

Helst bruker jeg "Rubber Bible" for slike oppslag, men jeg har den ikke for hånden her.

 

Rent sølv er neppe å anbefale på grunn av det korroderer lett. Smeltepunktet for rent sølv er også såpass høyt (Wikipedia sier 961.78 °C) at det neppe egner seg for alminnelig lodding av elektronikk.

Share this post


Link to post

Jeg tror det vil ta tid før vi blir helt kvitt bly i loddetinnet. Det selges ennå, men jeg tror ikke det er noe problem i den skala som privatpersoner bruker det.

Share this post


Link to post

... men hvorfor vil de bytte det ut da? Blyet holder seg jo der det skal være, og produksjonen tilsier vel heller ikke noe forurensning, så hva er egentlig problemet?

Share this post


Link to post
... men hvorfor vil de bytte det ut da? Blyet holder seg jo der det skal være, og produksjonen tilsier vel heller ikke noe forurensning, så hva er egentlig problemet?

6604306[/snapback]

Tja? Tenk på at produktet ikke varer evig. Hvordan skal det håndteres når det blir kassert? :hmm:

Share this post


Link to post

Sant nok, per i dag er kanskje behandlingen av gammelt utstyr for dårlig, men da får man vel fikse på det da.

 

Jeg synes det er helt greit å bytte ut bly om de finner en tilsvarende god løsning, men om de ikke klarer det, og det resulterer i dårligere produkter, synes jeg de kan vente til de har kommet med en løsning som er like god. I mellomtiden kunne de jobbet for bedre behandling av avfall, noe som burde ha blitt arbeidet med likegyldig om det var bly i loddetinn eller ei.

Share this post


Link to post

RoHS er utrolig positivt med tanke på avfallsproblematikken og emisjon(avgassing) fra datamaterialer. En tenker kanskje ikke så mye på det til daglig, men mange av disse stoffene har skadelig innvirkning på blant annet reproduksjonsevnen. Dersom man bruker store deler av tiden foran skjermen vil disse stoffene lekke inn i kroppen i større eller mindre mengde.

Selv foretrekker jeg i mindre mengde. Det er sikkert også mange som lar elektriske apparater gå rett i søpla selv om det er spesialavfall. I verste tilfelle brennes dette og askerestene blir spredt utover arealer som brukes til blant annet dyrking av mat. En del kan også gå til atmosfæren og spres utover alt ved svakheter i forbrenningsanleggets rensesystem.

 

Nå gjenstår jobben med oppfølging av dette direktivet og utarbeiding av neste direktiv for å begrense bruken av flere skadelige stoffer.

Share this post


Link to post
Eneste problemet jeg har lagt merke til er såkalte "whiskers" hvilket betyr at loddetinnet sitter bedre fast i spissen på loddespissen Og dermed lager søyler når man tar den bort. Lurer på om ikke dette skylder lavere kappilæreffekt el utflytningsevne.

6601934[/snapback]

Jeg har arbeiet lite med håndlodding, så jeg er usikker på om det er avvikende terminologier ute å går, men "whiskers" slik jeg brukte det i artikkelen, er ikke søyler av loddetinn, men lange og tynne krystaller som vokser ut fra den amorfe loddemassen.

 

Det du beskriver er nok et resultat av lave overflatekrefter. Høye overflatekrefter gjør at væske løfter seg til en kule. Massetetthet spiller nok også inn. F.eks. smeltet indium legger seg som en kule på loddespissen, og må tørkes av.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...