Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

BSN & 100Mbit, i praksis.


Anbefalte innlegg

Heisann.

 

Skal flytte inn i en av Boligstiftelsen i Nydalens leiligheter til høsten. På sidene deres står det:

Hver leilighet er utstyrt med et 100Mbit nettverksuttak. BSN har en 1000Mbit (1Gbit) linje som fordeles på alle beboerene.
BSN har 600 leiligheter til disposisjon, er ikke 1000mbit litt lite i forhold til at alle får 100mbit rett i veggen?

 

De sier også at de utnytter ca 5% av båndbredden deres per dags dato, ca 50mbit altså, hvordan kan dette stemme? Hvordan tror dere hastigheten på internettet der er i praksis?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det har seg ofte sånn at man ikke bruker all den båndbredden som er tilgjengelig. Spesielt gjelder det folk som har raske linjer. Her i Trondheim har de som bor på studentbyene enten 10 eller 100 Mbps. Hvor er det alt fra 1 til 2 Gbps ut fra studentbyene. Disse ligger som oftest mellom 20 og 50 Mbps i snittbelastning.

 

F.eks. om du laster ned en Linux distribusjon på et par-tre GB kan det ta deg rundt 5 minutter. Det er dermed lite sannsynlig at det vil være mange andre som er koblet på den samme tiden til å laste ned for full hastighet samtidig.

 

Det skal da også være sagt at Internettlinjen fra NTNU og ned til Oslo er på 2,4 Gbps. I tillegg til NTNU er UIT og høyskolene nord for trondheim koblet på denne linjen og den har langt fra nådd taket: http://drift.uninett.no/stat-q/plot-all/tr...ay,traffic-kbit

 

Så jeg tror ikke du kommer til å møte på noen begrensninger i kapasiteten, hvertfall ikke så lenge BSN har designet nettverket fornuftig slik at man unngår for mye Broadcast-trafikk lokalt.

Lenke til kommentar

Fikk mail av en dataansvarlig hos BSN:

 

Det er en 1000mbit linje totalt for alle ja. 100 mbit per rom ut og inn. Dette er den hastigheten du kan forvente. Har idag ingen restriksjoner på noe, men vurderer fortløpende om det er behov. Vi bruker i gjennomsnitt 80mbit med peak på rett over 100 av og til. En beboer vi har snakket med har oppnådd 90mbit nedlasting via torrent nettverket. I praksis vil du ikke oppnå slike hastigheter pga. at det ikke er noen sider som har like stor hastighet i andre enden. Speedometeret til dinside viser oppimot 70mbit, begrensningen ligger ikke hos oss...

 

Vil gjøre oppmerksom på at hver enkelt beboer er ansvarlig for sin egen internettbruk. Vi forventer at beboerne følger norsk lov....

 

Jeg tør selvsagt ikke spørre om dette, men tror dere de utestenger beboere dersom de f.eks laster ned filmer og musikk?

 

Hvordan er dette på andre universiteters studentbyer?

Endret av Lord^
Lenke til kommentar

Det aner jeg ikke noe om, leste et sted at de leier fiber direkte fra hafslund.

 

Men det er ikke poenget, er det vanlig praksis på universiteter o.l at ansvarlige overvåker hva bebeoere laster ned for så å gjøre noe med det?

 

Har så lite lyst til å havne i en slik situasjon nemlig.

Lenke til kommentar
Tviler ikke paa at de sitter paa NTNU sin backbone med 2,4gbit til Oslo - HiA har tilsvarende hastighet mot UiO og NIX.

6581984[/snapback]

 

HIA har 2,4 Gbps på grunn av at det er en del av ringnettverket til Uninett. Som vil si at NTNU, UIB og UIS skal ha mer enn en vei til Oslo med 2,4 Gbps helt frem. NTNU har 2,4 Gbps rett til oslo i tillegg til en backup via aalesund og bergen ( http://drift.uninett.no/stat-q/plot-all/ho...aw,traffic-kbit ).

 

De 2,4 Gbps linkene som er i uninett i dag er: oslo - trondheim, trondheim - tromsø, trondheim - aalesund, aalesund - bergen, bergen - oslo, bergen - stavanger, stavanger - kristiansand, kristiansand - oslo. Mer info kan du se her: http://drift.uninett.no/kartg/last-en

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...