Gå til innhold

Retning på lynnedslag?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Lynet vil som all annen strøm gå fra et sted med negativ ladning til et sted med positiv ladning, altså fra minus til pluss som på et batteri (egentlig går det jo fra området med et overskudd av elektroner til et område med underskudd, men ut i fra definisjonen av strømretning vi bruker er et høyt ladd område minus :roll: )...

 

Uansett, så vidt jeg husker fra fysikken, så er jorden positivt ladd... Se på det som at jorden er det vi kobler "jordingen" i ledningene våre til, strømmen går derfor rett til jorden istedenfor i gjennom oss om det blir feilkobling. Hadde det vært motsatt, hadde jo vi fått mer strøm igjennom oss - litt teit kanskje ;)

 

Altså, om lynet går mellom skyene og jorda, så må det nødvendigvis gå nedover. Men selvsagt kan jo lyn gå mellom skyer med forskjellig ladning også, og dermed gå vannrett eller faktisk også oppover...

 

(correct me if i'm wrong :whistle: )

Endret av Espenhh
Lenke til kommentar
Lynet vil som all annen strøm gå fra et sted med negativ ladning til et sted med positiv ladning, altså fra minus til pluss som på et batteri (egentlig går det jo fra området med et overskudd av elektroner til et område med underskudd, men...

 

 

I hht. definisjon er STRØMRETNINGEN motsatt av den veien elektronene går. Så strømmen går vel i tilfellet fra jorda til skyen.

Lenke til kommentar

Det finnes både positiv og negativ tordenvær. Mindre enn 5% av alle tordenvær er positive ifølge Wikipedia's artikkel.

 

Nedslaget skjer når skyen har blitt så negativ i forhold til den positive bakken (eller omvendt) at den statiske spenningen imellom har blitt så stor at elektronene kan hoppe gjennom lufta og ned til det nærmeste punktet av motsatt polaritet (ie et kirketårn eller en lyn avleder). Urene ting i luften som fex vanndråper eller røyk kan hjelpe til med å gjøre luften mer ledende. Nedslaget vil skje langs den linjen med minst resistanse mellom bakken og skyen (eller sky til sky). Trenger en spenningsforskjell på minst 200-1000 volt per millimeter mellom polaritetene (for eksempel bakke og sky) avhengig av forholdene (luftens resistanse). For at et lyn skal starte mellom en sky som er 1 km over bakken må det være mellom 200-1000 megavolt spenningsforskjell. En megavolt er en million volt.

 

Det visuelle lynet er bare en kanal som opprettes ved at luftens molekyler blir ladde og blir ioner. Dette skjer i begge retninger. Lynet "skytes ut" samtidig fra et høydepunkt/spisspunkt i bakken og fra skyen og møtes på midten. Da er kanalen opprettet, resistansen synker drastisk og strømmen (elektronene) overføres til skyen og bakken har nogenlunde likt spenningsnivå.

Endret av chrml
Lenke til kommentar
Lynet vil som all annen strøm gå fra et sted med negativ ladning til et sted med positiv ladning, altså fra minus til pluss som på et batteri (egentlig går det jo fra området med et overskudd av elektroner til et område med underskudd, men...

 

 

I hht. definisjon er STRØMRETNINGEN motsatt av den veien elektronene går. Så strømmen går vel i tilfellet fra jorda til skyen.

6572543[/snapback]

Ja, i så fall så går lynet og elektronene (den egentlige strømmen) fra skyene og mot jorden, men ut i fra han som definerte strømretningen så går da strømmen oppover... Men den EGENTLIGE strømmen går nedover, vi bare "sier" at den går oppover... :w00t:

 

Men uansett, bedre forklaring rett over, heia ctrl-c + wikipedia :)

Lenke til kommentar

Trur det er snakk om en slaks elektromagnetisk stråling kommer før lynet slår ned.

Nå eg sier lynet så meiner eg det vi ser.

Lynet kan slå alle veier,lynet slår oppover og,og det er utruligt kraftige utladninger,mye sterkere enn det vi ser.

 

Det med lynet går oppover er nokså nytt,pga det var noe som forskerer ikke reknet med,men di tok feil..

 

Det er mye vi ikke vett nå det gjelder værfenoimener,og lyn er en av di tinga vi vett minst om,men det er likevell en av di mest fasinerende værfenomena eg vett om.

 

Var faktisk ute med båten og det slo ned rundt meg over alt.

Noe eg ikke vill gjør igjen,men likevell så var det en tøff opplevelse.

Pluss eg overlevde! ;)

Lenke til kommentar
Trur det er snakk om en slaks elektromagnetisk stråling kommer før lynet slår ned.

6587010[/snapback]

Når det er snakk om "mellom 200-1000 megavolt spenningsforskjell. En megavolt er en million volt." slik som chrml påpeker oppstår det magnetiske forstyrrelser vet jeg.

Om man er ute i lynvær med et kompass, så vil kompasset hoppe kraftig ved hvert lynedslag man måtte befinne seg i nærheten av.

Om man befinner seg svært nært nedslagsfelt før lynet slår ned, kan man i enkelte tilfeller kjenne at hårene reiser seg på kroppen p.g.a den statiske elektrisiteten som dannes. Da kan du være ganske sikker på at lynet vil slå ned i umiddelbar nærhet, eller i værst fall i deg.

Dette så jeg foresten på Discovery, og har ikke erfart selv.. :p

 

Men hvorvidt det oppstår elektromagnetisk stråling vet jeg ikke. Men skal ikke se bort ifra det :)

Lenke til kommentar

Lyn skaper naturlig nok et kraftig magnetfelt i det øyeblikket lynet slår ned. Elektrisk strøm produserer et magnetfelt i ring rundt strømmen etter den velkjente høyrehåndsregelen for alle som har gått grunnkurs elektro.

 

Hold høyre hånd fremover, la tommelen peke oppover og fingrene mot venstre. La tommelen vise strømretningen. Da vil fingrene vise retningen på magnetfeltet og underarmen vise retningen på kraften som strømmen og magnetfeltet utøver.

 

Akkurat som ved andre gnister så produserer disse mye elektromagnetisk støy. Kan høres som kraftige knepp på selv batteridrevne radioer mange mil unna.

 

Spenningsforskjellene gir ingen elektromagnetiske forstyrrelser eller magnetfelt i seg selv, men strømmen som går i et lyn skaper store forstyrrelser og magnetfelt. Så mellom lynene vil det ikke påvirke kompass eller radioer. Men spenningen medfører et kraftig statisk elektrisk felt. Folk som har stått i nærheten av der lyn slår ned har ofte merket at høret blir statisk ladet og står rett ut en stund før lynes slår ned. Omtrent som når man lader håret elektrisk ved å gni en ballong mot det. Elektrisk felt og magnetisk felt er to forskjellige ting selv om de noen ganger relaterer seg til de sammme fenomenene.

Lenke til kommentar

I dag lynte det noe sinnsvakt her, og radioen byttet plutselig til en skurrete fransk greie en stund, før det sa KNEPP, ble stille et par sek, og kanalen jeg hørte på var tilbake. Merkelig...

 

Har tidligere hendt at tårnet på Fornebu kom inn når noen pratet i den trådløse telefonen ved siden av, eller telefonen i seg selv.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...