Jump to content
Scix

Tråden for aktive kaffedrikkere!

Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1036 members have voted

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      132
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      113
    • Café creme
      3
    • Americano
      97
    • Caffé Macchiato
      16
    • Caffé mocha
      98
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      324
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      44


Recommended Posts

Simen1 skrev (På 29.6.2020 den 22.25):

Ligner ikke denne tråden på noe for Kaffenerder? I så fall kan du jo lose folk trygt bort fra facebook og inn hit.

Har aldri sett noen slik tråd. Nå ble denne startet i 2006 og har holdt det gående i 14 år. Ikke dårlig. Men til tross for at VG nå har kjøpt hele dette forumet, er det vel ærlig talt Facebook som har tatt over for det meste. Uansett håper jeg folk bruker begge plattformer. Men det har blitt temmelig stille her inne de siste åra. 

Share this post


Link to post

Vel, nå er jeg en #BoycottFacebook så jeg håper at folk bruker alt annet enn det. Jeg er usikker på hva VGs oppkjøp kommer til å bety for diskusjon.no så jeg er foreløpig avventende til å se hvordan det utvikler seg. Det loves mye bra, men så lurer det jo også noen potensielle fallgruver, men jeg får vel bare vente å se.

  • Like 1

Share this post


Link to post
On 6/29/2020 at 10:06 PM, mellowman said:

Hei! Trenger en ny goose-neck-kanne da den billige fra Japan begynner å bli rusten. Kan dere anbefale en som er å få kjøpt i Norge?

Skulle gjerne kjøpt https://www.seattlecoffeegear.com/oxo-on-adjustable-temperature-gooseneck-kettle men tviler på den selges i Norge...

Jeg hadde en fra Bonavita, men den døde. Det var visst ikke så uvanlig. Hario lager en og Wilfa lager en, det kommer litt an på hvor stor du trenger. 

Edited by the_last_nick_left
  • Like 1

Share this post


Link to post

Er ganske nær å bestille meg en Cafelat Robot manuell espresso "maskin" - noe skal jo feriepengene brukes på ;) (Og siden jeg allerede har en Knock Feld 47 håndkvern, blir faktisk hele espressoprosessen kun avhengig av tilgang på varmt vann og muskler.)

Men er litt bekymret for at espressobønnene fra norske kaffebrennerier er så lysbrente at det blir mye armer og bein med forvarming etc for å unngå sure shots pga for mye varmetap og lave temperaturer. Er det noen som har gode eller dårlige erfaringer med bruk av Robot med norske ferskbrente bønner som de kan tanke seg å skrive noen ord om? Funnet noen med god smak og brenningsgrad som passer Robot? Tested and true enkle, effektive triks?

Share this post


Link to post

Da er Roboten bestilt, gitt! Og dagen etter at jeg bestilte den blå versjonen, dukket det opp et bilde på Instagram av en rød:

Dermed skrev jeg sporenstreks et håpefullt svar på ordrebekreftelsen fra dem, der jeg anmodet om å få den nye røde fargen heller enn den blå, dersom dette var mulig å få til? CafelatStore i Hong Kong var velvilligheten selv, og skrev at om jeg var villig til å vente til en foreløpig ukjent lanseringsdato i august, så skulle det la seg ordne - og selvsagt er jeg villig til det :D 

Ellers er det vel bare å fastslå at manuelt ikke nødvendigvis betyr billig. Robot med trykkmåler og oppgradert selvnivellerende stamper, ettermonterte aluminiumshender, en bankeboks, en melkmugge, en trykkoppbyggende filterkurv (greit ved evt forvarming, visstnok) og noen papirfiltre (for eksperimentering) ble nesten nøyaktig 600 USD (inkludert 83 USD FedEx-frakt). Det betyr at den med MVA og gebyrer vil passere 7000 NOK med god margin, tenker jeg. Men den er såpass enkel og solid at den kan fort holde koken i 70 år med et og annet pakningsskifte, så sånn sett er den vel billig...

Når den kommer utpå høsten en gang, blir det vel til at jeg kjøper en boks Illy standard espresso-bønner, og en eller annen ferskbrent av lysere slag her i Bergen. Da kan jeg starte rolig med kaffe som er enkel å ekstrahere, og når jeg begynner å få taket på den, får jeg prøve meg på litt mer intrikate saker.

Instagram-bildet fant jeg forresten på en nylig startet reddit-gruppe: https://www.reddit.com/r/CafelatRobot/

  • Like 2

Share this post


Link to post
a_aa skrev (På 21.7.2020 den 20.18):

Da er Roboten bestilt, gitt! Og dagen etter at jeg bestilte den blå versjonen, dukket det opp et bilde på Instagram av en rød:

Dermed skrev jeg sporenstreks et håpefullt svar på ordrebekreftelsen fra dem, der jeg anmodet om å få den nye røde fargen heller enn den blå, dersom dette var mulig å få til? CafelatStore i Hong Kong var velvilligheten selv, og skrev at om jeg var villig til å vente til en foreløpig ukjent lanseringsdato i august, så skulle det la seg ordne - og selvsagt er jeg villig til det :D 

Ellers er det vel bare å fastslå at manuelt ikke nødvendigvis betyr billig. Robot med trykkmåler og oppgradert selvnivellerende stamper, ettermonterte aluminiumshender, en bankeboks, en melkmugge, en trykkoppbyggende filterkurv (greit ved evt forvarming, visstnok) og noen papirfiltre (for eksperimentering) ble nesten nøyaktig 600 USD (inkludert 83 USD FedEx-frakt). Det betyr at den med MVA og gebyrer vil passere 7000 NOK med god margin, tenker jeg. Men den er såpass enkel og solid at den kan fort holde koken i 70 år med et og annet pakningsskifte, så sånn sett er den vel billig...

Når den kommer utpå høsten en gang, blir det vel til at jeg kjøper en boks Illy standard espresso-bønner, og en eller annen ferskbrent av lysere slag her i Bergen. Da kan jeg starte rolig med kaffe som er enkel å ekstrahere, og når jeg begynner å få taket på den, får jeg prøve meg på litt mer intrikate saker.

Instagram-bildet fant jeg forresten på en nylig startet reddit-gruppe: https://www.reddit.com/r/CafelatRobot/

Har interessert meg mer for Espresso i det siste, og tanken på å kjøpe en automatisk maskin slo jeg raskt fra meg pga. prisen. Denne manuelle pressen derimot virket virket veldig interessant. Eneste negative må være varmetap.

Hvilken kvern skal du bruke?

 

Share this post


Link to post
Dusken skrev (1 time siden):

Hvilken kvern skal du bruke?

Som nevnt: en Knock Feld 47 håndkvern. Også kjent som MBK Feld47 Travel, der MBK er forkortelse for Made by Knock. 

http://www.madebyknock.com/store/p48/feld47travel.html 

Samme koniske kvernkniver (Italmill 47mm, med noe ulik overflatebehandling) som 1Zpresso JE Plus og Kinu M47, slik jeg har skjønt det. Kinu leverer et alternativt knivsett til sin kvern for brygging med V60 etc, siden Italmill-settet kan levere en mengde kaffestøv ("fines") som kan kludre til bryggingen. I all hovedsak gjelder dette "sprø" lysbrente afrikanske bønner, og jeg løser det heller med å varme dem 30 sek i mikroen like før jeg kverner dem - da blir de mykere, og kuttes mer enn de knuses i småbiter. Så jeg har tenkt å bruke min Feld 47 til både espresso, V60 og Aeropress. :D 

Faktisk kan en kvern som ikke er strengt unimodal (en unimodal kvern gir veldig lik størrelse på kaffekornene) være en fordel med en manuell espressomaskin, den gir deg mer slingringsmonn. Det blir som å skyte med hagle vs å skyte med rifle. En unimodal kvern krever en espressomaskin der du har svært god kontroll over prosessen (mengder,nivellering,trykk,temperatur, eksempelvis de relativt nye Decent Espresso-maskinene), men bare et lite avvik fra det optimale og det blir helbom.  Litt mer spredning fra kverna, og en tilgivende manuell espressomaskin, og vips har du en svært god espresso. Kanskje like god som en "sniper-espresso", kanskje ikke - men god :) 

By the way: MBK er en smule beryktet for å være elendig på kundeoppfølging (og de er ikke alene om det i kaffekvernsegmentet, skjønner ikke helt det der). Bruksanvisninger og vedlikeholdbeskrivelser kan du bare glemme, og svar på epost skjer visstnok sporadisk nå og da Jeg har imidlertid kun gode erfaringer med MBK. 

Share this post


Link to post

 

On 6/29/2020 at 10:06 PM, mellowman said:

Hei! Trenger en ny goose-neck-kanne da den billige fra Japan begynner å bli rusten. Kan dere anbefale en som er å få kjøpt i Norge?

Skulle gjerne kjøpt https://www.seattlecoffeegear.com/oxo-on-adjustable-temperature-gooseneck-kettle men tviler på den selges i Norge...

Anbefaller V60 power kettle Hario eller Stagg EKG fra Fellow

https://www.kaffebox.no/product-category/bryggeutstyr/kettles/

  • Like 1

Share this post


Link to post

Kjøkkenvekt anbefalinger? Er litt salg på noen Soehnle vekter, som tar ned til 1g. Så da bør de funke ok med kaffe? 
5 års garanti er det og! 

Share this post


Link to post

Da har jeg hatt Robot-en en knapp uke :D Kjøpte en pose Kolonihagen Espresso Brasil (basert på gul Bourbon fra Pinheirinho, brent og pakket av Kaffa) på Rema 1000. Jeg testet med MBK Feld47 i området fra 1:9 til 1:11, og har drukket alt for mye kaffe i det siste ...

Optimal kverning ser ut til å ligge rundt 1:10:1 (*), med 18 g inn får jeg ut 45 g på rundt 30 sek, med trykk 6-7 bar - og et resultat som jeg synes er velsmakende og balansert.

Forvarming gjør jeg enklest mulig - setter filterenheten under varmt tappevann et halvminutt før jeg rister av vannet og fyller med kaffe, visper litt rundt med en tynn streng, stamper, setter på "skjermen", heller på kokende varmt vann og setter filterenheten på plass i Roboten. 

Godt fornøyd så lang, må eksperimentere med lysere brente bønner etter hvert ?

(*): Altså 1 hel omdreining fra "nullet" kvern, så til tallet 10, så til merkestrek 1 (av 2) etter tallet. Min "null" er omtrent på tallet 12.

Edited by a_aa

Share this post


Link to post
15 hours ago, a_aa said:

Da har jeg hatt Robot-en en knapp uke :D Kjøpte en pose Kolonihagen Espresso Brasil (basert på gul Bourbon fra Pinheirinho, brent og pakket av Kaffa) på Rema 1000. Jeg testet med MBK Feld47 i området fra 1:9 til 1:11, og har drukket alt for mye kaffe i det siste ...

Optimal kverning ser ut til å ligge rundt 1:10:1 (*), med 18 g inn får jeg ut 45 g på rundt 30 sek, med trykk 6-7 bar - og et resultat som jeg synes er velsmakende og balansert.

Forvarming gjør jeg enklest mulig - setter filterenheten under varmt tappevann et halvminutt før jeg rister av vannet og fyller med kaffe, visper litt rundt med en tynn streng, stamper, setter på "skjermen", heller på kokende varmt vann og setter filterenheten på plass i Roboten. 

Godt fornøyd så lang, må eksperimentere med lysere brente bønner etter hvert ?

(*): Altså 1 hel omdreining fra "nullet" kvern, så til tallet 10, så til merkestrek 1 (av 2) etter tallet. Min "null" er omtrent på tallet 12.

Nice, bilder fra prosessen/maskinen ? 

Share this post


Link to post

Personlig liker jeg den trofaste filterkaffen aller best. Eller evt. kokekaffe "bålkaffe". Den værste kaffen jeg får er fra slike bønnemaskiner. Besk og dårlig smak. Har hatt tre slike maskiner i huset og personlig setter jeg heller på trakteren. Så har man Espresso kaffe da. Helt greit. Sterk og god kaffe, litt avhengig av type. Men det blir for "flott" og er ganske dyrt. 
 

jeg sammenligner bønnekaffe med den man får på bensinstasjoner rundt om. Helt forferdelig kaffe. 
 

så her i gården er det kun filterkaffe som gjelder. Pulverkaffe går til nød hvis det er tomt for filterkaffe.

  • Like 1

Share this post


Link to post
KAFFAbutikk skrev (7 timer siden):

Nice, bilder fra prosessen/maskinen ? 

Unboxing-bilde :D :

1157094516_RobotoRossi(P9151788).thumb.JPG.a30794a33b2d400cde545bbfa1fd53f5.JPG

Har ikke tatt noe bilde av prosessen ennå, men James Hoffmann la ut en YouTube-snutt for et år snaut siden (det var da jeg så den at jeg virkelig ble interessert i denne) som viser konseptet ganske bra. Tror det er fire forskjeller mellom den modellen han viser og min: Fargen, oppgradert stamper, "hender/votter", og ny helt flat "skjerm" med rød silikonpinne i midten. Når det gjelder prosessen, så er forskjellene at jeg forvarmer filterenheten under springen, jeg håndkverner kaffen mens vannet kokes opp, og jeg fyller alltid vann til maks (ca 5 mm under kanten) for å ha maks termisk masse. Stikker hjørnet på en Hario-vekt nedenfor stempelet og setter koppen oppå hjørnet, det funker såvidt (men ikke bedre enn at jeg kommer til å kjøpe en minivekt)... Starter pressingen med kun 1-2 bar i 10-15 sekunder for å la pucken bli gjennomvåt ("Pre Infusion"), og presser deretter opp til ca 7 bar inntil ønsket ut-vekt nærmer seg. Løfter armene, fjerner kopp og vekt og setter inn en kopp som jeg trykker restvannet ut i. Enkelt ;) 

 

Share this post


Link to post

Apropos Hoffman - jeg fikke en epost fra firaet hans Square Mile Coffee Roasters i går, der det står at min ordre på:

Sitat

1x The World's Largest Coffee Tasting - Tasting Kit

nå var blitt sendt ?  Inkl frakt hadde ordren den fryktinngytende pris på 8,10 GBP, og da kan jeg delta på https://www.worldslargestcoffeetasting.com/ den 3. oktober med 5 ulike typer kaffe som jeg ikke vet hva er.

Er det noen flere fra denne tråden som har meldt seg på denne seansen, eller?

Mulig jeg dropper bruk av destillert vann med "Third Wave Mineral Supplement" iblandet - vi har jo vann godt egnet for kaffe rett fra springen her i Norge (mange andre steder er de plaget med hardt vann). For meg er destillert vann noe man kjøpte på bensinstasjoner for å fylle på bilbatteriet, ikke noe som hører hjemme i en kaffekopp ;) 

Share this post


Link to post
Bjerknez skrev (7 timer siden):

Personlig liker jeg den trofaste filterkaffen aller best. Eller evt. kokekaffe "bålkaffe". Den værste kaffen jeg får er fra slike bønnemaskiner. Besk og dårlig smak. Har hatt tre slike maskiner i huset og personlig setter jeg heller på trakteren. Så har man Espresso kaffe da. Helt greit. Sterk og god kaffe, litt avhengig av type. Men det blir for "flott" og er ganske dyrt. 
 

jeg sammenligner bønnekaffe med den man får på bensinstasjoner rundt om. Helt forferdelig kaffe. 
 

så her i gården er det kun filterkaffe som gjelder. Pulverkaffe går til nød hvis det er tomt for filterkaffe.

Amen! ?

Ikke at de forskjellige fancy smakene rundt om på alle kaffebaristene er vonde, men det er noe med den klassiske varianten.

Share this post


Link to post

Vi hadde en slik espresso kapsel maskin og kjøpte sikkert kaffe for over tusen kroner i måneden. Var artig i starten men vi gikk sakte men sikkert over til filterkaffe på sikt og til slutt ble espressomaskinen stående der bare på pynt. 

hvis jeg bare skal ha en kjapp kaffekopp for å våkne om morran, så duger den, men filterkaffe gir den beste smaken synes jeg. 
 

jeg kjøpte en slik (fancy svancy) kaffe på en kaffebar med skum på toppen. Aner ikke hva det skulle smake, men det smakte alt annet enn kaffe. Smakte mer kakao og følte vel nesten jeg la på meg 2kg. Når jeg drakk den. Ikke var den skikkelig varm heller. 

jeg synes det var bedre før når bensinstasjoner hadde kaffekanner med traktet filterkaffe på. :)

Share this post


Link to post
9 hours ago, Bjerknez said:

Vi hadde en slik espresso kapsel maskin og kjøpte sikkert kaffe for over tusen kroner i måneden. Var artig i starten men vi gikk sakte men sikkert over til filterkaffe på sikt og til slutt ble espressomaskinen stående der bare på pynt. 

hvis jeg bare skal ha en kjapp kaffekopp for å våkne om morran, så duger den, men filterkaffe gir den beste smaken synes jeg. 
 

jeg kjøpte en slik (fancy svancy) kaffe på en kaffebar med skum på toppen. Aner ikke hva det skulle smake, men det smakte alt annet enn kaffe. Smakte mer kakao og følte vel nesten jeg la på meg 2kg. Når jeg drakk den. Ikke var den skikkelig varm heller. 

jeg synes det var bedre før når bensinstasjoner hadde kaffekanner med traktet filterkaffe på. :)

Faktisk enig i det meste, men det vi nok glemmer er at det ofte var gammel sur kaffe som sto i timesvis på de gamle besinstasjonene, stakkars de som fikk den siste koppen før det ble brygget ny :)

 

13 hours ago, a_aa said:

Apropos Hoffman - jeg fikke en epost fra firaet hans Square Mile Coffee Roasters i går, der det står at min ordre på:

nå var blitt sendt ?  Inkl frakt hadde ordren den fryktinngytende pris på 8,10 GBP, og da kan jeg delta på https://www.worldslargestcoffeetasting.com/ den 3. oktober med 5 ulike typer kaffe som jeg ikke vet hva er.

Er det noen flere fra denne tråden som har meldt seg på denne seansen, eller?

Mulig jeg dropper bruk av destillert vann med "Third Wave Mineral Supplement" iblandet - vi har jo vann godt egnet for kaffe rett fra springen her i Norge (mange andre steder er de plaget med hardt vann). For meg er destillert vann noe man kjøpte på bensinstasjoner for å fylle på bilbatteriet, ikke noe som hører hjemme i en kaffekopp ;) 

Er en cool greie nå i disse corona tider. Har ikke satt meg så voldsomt inn i det, er det en zoom cupping?
Når verden igjen er normal er det fult mulig å bli med på cuppinger på de fleste (små) brennerier i Norge og verden. Det er en enda bedre opplevelse, veldig lærerikt og anbefales på det sterkeste. Det er mange flinke kaffefolk rundt om kring i landet vårt.

Share this post


Link to post
KAFFAbutikk skrev (1 time siden):

Faktisk enig i det meste, men det vi nok glemmer er at det ofte var gammel sur kaffe som sto i timesvis på de gamle besinstasjonene, stakkars de som fikk den siste koppen før det ble brygget ny :)

 

Er en cool greie nå i disse corona tider. Har ikke satt meg så voldsomt inn i det, er det en zoom cupping?
Når verden igjen er normal er det fult mulig å bli med på cuppinger på de fleste (små) brennerier i Norge og verden. Det er en enda bedre opplevelse, veldig lærerikt og anbefales på det sterkeste. Det er mange flinke kaffefolk rundt om kring i landet vårt.

Da fikk jeg nok vertfall den siste koppen alle de 3 årene jeg kjørte budbil. Tviler på det :) 

Share this post


Link to post
Bjerknez skrev (15 timer siden):

hvis jeg bare skal ha en kjapp kaffekopp for å våkne om morran, så duger den, men filterkaffe gir den beste smaken synes jeg. 

Jeg er enig i at filterkaffe er godt, men det betyr ikke - for meg - at kaffe laget med andre metoder ikke kan være like god, på sine premisser. Jeg drikker faktisk mest kaffe som ikke smaker noe særlig - det gir meg vann og koffein, og dermed et bidrag til å fullføre arbeidsdagen på kontoret :) Men når jeg kommer hjem, er opplevd smak alt - og da går det oftest i filter eller Aeropress. Bruker V60, og setter pris på lysbrent syrlig og nyansefull kaffe når jeg lager filterkaffe sånn - det står fint til renheten som metoden gir. Har jeg mørkere kaffe med "brunere" smakstoner, setter jeg pris på Aeropress-kaffens økte fylde (som kan forsterkes med bruk av metallfilter, hvis man er OK med litt silt i kaffen). Man kan lage presskanne-aktig kaffe (prøv 15-20 minutter bryggetid), eller mer espresso-aktig kaffe (1 minutt bryggetid) med Aeropress, og mangt og mye i mellom de ytterpunktene - det bør sjekkes ut før man "låser" seg til filterkaffe for evig og alltid! Og nå utforsker jeg altså espresso-verdenen litt på egen hånd - får se hvordan det går, men jeg synes det ser ut som Robot-en blir mer enn pynt her :hmm: 

Uansett metode - Filter, Aeropress, Espresso - så er råvaren kaffe avgjørende. Brent av folk som vet hva de kjøper fra hvem og vet hva de gjør. Ikke for lenge siden brenning (evt åpning av posen dersom den er nitro-flushet e.l.). Nykvernet med en grei kvern like før brygging med grovhet og dose tilpasset metoden. 

Selv har jeg abonnert på filterkaffe fra Wendelboe i et par år, og stikker innom Bergen Kaffebrenneri lokalt en gang eller to i måneden i tillegg for nybrent kaffe. Og ellers er jeg overbevist om at "opplevd smak" er avhengig av ikke bare kjemi i koppen og gode omgivelser, men også ritual - det holder ikke å trykke på en knapp, man må kjenne seg involvert seg i tilberedningen ;) 

 

KAFFAbutikk skrev (5 timer siden):

Er en cool greie nå i disse corona tider. Har ikke satt meg så voldsomt inn i det, er det en zoom cupping?
Når verden igjen er normal er det fult mulig å bli med på cuppinger på de fleste (små) brennerier i Norge og verden. Det er en enda bedre opplevelse, veldig lærerikt og anbefales på det sterkeste. Det er mange flinke kaffefolk rundt om kring i landet vårt.

Square Mile gjorde faktisk det første stuntet i fjor - da var det ca 3500 personer som kjøpte kitet (ikke meg). Tror det var ment å være en engangsgreie med litt sånn verdensrekord-glans, men de fant sikkert ut at situasjonen var gunstig for en gjentakelse med enda større deltakelse i år. Sjekket litt i går, og det ser ut som det er flaks at jeg får mitt kit - de ble temmelig fort utsolgt. Hoffman streamer live på YouTube og leder cuppingen som en slags ypperste-prest for tusenvis av koffein-frelste kloden rundt - han har nok snart verdensherredømme :D :ninja:

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...