Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

@kilimanjar0 Prøvde den anbefalte metoden hans, og den ga et godt resultat på enkelt vis :thumbup: Den er å ypperlig som et godt utgangspunkt for alle som vil prøve en Aeropress - og det var vel Hoffmanns ambisjon.

Men det er to momenter som jeg ikke heeelt deler Hoffmans vurderinger av; lengden på trekketid og bruk av invertert.

Lengden på trekketid: Han sier at det meste av ekstraksjon/godsmaker er gjort etter 2,5 min, og at selv om det fortsatt blir bedre av å la det trekke lenger, så er det små forbedringer å hente. Men dersom du har tiden til det, hvorfor ikke? Hvorfor ikke si at kaffen bør trekke i minst 2,5 minutter, men har du 10-20-30 minutter å slå ihjel, så blir det ennå litt bedre (i hvert fall med lysbrent kaffe)? Og attpåtil blir drikketemperaturen mer passe for å kjenne alle de gode smakene som oppstår.

Bruk av invertert: Joda, det er en risk for at det kan gå galt med masse varmt kaffesøl som resultat, det har han helt rett i. Men man reduserer ikke volumet ift standardoppsettet der man setter stempelet inn fra toppen - stempelet tar sin plass uansett. Den eneste måten man kan si at man reduserer volumet på, er ved å regne med volumet av kaffen som renner gjennom uten å trekke før man rekker å sette på stempelet - og det blir etter mitt syn litt feil. Og når jeg lager mitt 20-30-minutters brygg, setter jeg pris på at den inverterte modusen gir meg en lett tilgang til å fjerne det bitre skummet på toppen etter at kaffen har trekt i 4-5 minutter - akkurat som man ville gjort i en "køpping". :) 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse
  • 4 uker senere...
a_aa skrev (På 5.5.2021 den 21.36):

Cafelat Robot blir nå snart tilgjengelig i den mest mainstream fargen av alle: Svart :) Kjenner at jeg skal vokte meg vel for å starte en diskusjon med meg selv om jeg ikke egentlig trenger en svart backup-Robot til min røde, det kan fort bli en dyr diskusjon ...

Jeg kjøpte rød Nespresso maskin, så min neste maskin ble også rød.
Har nok svarte dingser.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ser i tråden her og andre steder at Clever-bryggeren får strålende mottakelser. Problemet er at den er umulig å få tak i! KaffeBox er den eneste som fører den i Norge for tiden, men de har ikke hatt den store varianten inne på lang tid. Den små brygger for lite for meg.

Litt frustrerende da jeg ikke har «gooseneck-kettle», og ønsker et oppsett med minimalt utstyr. Har AeroPress, men hadde vært greit å variere litt. Finnes det alternativer til Clever? Ser at Wilfa har en variant, men den har ikke lokk, og skal heller ikke fungere like bra (ifølge tilbakemeldinger).

Endret av eplekasse
Lenke til kommentar
eplekasse skrev (På 29.5.2021 den 12.10):

Finnes det alternativer til Clever?

Hario V60 Switch er et alternativ som heller ikke har lokk, men til gjengjeld kan den visstnok brukes som en vanlig V60-02 drypper dersom man setter ventilen i åpen posisjon. Brukt til trekking ser det ut til at den har kapasitet 2 dl, det blir kanskje for lite? Brukt som drypper synes jeg at grensen går ved 5-6 dl (basert på erfaring med min vanlige V60-02).

Den er dyrere enn Clever. Ser ut til at KAFFAbutikk har den inne: https://www.prisjakt.no/search?search=hario switch

Korrigering: Ser det er flere oppskrifter som indikerer at man tilsetter 300g vann, så kapasiteten ved trekking er nok 3 dl, ikke 2 dl. Men med 3 dl er det nok temmelig nært "ripa" (akkurat som med V60-02) ;) 

Korrigering #2: Det ser faktisk ut til at det nettopp har kommet en Switch på markedet som har samme størrelse som V60-03 (største). Tror ikke den er til salgs i Norge ennå.

Endret av a_aa
Lenke til kommentar
  • 5 uker senere...

Sommerkaffe! De siste dagene har jeg laget meg 3 ulike kaffevrier som er gode når det er varmt i været.

Japansk iskaffe: Har lenge satt pris på japanernes måte å lage iskaffe på, ved å dryppe kaffen på isbiter. Jeg legger sammen vekt på isbiter og vann, og regner 70g kaffe pr kg is+vann. Is og vann bør være i forholdet 40/60. Det betyr at man bør kverne kaffen finere enn normalt, siden 40% av vannet ikke skal ned gjennom kaffen - den er jo is i traktekannen under filteret - og finere kverning gir en ekstraksjonstid som ikke blir for kort. Jeg bruker ca 200g isbiter i traktekannen, ca 300g kokende vann over 35g finmalt kaffe (gjerne kenyansk eller ethiopisk) i en V60-02 over kannen. Tilsetter gjerne litt søtning og en bitteliten anelse salt i kannen - søtning fordi lave temperaturer hemmer opplevelsen av sødme (og da kan det være greit å tilsette litt ekstra) og salt for generell smaksforsterkning og for å runde av eventuell bitterhet. Med den rette kaffen blir dette skikkelig godt! Kan også lages oppå en halvliters termos som kan tas med på en sommerlig vandretur med innlagt kaffepause :)

Espresso tonic: Denne kan sikkert lages mye mer fancy enn det jeg gjorde (har sett at det er populært å lagdele den, slik at espresso og kaffe ligger hver for seg i glasset - det ga jeg f.. i). Enkelt og greit tar man en dobbel espresso i et høyt glass med isbiter, lar den kjøle seg litt ned noen sekunder og fyller opp med tonic. Overraskende godt!

Shakerato: Der ble jeg trigget av James Hoffmann, som lagde en video med den som tema for ikke lenge siden. Jeg lagde en sirup av 100g vann, 100g brunt sukker, 2g salt, 1g Johannesbrødkjernemel (jbkm) - varmet det i en liten kasserolle, avkjølte den og hadde den på en spruteflaske. Dette holder til 15-20 Shakerato. Lag en dobbel espresso, tøm den i et lite syltetøyglass (3-4 dl elns) med 3-5 isbiter i, sett den på vekt og sprut oppi 10-12 gram sirup, skru på lokket på glasset og rist vilt og hemningsløst i 20-30 sekunder. Når glasset er kaldt og du merker at lyden av isbitene blir en smule "lydisolert", er Shakeratoen ferdig. Skru av lokket, vend det og bruk det til å blokkere 90% av åpningen i syltetøyglasset (for at isbiter ikke skal komme ut) når du heller innholdet i et avkjølt glass. Jbkm og sukker vil begge bidra til at det dannes et fyldig crema-aktig skum når isbitene fyker att og fram i glasset, det ser ganske stilig ut - og best av alt er at drikken også smaker godt :) 

Noen flere forslag til sommerlige kaffedrikker her?

Endret av a_aa
Lenke til kommentar

Eg synest denne metoden fungerer supert. Med is i frysaren så har du drikkbar kaffi på fem minutt. Spesielt godt med ein kaffi som har mykje syre, men til og med colombiansk espresso frå Tim fungerte greit. Tilset ingenting anna.

Synest faktisk den gjer kaffi som byrjar bli litt gammal betre å drikke enn varm.

 

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Solberg & Hansen har minst 3 samlesider med sommerlige kaffedrikker, delvis overlappende:

Det skal godt gjøres å ikke finne noe man liker der. Men i store trekk er det vel bare variasjoner over tre-fire grunnprinsipper; sterk varm filterkaffe direkte på is, kaffe brygget i kaldt vann, espresso ristet med isbiter (eller helt på iskrem). Varier med tilsetninger. 😋 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Folk som drikker kaffe får 7%-11% færre positive Covid-19-tester enn folk som ikke drikker kaffe, iht Dietary Behaviors and Incident COVID-19 in the UK Biobank :D :

image.png.964e1c94698a769057f40a307bb9093d.png

Så de som har benyttet pandemien til å utforske kaffens gleder ved hjemmekontorpulten, har uforvarende tyllet i seg Covid-19-medisin!

Neida - dette er bare fun-fact, og nesten-tull selvsagt. Greia er en observasjonsstudie, og med så små forskjeller har den ingen beviskraft overhode. Men vi kan jo late som ;) 

Lenke til kommentar

Hei

Jeg har lyst til å kjøpe meg en espressomaskin. Jeg lager mye latte med Moka pot og et annet redskap til melken. Det er dette utstyret jeg vil erstatte med en ordentlig espressomaskin. Kan noen anbefale maskin? Jeg er ikke på jakt etter noe fancy, trenger kun espresso og mulighet til å lage til melken. Ser egentlig for meg en liten industri sak, hvis jeg kan kalle det for det. Jeg kjøper gjerne brukt.

Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Trenger hjelp til valg av kaffetrakter.

Har hatt en Wilfa Svart Presisjon WSP2A i noen år nå før den sluttet å virke.

Nå har jeg fått tilbude fra butikken om å få utbetalt kjøpesum eller å få tilsendt ny vare.

Så jeg lurer egentlig på hvilken trakter som beste valget nå. Er Wilfa fortsatt et godt valg, eller er det gode gamle Moccamaster som er veien å gå? Om så, hvilken modell fra Moccamaster er i så fall beste valget?

Endret av ProphetSe7en
Lenke til kommentar

Jeg burde vel egentlig la være å svare, siden jeg ikke har en kaffetrakter :huh: Bruker V60 eller Aeropress til "vanlig" kaffe, noe som går veldig fint når jeg stort sett kun lager til meg selv.

Men bruttern har en Severin Caprice, som jeg synes gir god kaffe. Det spesielle med den, er at ikke er av den vanlige damp-presser-varmtvann-opp-typen; i Caprice varmes vannet opp i en beholder over kaffen og slippes ned når det er varmt nok. Jeg tror årsaken til at kaffen blir god er at metoden bør gi mer stabile temperaturer, spesielt i starten av bryggingen? Det tar litt lenger tid, men jeg synes resultatet er vel så bra som opphavets Moccamaster. 

Ser at versjonen som nå selges er en evolusjon fra den bruttern har: https://www.prisjakt.no/product.php?p=5197469

Sorry ;) I stedet for å snevre inn, har jeg vel egentlig gjort utfordringen din større ... Ender du uansett opp med en dårlig trakter, har den veldig britiske kaffeguruen noen råd/triks: https://youtu.be/P-Ga8SRhRrE 

Lenke til kommentar

Hadde denne tidligere

https://www.prisjakt.no/product.php?p=531226

Men knappene falt av, og kannen knuste etterhvert og det kostet absurde summer for ny kanne.

Skal se på den du nevner, men i hovedsak står det mellom Moccamaster KGBT og Wilfa Performance WSPL-3b

Jeg har aeropress også, men de andre som drikker kaffe i hus krever kaffetrakter.

Ønsker meg i all hovedsak en integrert kaffemaskin, men jeg klarer ikke å forsvare prisen på en slik 😅

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...