Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

On 1/9/2021 at 5:41 PM, Evil-Duck said:

Kjøpte meg 3 poser fra Tim Wendelboe som jeg fikk i går. Brygget meg en kopp med denne i dag https://timwendelboe.no/product/los-pirineos-bourbon-w/?v=c2f3f489a005 

Tror det er den beste koppen med kaffe jeg har smakt så langt, prøvde meg og på 35 gram kaffe på 0,5 liter vann bare for å eksprimentere litt, tror kanskje det blir det jeg går for fremover :)

Har fast levering av noen poser i måneden fra Tim Wendelboe. Liker man lysbrent kaffe kan det anbefales.

Jeg bruker i hovedsak vakuumkanne som kanskje virker litt plundrete, men er egentlig ganske enkelt å bruke etter litt tilvenning og gir en kaffe ganske tilsvarende som fra en aeropress, men uten å måtte lage en og en kopp.

Det beste tipset for å gjøre det enklere å lae god kaffe (og som etter mitt syn gjelder mye annen kaffebrygging) er å være nøye med renholdet. Vakuumkanner bruker typisk tøyfilter. Den vanlige anbefalingen er å skylle og la ligge vått i kjøleskap, noe jeg ikke synes noe videre om. Istedet har jeg kjøpt inn en liten beholdning av rent natriumperkarbonat (Samme som hovedingrediensen i oppvaskmaskinpulver) og legger filteret i en kopp med en varmt vann on litt av det pulveret strøss over. Det steriliserer filteret og oksyderer gjenværende fett slik at det aldri blir harsk smak fra filteret. Etter å ligge i det i ca 30-60 minutter kan filteret bare skylles og tørkes.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har brukt tøyfilter på Aeropress 8-10 ganger. Må fikle litt med filteret når det legges på plass i filterholderen, sånn at det kommer helt ut mot kanten hele veien rundt - det bidrar til at ikke noe sniker seg rundt kanten uten å bli filtrert før det går i koppen. Gir litt mer fylde enn papir, men mindre silt enn metall - og god smak :) Etter bruk skraper jeg vekk kaffe, skyller tøystykket under springen til det er uten synlige partikler, legger det i en liten ziplock-pose og hiver det i det lille fryserommet øverst i kjøleskapet. Og så glemmer jeg at jeg har det der :D 

Kjøpte det her for et knapt halvår siden: https://www.theclothfilter.co.uk/shop (Brukstips: https://www.theclothfilter.co.uk/care). De har også filtre til V60, Wave, Chemex, Stagg X/XF, standard kaffetraktere (og de kan lage etter bestilling har jeg funnet ut).

Kjøpte et V60-filter (samtidig med Aeropress-filteret) som jeg ennå ikke har tatt bruk. Og litt senere fikk jeg laget 2 stk "custom sized" AeroPress-filter (ingen ekstra kostnad fra Matt, en grei kar) som passer i bunn og topp på filterkurven til Cafelat Robot - dersom man har problem med at pucken bryter sammen, skal det visstnok hjelpe med papirfilter over og under, og jeg tenkte at jeg da kunne prøve med tøyfiltre der. Ettersom jeg egentlig ikke har hatt så store problemer med Robot-puckene, har heller ikke disse filtrene blitt tatt i bruk ennå ;) 

Lenke til kommentar

Ble spurt om jeg kunne skrive noen ord om Melitta kvernen jeg kjøpte i tidlig november for noen sider siden. Nå har jeg brukt den såpass mye at jeg føler jeg kan si litt om den.  

https://www.elkjop.no/product/hjem-og-husholdning/kaffemaskin-og-espresso/kaffetilbehor/kaffekvern/196034/melitta-calibra-kaffekvern-med22156

Min opprinnelige tanke var ganske simpel, når jeg som uerfaren kaffe entusiast kjøpte den, jeg ville ha noe jeg kunne skrive inn hvor mange gram jeg ville ha og få det servert rett i beholderen, samt slippe greiene med å ha ekstra vekt for å veie opp bønnene osv. En fin tanke i seg selv men har blitt mer ett irritasjonsmoment enn nyttig og kjekt. Etter hvert som jeg har lest meg opp og har funnet ut at det ikke er så praktisk å ha kaffe bønner liggende i hopperen har hele funksjonen med den integrerte vekta og automatikken blitt litt ubrukelig da jeg må tømme hopperen og selve delen mellom den og kverna for hver gang jeg brygger kaffe, så det hadde vært lettere å bare hatt ei "dum" kvern og veie ut bønnene i forkant. 

Et annet irritasjonsmoment med kverna er  at det er en kanal fra kverne mekanismen og til der den spytter ut det som er kvernet, som av uforståelige grunner ikke er rett under mekanismen, så der blir alltid liggende igjen kvernet kaffe i kanalen som ikke blir telt med på den totale vekta. Videre må en vri og riste på hele maskinen for å få ut alt dersom en ikke ønsker å få gammel kvernet kaffe med i neste batch du kverner, rett og slett kjempefrustrerende. Dette gjør det og frustrerende og vanskelig å veie opp bønnene på forhånd da du ikke får like mye ut som du putter inn

Hvor god selve kverna er til å mele opp bønnene konsist og bra føler jeg ikke at jeg har erfaring nok eller kompetanse til å uttale meg så mye om da det er første og eneste kverna jeg har eid, men syns jo det blir god kaffe av det jeg kverner så er sliksett fornøyd  med det aspektet, bare kjipt jeg er misfornøyd med resten av kverna. 

Så kort fortalt er jeg ganske misfornøyd, på ingen måte ei kvern jeg vil anbefale for noen 🥴 

Endret av Evil-Duck
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Sier som Simen1: Takk! En informativ tilbakemelding :) Synd kverna ikke stod til forventningene. Kanskje den hører hjemme hos en større kaffedrikkende familie der det går med en kvartkilo bønner pr dag, og som leter etter noe passende på finn.no? ;) 

Ellers er de dummeste av alle kverner mine favoritt - håndkverner :) Krever en vekt og noen ekstra sekunder, og gir deg trening, så og si null restkaffe og ganske bra kvernet kaffe om du legger i noen kroner. De minste håndkvernene vil dog ha problemer med å romme mer enn 25-30 gram bønner. Selv har jeg en Porlex mini, en MBK Aergrind og en MBK Feld 47 (nyere, større og bedre etterhvert), og vil nok anbefale en med konisk knivsett i stål om du skulle ende opp med finn-penger klar for omsetning :D  Mulig at Cafflano Krinder (Prisjakt) er beste valg under 1000,- nå for tiden, hvis man aksepterer en del plast? Har også kommet inn nye asiatiske aktører for fullt med 1zpresso og Timemore i spissen, som er på høyde med vestlige travere som Commandante, Kinu, MBK, Lido etc. Men prisene på toppmodellene har jo også kommet etter da...

Lenke til kommentar

Da har jeg dristet meg til å prøve meg på en skikkelig lysbrent espresso på min Cafelat Robot, en pose Finca Tamana fra Tim Wendelboe kjøpt på Kaffemisjonen her i Bergen - og for første gang siden helt i starten har jeg strevd litt med å finne ut av ting. 

Jeg har fått til gode espresso-shots med MBK Feld 47 stilt inn i området 1:10 - 1:11 på alle espressobønner så langt (dette har vært BKB Debut, BKB Snop, S&H Juleespresso, S&H Black espresso, Kaffa Teshome Gemechu, Jacu El Mirador, Starbucks Blonde, Kolonihagen Espresso Brasil). Jeg måtte bruke 4-5 forsøk før jeg skjønte hvor mye finere jeg trengte å kverne Finca'n  - det ser ut som jeg må ligge rundt 1:7:2, altså ca en kvart omdreining finere enn medium brent espresso. Det er ganske mye :) 

Ingen av prøve-shotene var udrikkelige, for man merker jo hva som skjer og justerer trykk og mengde på sparket for å gjøre det beste ut av det - så jeg kunne ane smakspotensialet selv i det første glasset. Med kverna på 1:7:2 kom en der jeg fikk ut mye av anelsen :) 

Skal eksperimentere litt til. Jeg har i tiden siden jeg fikk Robot i hus, mer og mer glidd mot å lage "blooming" espresso - men det kan hende jeg skal over mot "allongé" for såpass lysbrente bønner, i hverfall i følge "A unified theory of espresso making recipes" fremsatt av John Buckman, sjefen i Decent Espresso.

22105_theory_hb2193ZB.webp

Han foreslår egentlig en ganske drastisk endring når bønnene går fra normalt lysbrente til veldig lysbrente - fra øvre venstre kvadrant til nedre høyre kvadrant. I hovedsak begrunnet med at veldig lysbrente bønner som er malt svært fint vil gi en puck som har lett for å bryte sammen under eller like etter "blooomingen" - og det skjedde med en av mine forsøk. Så kan  hende jeg går noen steg grovere igjen, dropper væting/"blomming", peiser på med 9 bar fra start og ser hvordan det går ;)   

Lenke til kommentar
a_aa skrev (21 timer siden):

Skal eksperimentere litt til. Jeg har i tiden siden jeg fikk Robot i hus, mer og mer glidd mot å lage "blooming" espresso - men det kan hende jeg skal over mot "allongé" for såpass lysbrente bønner, i hverfall i følge "A unified theory of espresso making recipes" fremsatt av John Buckman, sjefen i Decent Espresso.

Jeg har en Desent Espresso maskin, og har i årevis (også før DE) konsekvent bare brygget "filterbrent" kaffe. Utvalget er jo mye bedre. Jeg har kjørt mye Blooming og litt Allonge, men aller mest Gentle & Sweet. Lysbrent er hardere og som du bemerker krever de finere malingsgrad, i tillegg til lengre ekstraheringstid. Jeg er litt ambivalent i forhold til Allonge den er veldig spennende, men munnfølelsen blir ganske andelenes da den brygges 1:5. Dette ligner litt på Americano ...

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Tobias@Kristiansand skrev (5 timer siden):

men aller mest Gentle & Sweet.

Det er den der man holder trykket ganske jevnt og lavt, tror jeg? Jeg ligger sjelden over 7 bar - som oftest har jeg kvernet kaffen sånn at å gå opp til 9 bar eller høyere ikke gir noe merkbar økt gjennomstrømning, heller motsatt. Å gå for høyt øker bare risken for kanalisering, mens å gå alt for lavt utenfor PF/blooming kan gi lav gjennomstrømningsekstraksjon (og mindre crema pga lavere trykkfall gjennom pucken). Størsteparten av mine ligger mellom 4 og 7 bar, så jeg snubler vel muligens rundt i utkanten av Gentle & Sweet-profilen også :) 

Lenke til kommentar
hex0101 skrev (På 2.2.2021 den 2.26):

Hva kan det være at noen kaffer renner ned fort, mens andre er trege, som gjør at at jeg må vente på min Hario V60?

Det enkleste er å si at "slik er det bare" 😄

Forskjellige kaffesorter har ulik tetthet/hardhet, brenningsgrad og profil gir forskjellig porøsitet. Brente bønner over tid kan tørke ut, og også co2 innholdet kan påvirke vanngjennomstrømningen. Om vanngjennomstrømningen er for rask eller sakte endres dette vanligvis ved å justere kverningsgraden. Om du ikke har kvern kan du justere doseringen. Legg på eller trekk fra 1 gram eller 2.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bryggetid er ein variabel som svinger veldig mykje, utan at det nødvendigvis betyr stort. Eg har fått dry bed i V60 etter 3:15 med ein kaffitype og opp mot 4 minutt med ein anna, med same forhold, mengde bønner (lysbrente) og kvernegrad. Begge var gode på smak.

Poenget er å ikkje styre for mykje etter bryggetid, men smak. Om du følgjer ei oppskrift så kan det vere ein indikasjon på kvar du er, men ingen fasit. Ulike kverner vil òg gje ulik bryggetid. Billegare kverner brukar typisk lengre tid enn dei dyre/betre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
18 hours ago, Tobias@Kristiansand said:

Det enkleste er å si at "slik er det bare" 😄

Forskjellige kaffesorter har ulik tetthet/hardhet, brenningsgrad og profil gir forskjellig porøsitet. Brente bønner over tid kan tørke ut, og også co2 innholdet kan påvirke vanngjennomstrømningen. Om vanngjennomstrømningen er for rask eller sakte endres dette vanligvis ved å justere kverningsgraden. Om du ikke har kvern kan du justere doseringen. Legg på eller trekk fra 1 gram eller 2.

Ved håndbrygg kan du også styre bryggetiden ganske greit selv så lenge du har omtrent riktig kverningsgrad. Hell mer vann i midten tidlig i bryggingen for raskere brygg. Det kan være et "tjuvtriks" hvis du er fornøyd med 95% optimal kaffe på mandags morgen :)

Kontakttid/bryggetid er et viktig parameter, så det er en av parameterene jeg liker å holde det konstant. 

Smaker det godt, så er det godt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Tobias@Kristiansand skrev (På 1.2.2021 den 12.57):

[..] har i årevis (også før DE) konsekvent bare brygget "filterbrent" kaffe. Utvalget er jo mye bedre.

Den der formuleringen har nok surret litt rundt i underbevisstheten min :hmm:Men siden jeg er og blir en særing, så gjør jeg nå tvert motsatt av deg :D 

La nettopp inn en endring av mitt gamle abonnement hos timwendelboe.no, som har sendt meg en pose filterkaffe i måneden i 3 år nå - fra neste måned blir det espressokaffe i postkassen i stedet! Tanken min er at hans espressokaffe er såpass lysbrent at den vil fungere fint også som en medium-lys kaffe for V60, men jeg tror filterkaffen hans blir såpass lysbrent at det kan bli mye mikkmakk å benytte den på Robot-en. Mener å ha lest et intervju en gang der han sa at for like bønner lå forskjellen i brennetid mellom filter og espresso fra ham ofte ned mot kun 10-20 sekund, det er jo ikke mye (med forbehold om at hukommelsen min er riktig vel bevart). 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...