Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Cutthroat Bill skrev (17 minutter siden):

Ser etter en rimelig håndkvern bare for å se om spesialkaffe er noe for meg. Skal brukes med presskanne. Gjerne under 300,- hvis det lar seg gjøre. Noen tips? 

Jeg tenker kanskje noe i disse baner. 

https://kaffemesteren.no/privat/hario-handkvern-mini-slim?ref=prisjakt

https://kaffemesteren.no/privat/hario-skerton-kaffekvern

Litt over budsjettet kanskje men Hario er vertfall et veldig godt merke, å de anmeldelsene jeg leser skryter vertfall av de to her i ytelse i forhold til pris. Mini slim er dog ikke så godt egnet om du tenker å male opp for å brygge større mengder kaffe. 

Endret av Evil-Duck
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Her ein ganske god test av fem (fire) rimelige handkverner: 

 

Om du kun vil teste så kan du òg vurdere å kjøpe ferdig kverna. Då får du kaffi som er langt betre kverna og som vil vere lettare å brygge god kaffi med.

Ulempa er kanskje samtidig at den er betre kverna, og du må opp i 2-3000 for å få heimekvern (elektrisk eller manuell) som nærmar seg same kvalitet. Dei betre handkvernene byrjar vel på rundt 1200 og oppover.

I tillegg vil kaffien fortare miste smak enn om den er kjøpt i bønneform.

Bryggemetode er òg ein viktig faktor. Enkelte metodar egnar seg nok mindre godt enn andre for å teste spesialkaffi.

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar
21 hours ago, Zeph said:

Om du kun vil teste så kan du òg vurdere å kjøpe ferdig kverna. Då får du kaffi som er langt betre kverna og som vil vere lettare å brygge god kaffi med.

Ulempa er kanskje samtidig at den er betre kverna, og du må opp i 2-3000 for å få heimekvern (elektrisk eller manuell) som nærmar seg same kvalitet. Dei betre handkvernene byrjar vel på rundt 1200 og oppover.

I tillegg vil kaffien fortare miste smak enn om den er kjøpt i bønneform.

Bryggemetode er òg ein viktig faktor. Enkelte metodar egnar seg nok mindre godt enn andre for å teste spesialkaffi.

Påstand: Til hjemmebruk er enhver kvern bedre enn ingen kvern hvis du vil smake god kaffe. (Regner da ikke de aller simpleste som bare kutter opp kaffen som kverner).

Det betyr ikke at alle kverner er like gode !

At industrikverner som benyttes i industriell kaffe er bedre enn en kvern du kjøper på Elkjøp er riktig, at det er et argument for å kjøpe den type kaffe er jeg ikke enig i. Det eneste jeg ikke kan argumentere mot er om du liker den type kaffe best eller synes det er enklere.

Hva man definerer som en god håndkvern er jo subjektivt, men man kan absolutt få en god håndkvern til (bittelitt) under 1000,- i dag.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Veit ikkje heilt om eg forsto kva du skulle fram til, men eg meinte ikkje at ein person som drikk spesialkaffi på fast basis skulle kjøpe ferdigkverna (med mindre ein brukar opp posen ila. få dagar). Det var spørsmål om å teste denne type kaffi, og då kan det vere vel så nyttig å kjøpe ferdigkverna i staden for ei billeg kvern. Å kjøpe ei rineleg kvern som lagar OK kaffi betyr ikkje at ein får det til med ei gong heller. Spesielt med billege kverner kan det vere utfordrande å finne riktig innstilling, og då er delar av posen brukt opp. Om ein i det heile tatt kjem fram til eit bra resultat før den er tom.

Edit: Eg meinte ikkje at han skulle kjøpe ferdigkverna industrikaffi, men få ein kafé til å kverne ein pose eller brenneriet om ein kjøper på nett. Altså ferdigkverna spesialkaffi. Det er på ingen måte ideellt og mistar fort smaken, så kanskje ikkje noko å prøve om ein pose på 250g skal vare to veker.

Det aller luraste er kanskje å invitere seg på besøk til ein bekjent som har utstyret og kan bruka det (ikkje så lett i desse tider kanskje). Er ikkje det aktuelt så kan du kjøpe nokre koppar Aeropress- eller filterbrygg på ein kafé og tre og få ein kopp som nok er betre enn du sjølv hadde fått til heime.

Litt av poenget er å ikkje kjøpe så mykje utstyr før ein veit om det er noko ein vil satse på. Det er utfordrande å lage god kaffi heime, sjølv med god kvalitet på bønnene.

Eg ville òg vurdert å brygge med ein mest mogleg tilgjevande metode. Aeropress eller franskpresse eller veldig greit sidan det er immersion. (Pass på å kverne fint nok. Mange som trur grovkverna er best her). Clever eller Kalita kanskje for filter, men då kan det fort bli vanskelegare å få eit godt resultat. Du må ikkje ha gooseneck, men det blir lettare med det. Til immersion betyr ikkje helleutstyret noko. Kan bruke ein kjele for den del.

Lenke til kommentar
2 hours ago, Zeph said:

Veit ikkje heilt om eg forsto kva du skulle fram til, men eg meinte ikkje at ein person som drikk spesialkaffi på fast basis skulle kjøpe ferdigkverna (med mindre ein brukar opp posen ila. få dagar). Det var spørsmål om å teste denne type kaffi, og då kan det vere vel så nyttig å kjøpe ferdigkverna i staden for ei billeg kvern. Å kjøpe ei rineleg kvern som lagar OK kaffi betyr ikkje at ein får det til med ei gong heller. Spesielt med billege kverner kan det vere utfordrande å finne riktig innstilling, og då er delar av posen brukt opp. Om ein i det heile tatt kjem fram til eit bra resultat før den er tom.

Edit: Eg meinte ikkje at han skulle kjøpe ferdigkverna industrikaffi, men få ein kafé til å kverne ein pose eller brenneriet om ein kjøper på nett. Altså ferdigkverna spesialkaffi. Det er på ingen måte ideellt og mistar fort smaken, så kanskje ikkje noko å prøve om ein pose på 250g skal vare to veker.

Det aller luraste er kanskje å invitere seg på besøk til ein bekjent som har utstyret og kan bruka det (ikkje så lett i desse tider kanskje). Er ikkje det aktuelt så kan du kjøpe nokre koppar Aeropress- eller filterbrygg på ein kafé og tre og få ein kopp som nok er betre enn du sjølv hadde fått til heime.

Litt av poenget er å ikkje kjøpe så mykje utstyr før ein veit om det er noko ein vil satse på. Det er utfordrande å lage god kaffi heime, sjølv med god kvalitet på bønnene.

Eg ville òg vurdert å brygge med ein mest mogleg tilgjevande metode. Aeropress eller franskpresse eller veldig greit sidan det er immersion. (Pass på å kverne fint nok. Mange som trur grovkverna er best her). Clever eller Kalita kanskje for filter, men då kan det fort bli vanskelegare å få eit godt resultat. Du må ikkje ha gooseneck, men det blir lettare med det. Til immersion betyr ikkje helleutstyret noko. Kan bruke ein kjele for den del.

Vil bare oppklare en del missforståelser:

Det er IKKE vanskelig å brygge god kaffe hjemme !

Det er ikke lettere å brygge kaffe med en dyr kvern.

Ikke ta det for gitt at din lokale kaffebar kverner kaffen din optimalt.(I de fleste tilfeller tror jeg du raskt får et bedre resultat med egen kvern).

Det aller aller viktigste for å få en god kaffe er god kaffe. (Kaffe er ferskvare)

Vil du ha det så enkelt som mulig finnes det maskiner som brygger kaffen for deg: Kaffetrakter :) (Det enkleste er ikke alltid det beste..)

Kaffe er uendelig komplekst: Det kan være så komplisert du bare orker, det kan også være bare veldig enkelt og veldig godt.

Brenneriet vårt Kaffa hadde i mange år dette litt flåsete mottoet som kan være fint å ha i bakhodet: "God kaffe er best" 

 

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Den aller siste videoen fra Hoffmann kan faktisk være relevant for diskusjonen om kvern- og kaffekvalitet:

Han sammenliknet smak og teknisk ekstraksjon for kaffebønner kvernet i ulike finheter (med en top notch kvern) som ingrediens når man lager kaffe med trekking ("immersion") eller drypping ("percolation").

Kort sagt: Trekking er mye mer tilgivende for kvernegrad, mens drypping krever at kaffen er kvernet innenfor et ganske smalt område for å bli skikkelig god.

Har man altså en kvern som er et stykke under pari, vil det ha minimale negative effekter dersom man velger en av metodene som baserer seg på trekking - feks vanlig kokekaffe, presskanne, "køpping". Aeropress bør også være uproblematisk. Det er det bare å kjøre på med rett dosering av kvalitetskaffe og passelig lang trekketid, så får man et godt brygg til slutt 😄  Clever Dripper, Hario Switch og liknende bør også funke med en halvgrei kvern, selv om trekkingen der avsluttes med drypping som kan bli negativt påvirket av for finmalt kaffe eller "kaffestøv" fra kverna.

Rendyrkede dryppere, som kaffetraktere, Hario V60, Kalita Wave etc funker best når kverningen er relativt "samlet" og man treffer omtrentlig korrekt på kvernegraden - og da kan det bli litt banning og pannerynking om kverna ikke er helt konsistent ;) 

Og beveger vi oss inn i espresso-territorium, er kverna minst like viktig som espressomaskinen for å få godt resultat.

Lenke til kommentar
11 hours ago, a_aa said:

Den aller siste videoen fra Hoffmann kan faktisk være relevant for diskusjonen om kvern- og kaffekvalitet:

Han sammenliknet smak og teknisk ekstraksjon for kaffebønner kvernet i ulike finheter (med en top notch kvern) som ingrediens når man lager kaffe med trekking ("immersion") eller drypping ("percolation").

Kort sagt: Trekking er mye mer tilgivende for kvernegrad, mens drypping krever at kaffen er kvernet innenfor et ganske smalt område for å bli skikkelig god.

Har man altså en kvern som er et stykke under pari, vil det ha minimale negative effekter dersom man velger en av metodene som baserer seg på trekking - feks vanlig kokekaffe, presskanne, "køpping". Aeropress bør også være uproblematisk. Det er det bare å kjøre på med rett dosering av kvalitetskaffe og passelig lang trekketid, så får man et godt brygg til slutt 😄  Clever Dripper, Hario Switch og liknende bør også funke med en halvgrei kvern, selv om trekkingen der avsluttes med drypping som kan bli negativt påvirket av for finmalt kaffe eller "kaffestøv" fra kverna.

Rendyrkede dryppere, som kaffetraktere, Hario V60, Kalita Wave etc funker best når kverningen er relativt "samlet" og man treffer omtrentlig korrekt på kvernegraden - og da kan det bli litt banning og pannerynking om kverna ikke er helt konsistent ;) 

Og beveger vi oss inn i espresso-territorium, er kverna minst like viktig som espressomaskinen for å få godt resultat.

Har ikke sett video, men nå snakker vi vel mer om en feil innstiltt kvern enn en billig kvern og da er det lett å være enig. Jeg tror alle kverner jeg har sett er til salgs i "Norge" er gode nok til å brygge en god kopp kaffe. Og at det ikke er så vanskelig å få til dette.

 

 

 

 

Lenke til kommentar
KAFFAbutikk skrev (7 timer siden):

[...] nå snakker vi vel mer om en feil innstiltt kvern enn en billig kvern [...]

Jeg tenker at en billig kvern ofte kan ha mer enn ubetydelige fraksjoner som er feilinnstilt uansett hva kverna stilles inn på. Still den på "grus", så får du "grus" - og i tillegg får du en dæsj "støv" og jaggu en dose "pukk" også med på lasset :)

Slik spredning spiller imidlertid ikke så stor rolle om man trekker kaffen - det går helt fint. Men kan være litt mer meh :hmm:om man drypper den.

Eller se omvendt på det: Dersom man har tenkt å bruke kaffekjel, presskanne, Aeropress eller liknende, vil forskjellen mellom en dyr og en billig kvern ikke være veldig stor mhp smak (ser bort fra klarhet, der mye "kaffestøv" ikke er gunstig). Det kan derfor være en rimelig inngang til å starte med "selvbrygget" kaffe :) 

Lenke til kommentar
Dubious skrev (7 timer siden):

Jeg ser på Hoffmann, men bruker fortsatt bare Nespresso Vertuo 

Jeg har 2 Nespresso maskiner, kvern og filtermaskin, bruker bare 1 av de...

Jeg var og på nespresso kjøret de sist 7 årene+ . Etter jeg fikk meg kvern og en skikkelig kaffetrakter og vent meg til det smaker det nespresso greiene ganske fælt, bittert å surt 😅 . Før syns jeg det var helt greit, men nå endte nespresso maskinen på boden.

Endret av Evil-Duck
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Syns nespresso får uforkjent mye dårlig omdømme. Er glad i kaffe, lager V60/a-press/chemex for det meste (kun kaffa, tim, jacu, srw,  barn+++). Jobbet også som barista ei lita stund. 
Nylig har eg kjøpt nespresso sage creatista plus med steamer til min mor. Prøvekjørte den (for å sjekke kor fælt den er), men endte opp til å bestille ein til meg selv. Lager kun med melk, når det er sagt.
Kommer litt på kapsler, med det meste som kommer ut av den er godt over gjennomsnittet. Imo, flat white eg lager i den smaker bedre enn de fleste cafeer (og då tenkjer eg på noe av de beste spesial-cafeer i verden). Plasser som har Peak, Slayer og god kaffe. Eg skylder på dårlig/lat barista, greier ikkje å se noe anna forklaring.

Lenke til kommentar
15 hours ago, a_aa said:

Jeg tenker at en billig kvern ofte kan ha mer enn ubetydelige fraksjoner som er feilinnstilt uansett hva kverna stilles inn på. Still den på "grus", så får du "grus" - og i tillegg får du en dæsj "støv" og jaggu en dose "pukk" også med på lasset :)

Slik spredning spiller imidlertid ikke så stor rolle om man trekker kaffen - det går helt fint. Men kan være litt mer meh :hmm:om man drypper den.

Eller se omvendt på det: Dersom man har tenkt å bruke kaffekjel, presskanne, Aeropress eller liknende, vil forskjellen mellom en dyr og en billig kvern ikke være veldig stor mhp smak (ser bort fra klarhet, der mye "kaffestøv" ikke er gunstig). Det kan derfor være en rimelig inngang til å starte med "selvbrygget" kaffe :) 

Joda, men du spekulerer vagt i at "billige" kverner ikke er gode nok for filterbrygg her. Uten å begrunne det med annet enn en video som ikke handler om dette.

Det kan fort oppleves som elitistisk, not that there's anything wrong with that. 

Håper ingen går over til kokekaffe fordi de føler de ikke har en god nok kvern, da er det bedre å stille inn kverna riktig :) Kverning og justering for optimalt brygg kan man lære mer om på bloggen vår. 

 

Lenke til kommentar
KAFFAbutikk skrev (5 timer siden):

[...] Uten å begrunne det med annet enn en video som ikke handler om dette.

Hmm... Beklager. Jeg skriver av og til "snirklete" og kan dermed ha utfordringer med å bli forstått tydelig nok. Men det er i hvert fall meningen at det skal ligge noen forsøk på begrunnelser i tekstene jeg skrev (videoen var mer ment som et innledende apropos). Kanskje kan det skimtes noen snev av begrunnelser dersom man leser postene mine en gang til? :) 

KAFFAbutikk skrev (5 timer siden):

[..] Det kan fort oppleves som elitistisk, [...]

Beklager igjen. Det var ikke ment elitistisk, faktisk motsatt. Hvis noen skal prøve seg på å brygge kaffe hjemme med billig utstyr som de er usikker på kvaliteten på, så var intensjonen å peke på metoder som nesten garantert gir god kaffe uansett (så lenge kaffebønnene er gode). Da kan man for så vidt peke nese til eliten som bruker svindyrt utstyr og mer fancy metoder (som riktignok også lager god kaffe). Og med mestringsfølelse og god kaffe på plass, kan man kanskje ha lyst til å fortsette med å brygge hjemme og prøve ut nye ting som man kan mestre (eventuelt oppgradere utstyr også) :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...