Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Zeph skrev (7 timer siden):

Ellers har eg òg ein pakke frå Square Mile liggande på posten. Ganske hysterisk at det kostar 299,- å betale 13 kroner moms. Er det i det heile tatt mogleg å ordne fortolling sjølv eller er ein avhengig av at butikken som sender har ordna det? Når eg kjøper på Amazon så går det betre sidan dei fiksar momsen utan å ta 300 i gebyr. Eg har ingenting imot å betale moms, men gebyret gjer at småting blir grisedyrt.

Sjekket litt opp det der etter å ha betalt det ublu gebyret. Problemet er at kaffe er "næringsmidler". Er det noe byråkrater gjerne vil styre, er det hva vi putter i munnen vår. Vi er såpass tilbakestående og uinformerte at vi kjøper masse snop og tilskudd og gud vet hva, og stapper det i oss uten å tenke på at vi individene ender opp med å saboterer det flotte systemet som er bygd opp! For noen år siden fikk disse byråkratene nesten gjennom en forskrift som forbød import av kosttilskudd, men det ble stoppet av politikerne etter masse protester.  Nå har de "vunnet" likevel, på annet vis: Fra 1 jan 2020 gjaldt ikke 350,- grensen lenger for næringsmidler, det skulle betales mva fra første krone. Næringsmidler ble samtidig unntatt fra "Forenklet fortolling" (som Posten tar 149,- for) og må derfor normalfortolles (som Posten tar 299 for). Og hva tror du ble unntatt fra VOEC-ordningen, som utenlandske butikker kan benytte for å ordne norsk MVA på en enkel måte? Jepp: "næringsmidler" ...

Så tenker du å importere ditt eget D-vitamin, protein-tilskudd, energidrikk, etc, eller kaffe, så skal du pinadø få betale skikkelig gebyr, ja - ulydige deg burde heller bare kjøpe det som byråkratiet i Norge allerede har gått god for her i landet! ;) 

Vel, jeg antar man kan mildne effekten av byråkrat-gebyret dersom lokale kaffenerder slår seg sammen for gruppekjøp og fellesimport, da får man jo splittet gebyret på flere. Eller kjøpe større kvanta og fryse ned? Det er irritable problemstillinger 🙄 , men på den lyse side må vi vel glede oss over at det er verre plasser å få sånne hindre i enn Norge - vi har jo heldigvis noen glimrende brennerier å velge blant her i landet. :)

Zeph skrev (7 timer siden):

Har ikkje bestemt meg for om eg skal kjøre cupping eller berre brygge eit 2-3 koppar V60 av posane. Var med på forrige runde og det blir litt mykje som går til spille når ein driv med cupping. Kan vere vel så moro å brygge som vanleg og drikke på same måte som eg vanlegvis gjer. Ein fin måte å få testa litt forskjellig frå Square Mile.

Før cuppingen (jeg deltok på live-seansen, ja :D) plukket jeg min MBK Feld 47 fra hverandre og rengjorde den skikkelig. Så målte jeg opp 12 gram kaffe for hvert glass (jeg hadde ikke 5 stk like kaffekopper, så jeg tok 5 stk brede 2dl whisky-glass istedet ;)), og i tillegg en liten mengde med 3 gram av hver kaffe. Brukte 3 gram for å kverne ut evt rester av forrige kaffe og hev dem, før jeg kvernet 12 gram rett ned i merkede pappkrus A-E. Slik unngikk jeg det meste av "smitte" mellom de ulike kaffesortene, og hadde 15 gram kaffe igjen i hver pose til senere bruk etter cuppingen.

Lenke til kommentar

Akkurat kaffi er ikkje så farleg. Det er nok av gode brenneri her i landet, sjølv om det hadde vore moro å prøvd litt frå andre land av og til. Kan sjølvsagt kjøpe større mengder og kjøpe til fleire eller fryse ned.

Det sto på posten sine sider at om du fortoller sjølv så må dei likevel ta gebyr pga. eitt eller anna rapporteringsgreier.

Dei har klart å avskaffe momsfritak. Neste steg blir at import ikkje kostar meir enn det du betalar i moms og skatt.

Du kan for øvrig brygge kaffi med kvernegradprøven òg. James skreiv på Twitter at det var frå ei brenning som ikkje var perfekt, og sånt dei plar gje vekk til veldedigheit.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hvis man skal ha en kaffemaskin der alt går av seg selv, må man opp i 20 lapper pluss for en integrert tysk hvitevare, eller finnes det rimeligere frittstående løsninger? Målet her er ikke det beste som er å oppdrive, men OK kaffe til et eldre familiemedlem som synes det er tungt å hente vann i springen. Vedkommene har allerede trakter og kapselmaskin, vi ser etter noe enda enklere.

 

Lenke til kommentar

Finnes ikke noe enklere enn kapselmaskin
Ihvertfall ikke noe enklere enn Nespresso Vertuo, det systemet jeg bruker

Fyller på vann 1-2 ganger i uke, med større beholder så holder det med 1 gang (Fåes kjøpt)
Har maskinen plassert rett ved vasken så jeg trenger knapt å bevege meg for å fylle beholderen
Kapselbeholder tømmes par ganger i måneden
Trenger egentlig ikke å gjøre noe annet enn å tørke støv 

Automatisk kaffemaskin bør rengjøres hver dag
Har en på jobb, kaffegrut-skuffen blir fort grønn om man ikke rengjør den skikkelig

 

Lenke til kommentar
On 10/8/2020 at 9:33 PM, a_aa said:

 

 

Var en etiopisk bærtørket fra KAFFA; Teshome Gemechu, kvernet på bortimot 1:10:1 på Feld47. 17 gram kaffe inn og ca 43 gram espresso ut. Kanskje et bittelite hakk for syrlig, men uansett veldig smakfull 🙂 Tror jeg kommer til å droppe å kjøpe en minivekt, og heller bruke form og farge under der som signal for når hoveddelen av ekstraksjonen nærmer seg ferdig. Først minsker de mørke stripene i strålen, så blir den ennå lysere og den tilnærmet koniske formen under bunnen sprekker opp og blir kaotisk - da kan man vel egentlig bare slakke av på trykket og avslutte innen noen få sekunder, helt uavhengig av vekt og klokke. Eller? 

Ja men husk at forskjellig kaffe er forskjellig, også når det gjelder ekstraksjon. En annen kaffe og eller forhold ellers vil påvirke. Når det er sagt har det sin sjarm og brygge manuelt på en manuell maskin. Selv om det nok blir litt hit and miss. Blir ikke mer autentisk i hvert fall  :) 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 10/20/2020 at 2:14 PM, Simen1 said:

Jeg tror han sikter seg inn mot noe som de eldre brukerne hverken trenger å fylle med kaffe eller vann, rense, betjene håndtak eller kapselmaskineri. Altså kun sette koppen under og trykke på den ene knappen som finnes.

Er det jeg tenker på ja. Det trenger ikke å være idiotsikkert, men muskelsmerter gjør at hun gjerne hopper over kaffekoppen.

Etter å ha tenkt litt mer, tror jeg det beste alternativet er noe med reservoar og kvern. Grutskuff må tømmes, men det kan jo vi gjøre. Målet er at hun skal kunne velge selv når hun vil ha en kopp.  Jeg er litt skeptisk til at vannet skal stå og mygle, men hvis det var en dårlig løsning, ville den kanskje ikke vært så vanlig. Må minne meg selv på at vi ikke skal vinne barista-VM her.

Quooker ser bare nifst ut. Tror jeg hadde mistet nattesøvnen om bestemor hadde fått det.

Lenke til kommentar
Isbilen skrev (4 minutter siden):

Quooker ser bare nifst ut. Tror jeg hadde mistet nattesøvnen om bestemor hadde fått det.

Jeg tenker det er mindre nifst enn vannkoker eller kaffekjele. Man setter koppen fra seg nedi vasken så eventuelt kokende søl ikke renner utover fanget eller benken. Man må vri på en barnesikring før krana gir tilang på kokende vann.

Lenke til kommentar
Isbilen skrev (På 20.10.2020 den 13.27):

Målet her er ikke det beste som er å oppdrive, men OK kaffe til et eldre familiemedlem som synes det er tungt å hente vann i springen.

Går det an å få til et slags abonnement med kaffe på termoskanne? Enten at hjemmepleie kan lage når de er der, eller om det finnes noen nærliggende butikker/spisesteder som kan levere det på døra? Blir sikkert ikke veldig billig, men har vanskelig for å se for meg noen stort enklere løsning enn det ... Den kaffeskvetten som eventuelt er igjen på kanna før ny leveranse vil riktignok ikke være av høyeste kvalitet, dessverre.

KAFFAbutikk skrev (7 timer siden):

Ja men husk at forskjellig kaffe er forskjellig, også når det gjelder ekstraksjon. En annen kaffe og eller forhold ellers vil påvirke.

Joda, man må uansett finne en gunstig kombinasjon av kverningsgrad og dose for hver kaffe - men da er også mye gjort 🙂 Har sjonglert mellom 4 kaffetyper (Kolonihagen Espresso Brasil, Starbucks Blonde, Kaffa Teshome Gemechu, Jacu el Mirador) og de kverner jeg på 4 forskjellig innstillinger, med Jacu og Kaffa i hver sin ende av skalaen. I tillegg senker jeg vanntemperaturen med minst 5 °C når jeg bruker Starbucksen (senker brentbitterheten), mens de andre bruker jeg med kokende vann men har nå helt  droppet forvarming. Starbucks blir nok ikke kjøpt mer av. Skal prøve meg på lysere brente høytvoksende etterhvert, og antar at jeg da vil ende opp med å senke dosen ned til 15-16 gram, kverne finere, og gjøre en eller annen form for forvarming.

KAFFAbutikk skrev (7 timer siden):

Når det er sagt har det sin sjarm og brygge manuelt på en manuell maskin. Selv om det nok blir litt hit and miss. Blir ikke mer autentisk i hvert fall  :) 

Det har egentlig vært veldig lite miss, kun på de første par shotene for hver ny kaffetype - men etter at dose/kverningsgrad er omtrentlig på plass, er det en lek å få høyst drikkbart resultat, gang etter gang. Muligens ikke innertier hver gang, men fint innpå det sorte :D Det som kan skape mest bry er for dårlig preparering av pucken (og det er vel maskinuavhengig), men bruker man god tid på å væte den skikkelig med rundt 1 bar overtrykk, går den påfølgende full-trykks-prosessen som regel veldig fint med minimalt spraying/kanalisering. Og man kan i tillegg redusere ulempene med kanalisering/spray ved å justere ned trykket på direkten som man føler for, når det blir antydning til trøbbel.

Lenke til kommentar
oldboy skrev (4 timer siden):

Smeg 50s - Har sett på denne.

Sammenlikning av Smeg EC F01 med DeLonghi Dedica EC 685: https://www.elkjop.no/INTERSHOP/web/WFS/store-elkjop-Site/no_NO/-/NOK/ViewProductCompare-Start?products=ECF01RDEU@store-elkjop|EC685R@store-elkjop

(Edit: Ser ut som url blir auto-maltrakert... "|" blir byttet ut med "%7C", og da funker den ikke. :( )

For meg ser det ut som de kommer fra de samme asiatiske samlebåndene, med litt kosmetiske sidespor på slutten, men at Smeg tar dobbel pris for navn og gjenkjennbar design. ;) 

Jeg aner ikke hvor gode disse maskinene er for å lage espresso, men jeg mistenker at de er jevnbyrdige og at levetiden neppe er mer enn 3-5 år. Med budsjettet ditt ville jeg derfor gått for Dedica, og brukt det jeg sparte + litt til for å kjøpe en anstendig og holdbar kaffekvern med mulighet for espressokverning. En god kvern og gode kaffebønner kan høyne resultatene fra en laber maskin, og er en forutsetning for at en god maskin (når man en gang får tak i det) kan få ut sitt potensiale.

:) 

Endret av a_aa
Lenke til kommentar
oldboy skrev (22 timer siden):

Jeg er selv en V60 person som ikke er så begeistret for espresso.

Da har du kanskje allerede en grei kvern?

Tror at rådet mitt ikke var helt ferdigtenkt, dessverre. Jeg mistenker at disse billige maskinene er tilpasset espresso som er ferdigmalt når man kjøper den, og den tilpasningen betyr at de har trykkoppbyggende filterkurver som skal kompensere for at sånn kaffe egentlig er kvernet for grovt. I en skikkelig espressomaskin skal det benyttes kaffe som er kvernet enda finere, og det bygges opp såpass mye trykk gjennom selve kaffe-pucken at det ikke trengs hjelp fra et strupe-hull nederst i filterkurven. Og dermed kan det være overkill med en kostbar "anstendig og holdbar kaffekvern med mulighet for espressokverning" til billigmaskinen - kanskje kan den kvernen du allerede har (?) være god nok på en fin innstilling, om du da ikke kjøper ferdigmalt (eller E.S.E-pods, som visstnok også kan brukes).

Ulempen med grovere enn nødvendig kaffe i tilberedningen er at man ikke vil oppnå samme smaksintensitet og munnfølelse som med en "ekte" espressomalt kaffe. På sett og vis vil ferdigmalt espresso være dratt et hakk i retning av V60, så kanskje er det noe for deg likevel? :) 

Lenke til kommentar
oldboy skrev (2 timer siden):

[...] er stort sett fornøyd med det

Det er bra å være fornøyd! Så jeg skal avstå fra å oppfordre deg til å bruke mer tid og penger på å forbedre noe som du allerede er fornøyd med.

Da tipper jeg at du også kan bli fornøyd med den der Dedica-maskinen, eventuelt en eller annen kapselmaskin. :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...