Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Jeg målte i filterholderen, altså der du har kaffen, dog ikke med kaffe i.

Sitert fra ECBC: "A coffee brewer will meet the temperature requirements if, during normal operation, the temperature in the brew basket reaches 92ºC within the first minute of the brew, and stays between 92- 96ºC throughout the brew cycle. The temperature should never exceed 96ºC."

"The water contact temperature is measured in the centre of the filter unit on the surface of the coffee. This condition applies to brewers used both at partial and at full capacity."

https://ecbc.info/50/

Tolker dette som at det da skal være 92-96c i filterholderen? 
 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det finnes vel testresultat på nettet for sånt? 

Dette er potensielt veldig skadelege tilstandar for kaffibrenneri og kaféar. Eg anbefalar ikkje å gå ut på kaffi, men om du bestiller frå brenneri og får tilsendt så hjelper det på å halde dei i live. 

Lenke til kommentar

Hei. Er denne tråden fortsatt i live? Lenge siden jeg har vært her. Jeg tenkte kanskje oppgradere espressomaskin eller kvern. Jeg har Rancilio Rocky og Silvia. Hva er steget opp da? Må det være så dyrt som en Mazzer Mini kvern? 

Det er visse merker jeg vil holde meg unna, som Siemens og Delonghi og Elkøp-produkter. Må ha noe italiensk industriell kvalitet ala Rancilio. Men jeg har blitt lei av den ikke helt klarer å brygge like god espresso som kaffebar-maskiner. Det er liksom visse bønner den bare ikke klarer, enten er det kverna eller maskinen. Samtidig er det en del komponenter som slites og er i unødvendig dårlig kvalitet. Tenkte at jeg kanskje skulle hatt ett hakk kraftigere maskin, med større koker, mer stål, mer kraft, og gjerne muligheten til å regulerere trykket - hvis jeg ikke må ut med 20.000 kroner da. 

Siden jeg kjøpte min maskin ser jeg det er mye nytt på markedet. Hvor mye mer bør man legge i det for å få en bedre maskin? Er Rocket bra? Litt vel dyr.  Ser også på Isomac og denne Ariete med innebygget kvern. 

Endret av Keiseren av Grønland
Lenke til kommentar

Rocket er veldig bra, og det finnes flere i samme kaliber f.eks. ECM. Oppgraderer du espressomaskinen din er det ingen mening i å ikke oppgradere kvernen, så ny kvern må du iallefall ha om resultatet i koppen skal bli bedre. Har du ikke 20-25 000 å investere i livskvalitet, eller kan sitte hjemme til sommeren fordi du har brukt feriepengene på espressomaskiner er det smart å begynne med å kjøpe en god kvern. Rocky kverna er ikke stegløs, men begrenset antall "hakk" som kan justere kverningsgraden. Om du hadde hatt en kvern som var stegløs eller i alle fall hadde hatt betydelig flere steg, kunne du garantert fått mye mer ut av Silvia'n din! 

Mazzer Mini er en fantastisk kvern! Jeg har den, har hatt den i mange år og bytter jeg kniver kommer den til å vare resten av mitt liv eller til jeg går lei og kjøper noe nytt. Det finnes selvfølgelig mye annet å velge i. Hadde jeg vært deg hadde jeg sjekket ut Barstza Sette 270Wi, en skikkelig nyvinning med innebygget vekt for dosering. Den er riktignok ikke stegløs, men med 300 steg/hakk har du ingenting å frykte!

Lenke til kommentar
Tobias@Kristiansand skrev (4 minutter siden):

Rocket er veldig bra, og det finnes flere i samme kaliber f.eks. ECM. Oppgraderer du espressomaskinen din er det ingen mening i å ikke oppgradere kvernen, så ny kvern må du iallefall ha om resultatet i koppen skal bli bedre. Har du ikke 20-25 000 å investere i livskvalitet, eller kan sitte hjemme til sommeren fordi du har brukt feriepengene på espressomaskiner er det smart å begynne med å kjøpe en god kvern. Rocky kverna er ikke stegløs, men begrenset antall "hakk" som kan justere kverningsgraden. Om du hadde hatt en kvern som var stegløs eller i alle fall hadde hatt betydelig flere steg, kunne du garantert fått mye mer ut av Silvia'n din! 

Mazzer Mini er en fantastisk kvern! Jeg har den, har hatt den i mange år og bytter jeg kniver kommer den til å vare resten av mitt liv eller til jeg går lei og kjøper noe nytt. Det finnes selvfølgelig mye annet å velge i. Hadde jeg vært deg hadde jeg sjekket ut Barstza Sette 270Wi, en skikkelig nyvinning med innebygget vekt for dosering. Den er riktignok ikke stegløs, men med 300 steg/hakk har du ingenting å frykte!

Takk for svar. Nå har jeg riktignok hørt det samme før. Flere kritiserer Rocky kverna, men mange mener den er en av de beste hjemmekvernene du kan få. Jeg er ikke sikker på at det er her problemet ligger.

Silvia er en god maskin. Men det er mange som klager over det samme som meg. Kvaliteten er høyst varierende og det er ikke alltid du får til konsekvent god espresso. Noen av grunnene til dette er at den er litt for svak. 

Jeg begynner å mistenke at det er en grunn til at litt dyrere maskiner som Ascaso Steel Uno har 20 bars trykk, selv om det i teorien bare skal være 9 bars trykk. Det jeg ofte opplever med Silvia er at den rett og slett ikke klarer å presse gjennom all mulig kaffe. Selv om den er korrekt kvernet. Uten at den har noe barometer som kunne gitt meg svar, tror jeg rett og slett at trykket her faller under 9 bar. En kraftigere maskin vil nok klare å trykke gjennom 9 bar mer konsekvent i all mulig kaffe. Silvia liksom "gir opp" svært ofte. Så er det faktisk noen komponenter som er litt skrøpelige på den. 

 

 

Lenke til kommentar

Med bakgrunn som profesjonell barista og arrangør av baristakonkurranser må jeg dessverre fortelle deg at 20 bar er bare tull. Ingen profesjonell maskin brygger med mer en 9 bar snarere tvert imot. Nye trender og maskiner eksperimenterer med lavere trykk, gjerne med varierende trykk på mellom 2 og 9 bar under samme ekstraksjon. I en klassisk espressomaskin oppstår trykket ved at vannet møter motstand i pucken/kaffen. I samsvar med motstanden arbeider pumpen hardere inntil vannet trenger igjennom pucken, derav øket trykk. Høyere trykk enn 10-12 bar kan ødelegge maskinen, og mange profesjonelle maskiner har overtrykksventiler som beskytter maskinen.

Om ikke Silvia'n klarer å trykke ca 1:2 dosering på 25-35 sek. er det ikke feil på maskinen, men kverningsgraden er for fin. Juster kvernen til å kverne grovere så klarer Silvia'n jobben ?

(1:2 dosering er f.eks 18 g kaffepulver skal gi 36 g espresso i koppen)

Lenke til kommentar

Ville spart til en Rocket, og handlet av Postkaffe.no direkte. De er importør i Norge og følger opp sine maskiner.

I disse tider er det også viktig hvor man handler...

Regner med alle espressomaskiner, kverner og kaffe vil gjøre et prishopp om kort tid med mindre dollaren faller mye de nærmeste dagene. Så kan være lurt å handle nå.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Har gått over til Vertuo, og så vidt jeg vet finnes det ikke eksterne kapsler til den
5-6 kroner per kopp er uansett ikke ille når en kun drikker noen ganger i uken

Har kjøpt kvern for coldbrew til sommeren, så tenkte å prøve meg på filterkaffe igjen, men det var ikke magen enig med meg om
Mulig jeg drakk for mye, eller ikke skylte filtret bra nok

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...