Gå til innhold

Den Store Hundetråden


Anbefalte innlegg

FrihetensRegn skrev (14 timer siden):

Jeg har reservert meg en liten valp hos en privatperson. Den er chipet og klar med helseattest, vaksine og markkur. Jeg vil naturligvis undersøke at jeg kan ha den med i kabinen på flyet. Regelen er størrelsen på bag og at vekt må være under 8kg totalt. Frakt i hangar/lasterom er ikke aktuelt.

Det jeg tenker er å vippse selger penger til kjøp av en skikkelig bag (Sherpabag?) og la den "burtrenes" i den slik at den blir mer vant med å være oppi. Det mest praktiske hadde også vært om selger også kunne gått til innkjøp av de andre tingene du nevnte og at jeg betaler, slik at jeg slipper å bruke tid på det og drasse rundt med det før jeg kommer for å hente hunden.

Jeg er også litt usikker på hvordan jeg skal takle søl, uling og hvining, hvor jeg kan lufte hunden på flyplassen (jeg vet at jeg ikke har lov å ta den ut av bag i lounge eller kabinen) for å la den gjøre fra seg etc. Flyturen tar bare 1 time, det er egentlig hele turen totalt sett jeg gruer meg litt til. Det blir en del til sammen med biltur til flyplassen, venting på flyplassen, flytur, ankomst og biltur hjem.

Jeg må selvfølgelig også ha klart alt hjemme hos meg slik at alt er i orden når valpen skal sove i et nytt hjem.

Dette er min første hund, men jeg har erfaring med andre hunder. Dette er derimot noe helt annet og er noe jeg gru-gleder meg til, og ønsker skal gå best mulig til.

Hvis personen du kjøper av kan gjøre valpen vant med bagen den skal ligge i, er jo det kjempebra.

Hvordan du takler søl; det går selvfølgelig an å forebygge søl ved å lufte valpen ofte nok. Husk hvertfall på å lufte valpen rett før du går inn på flyplassen. Og gå gjerne inn på flyplassen "i siste liten" slik at du ikke har unødig ventetid der inne. Ellers er det bare å ha med seg papir i tilfelle det blir uhell.

Når du kjører bil er det lettere. Da er det bare å stoppe ofte nok. Og hvis det er uhell er det bare å tørke det opp.

Når det gjelder piping og klaging tror jeg det gjør mest vondt i følelsene våre. Hvis du bestemmer deg for å ha valpen i bur i bilen kan du prøve å ha buret ved siden av deg i baksetet. Det samme på flyet, men der har du jo bagen med deg inn.

Som med all adferd du ikke ønsker i hunden din, gjelder det å avlede den uønskede adferden over til noe annet. Hvis valpen sitter og uler i buret sitt har den første nok energi til å sitte å ule. Forhåpentligvis er den sliten når du henter den så den er rolig. Men om den lager mye lyd kan du forsøke å avlede den ved å gi den en leke, tyggeben etc. Hva slags hund skal du hente?

Valper har som regel korte aktivitetsintervaller på hvor lenge de klarer å holde koken. De sover som regel mye i starten, så valpen din kommer sikkert til å slokne noen ganger på turen. Og som regel etter de har sovet må de på do ganske kort tid etterpå.

Ellers fins det veldig mye nyttig info på YouTube, både når det gjelder å frakte valp,  men også diverse treningstips for å få en ålreit hund til slutt.

Endret av Juggel
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse
Juggel skrev (På 3.5.2021 den 13.22):

Hva slags hund skal du hente?

Det var en drevervalp, men det gikk ikke igjennom grunnet helsen til valpen. Men jeg lurer faktisk litt på om det kanskje er like greit, da jeg ikke er jeger og heller ville brukt den som tur og selskapshund. Jeg er derimot på utkikk etter en lignende hund i den størrelsen. Men kanskje det er bedre med en Beagle eller Jack Russell Terrier da de egner seg bedre som selskapshunder.

Lenke til kommentar
On 5/14/2021 at 11:12 PM, FrihetensRegn said:

Det var en drevervalp, men det gikk ikke igjennom grunnet helsen til valpen. Men jeg lurer faktisk litt på om det kanskje er like greit, da jeg ikke er jeger og heller ville brukt den som tur og selskapshund. Jeg er derimot på utkikk etter en lignende hund i den størrelsen. Men kanskje det er bedre med en Beagle eller Jack Russell Terrier da de egner seg bedre som selskapshunder.

Hei, tror ikke Beagle og Jacks blir så lykkelige som selskapshunder.

Hadde dessverre to familier i borettslaget som kjøpte en av hver av de to og begge ble ansett som problemhunder og gitt bort etter ca 15-18 måneder.

Skal du ha selskapshund så er denne listen en god start, og de fleste av disse tåler lange rolige gåturer, i motsetning til hva en del folk tenker at 15 minutter ute om dagen er ok.

https://no.wikipedia.org/wiki/Selskapshunder

 

 

Lenke til kommentar
gwh skrev (8 timer siden):
FrihetensRegn skrev (På 14.5.2021 den 23.12):

 

Hei, tror ikke Beagle og Jacks blir så lykkelige som selskapshunder.

Man kan være uheldig med alle hunder. Spesielt om man ikke kan gi nok tid til oppmerksomhet og aktivitet til en rase som trenger det. Jeg har mange turområder klar i landlige omgivelser som vil passe bra for en hund som trenger mange turer. Jeg har også nabo, venner og familie som ikke er i jobb som er vant med hund som kan passe på den når jeg er på jobb uten at den må stå i et bur.

Det er ingen av de hundene på den listen som frister. Eneste unntaket kan være franks bulldog, men de er alt for dyre. Jeg har snakket med en JRT oppdretter som sier at de ofte selger valper registrert i NKK for mellom ti og femten tusen. Det er en pris jeg er komfortabel med. Jeg ønsker også en hund med litt intelligens som samtidig kan ha god gemytt som kan trenes og brukes som en aktiv turhund. Border collie tror jeg hadde passet bra for meg, men den trives best i arbeidsrutiner som gjeterhund og gårdshund, og selv om jeg bor landlig til, er jeg ikke bonde eller jeger og dermed vil jeg ikke kunne gi en slik hund den aktiviteten den trenger. Men jeg er ikke interessert i små "veskehunder" som chihuahua. Jeg ønsker heller ikke en stor hund som golden retriever. Om en JRT er mulig å trene opp fra valp av til å følge kommandoer etc så vil det nok gå fint.

Lenke til kommentar

Alle hunder går det an å trene inn kommandoer med. Jack russels er intet unntak. Men det er smarte bikkjer og ofte vil de begynne å kjede seg om treninga blir for monoton. Et eksempel kan være repeterende sitt kommandoer hvor de fleste bikkjer er fornøyd bare de får en godbit når de gjør oppgaven rett. Slik jeg har forstått det på Jack russel eiere er lek ekstremt viktig. Så i stedet for å bare stå foran bikkja og si sitt og så gi godbit, kan belønninga være lek i tillegg til godbit. Eller lek som en del av arbeidsoppgaven.

Litt vanskelig å forklare her, men en oppdretter av Jack Russel antar jeg kan vise litt hvordan man bruker lek som en del av innlæring/læring av oppgaver.

Det er litt det samme når jeg har trent mine schafere på "kom" kommando. I stedet for å stå monotont rett opp og ned og rope kom, kan man involvere seg litt mer ved å f.eks. rope kom og så hurtig trekke vekk fra hunden. Ved å gjøre det oppnår jeg for det første å trigge jaktlysten i bikkja, og som kjent har schaferen som regel mye jakt i seg. For det andre vil det være en belønning i seg selv å ta igjen meg og bikkja vil da oppleve mestring. Det gjelder å utnytte de egenskapene som ligger i hunden fra før. Når det gjelder Jack russel vet en oppdretter mye mer om det enn meg.

Jeg sier ikke at du burde gjøre det på den måten, men ved å bli litt aktiv selv synes hunden det er så utrolig mye mer interessant å interfere med deg. Og siden det er viktig for en Jack russel kan det jo være en ide.

 

 

Lenke til kommentar

Jeg har allerede snakket med diverse trenere som kan tilby meg valpekurs og individuelle treningstimer. Dette ønsker jeg å starte med samme uken jeg får valpen. JRT er også en hund med jaktinstinkt, da de kan finne på å løpe etter katter. De ble brukt til å jakte diverse skadedyr før i tiden slik jeg har skjønt det. Mange hunderaser har jo en historie om bruk i jakt og på gård. Jeg har naturligvis alltid hundene jeg går turer med i bånd, selv om jeg stoler på den hunden jeg går på tur med. Feks vet jeg at drevere har en tendens til å løpe til skogs og være borte i flere dager som følge av jakt/drivende instinkt. En JRT kan være usikker og aggressive mot andre hunder og dyr og noen ganger også mennesker de ikke kjenner. Jeg bor alene og har ikke barn, og trenger dermed ikke bekymre meg så mye om det, men det vil naturligvis være et mål om sosialisering av hunden utenom bare meg. Det er en hundegård akkurat der jeg bor, der hunden kan løpe fritt rundt sammen med andre hunder.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Dra gjerne på valpekurs. Det er veldig god sosialiseringstrening for valpen. Det samme kan ikke sies om diverse hundegårder/parker hvor mange eiere tror at bikkja blir sosialisert ved å springe/jage/bli jaget av andre hunder. På valpekurs blir valpene ofte sluppet løs helt på slutten av økta. Eller de får hilse i bånd. Det er det ofte gode grunner til.

Hundeparker er jeg generelt skeptisk til fordi man aldri vet hvilke bikkjer som er der, eller hvem eierne er. Som med alt annet innen hund er dette bare en personlig mening jeg har, andre kan godt hende trives godt i hundeparker.

Jeg er mye mer fan av at hundeeiere melder seg inn i hundeklubber hvor det er et treningsmiljø og hvor hund og eier faktisk lærer noe.

Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Har hatt en Jack i tre måneder nå. Er veldig fornøyd, gutten er en typisk JRT med mye energi og lyst til å være med på alt. Jeg har vært på ventetid på valpekurs og hundehall frem til nå, og skal begynne om en uke. Det eneste problemet jeg ikke har fått trent særlig bort, er uvanen med biting. Jeg skjønner at en valp klør i tennene og at biting er helt vanlig, men det begynner å bli litt kjedelig å få hendene arret opp hele tiden. Det skjer spesielt når valpen er i lekehumør og ikke skjønner at en neve ikke er en leke. Kanskje jeg bare må være tålmodig. Men valpekursleder har vel noen tips.

Lenke til kommentar
FrihetensRegn skrev (9 minutter siden):

Har hatt en Jack i tre måneder nå. Er veldig fornøyd, gutten er en typisk JRT med mye energi og lyst til å være med på alt. Jeg har vært på ventetid på valpekurs og hundehall frem til nå, og skal begynne om en uke. Det eneste problemet jeg ikke har fått trent særlig bort, er uvanen med biting. Jeg skjønner at en valp klør i tennene og at biting er helt vanlig, men det begynner å bli litt kjedelig å få hendene arret opp hele tiden. Det skjer spesielt når valpen er i lekehumør og ikke skjønner at en neve ikke er en leke. Kanskje jeg bare må være tålmodig. Men valpekursleder har vel noen tips.

Det er bare sånn med valp og ikke noe man kan gjøre så mye med. Det går bort av seg selv. Vi måtte leve 5-6 mnd med ødelagt bukser og stuebord.

Trikset er å gi den noe annet å bite i for å unngå det i perioden det står på som verst.

Endret av Nimrad
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
  • 5 måneder senere...

En liten oppdatering: jeg har nå hatt en JRT (Jack Russel Terrier) i ca. et år. Jeg har vært veldig fornøyd med det, selv om det er en vanskelig hund å ha med å gjøre. Det er en rase med mye energi, den er sta og selvstendig, men har derfor også svært mye "karakter" og personlighet. Jeg kjøpte den hos oppdretter og den er NKK registrert, og jeg har forsikring via Agria og helseplan via Anicura (AniPlan). Han er en liten og spretten kar, og rasen er ganske frisk og fri for de problemene som feks kortsnutehunder har. Det eneste problemet jeg har nå, er at han tisser inne om det kommer folk på besøk som han er glad i og ikke har sett på lenge 😄

Lenke til kommentar
FrihetensRegn skrev (12 timer siden):

Det eneste problemet jeg har nå, er at han tisser inne om det kommer folk på besøk som han er glad i og ikke har sett på lenge 😄

Haha, jeg har hørt at noen har en tendens til å tisse når de blir gira. Usikker på om det er så lett å avvenne.

Lenke til kommentar
FrihetensRegn skrev (15 timer siden):

Det eneste problemet jeg har nå, er at han tisser inne om det kommer folk på besøk som han er glad i og ikke har sett på lenge 😄

Er dette uavhengig om du akkurat har hatt han ute på do før besøket kommer?

Det kan både være lett og vanskelig å avvenne dette. Den enkle løsningen (som du sikkert har prøvd, men ikke fungerer) er at han går på do rett før besøket kommer. Om dette ikke funker må du dempe forventingene hunden har til besøket. Det betyr at det settes klare rammer for hvordan hunden skal opptre i de situasjonene der den tisser. Resultatet man ønsker til slutt er selvfølgelig at hunden kan hilse på besøket uten å bli så ivrig at den tisser. Men frem mot dette målet må det kanskje gå så langt at hunden ikke får hilse på i det hele tatt, til den har skjønt at besøk = at den ligger på plassen sin og at det skjer absolutt ingenting selv om det er folk innom. Om hunden tisser bare folk kommer inn døra uten at det er fysisk hilsen må man kanskje starte med hunden ute på avstand eller på et annet rom. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Nimrad skrev (5 timer siden):

Haha, jeg har hørt at noen har en tendens til å tisse når de blir gira. Usikker på om det er så lett å avvenne.

Noen sier at det skal gå over etter de blir voksne (rundt ett år i dette tilfellet) mens andre sier det kan være noe jeg må leve med.

Juggel skrev (2 timer siden):

Er dette uavhengig om du akkurat har hatt han ute på do før besøket kommer?

Det kan både være lett og vanskelig å avvenne dette. Den enkle løsningen (som du sikkert har prøvd, men ikke fungerer) er at han går på do rett før besøket kommer. Om dette ikke funker må du dempe forventingene hunden har til besøket. Det betyr at det settes klare rammer for hvordan hunden skal opptre i de situasjonene der den tisser. Resultatet man ønsker til slutt er selvfølgelig at hunden kan hilse på besøket uten å bli så ivrig at den tisser. Men frem mot dette målet må det kanskje gå så langt at hunden ikke får hilse på i det hele tatt, til den har skjønt at besøk = at den ligger på plassen sin og at det skjer absolutt ingenting selv om det er folk innom. Om hunden tisser bare folk kommer inn døra uten at det er fysisk hilsen må man kanskje starte med hunden ute på avstand eller på et annet rom. 

Jeg tar ham alltid ut på tur før han skal få besøke andre mennesker. Men det er bare i noen få tilfeller at han gjør det, feks når det er noen han ikke har sett på over en måned og er veldig glad i. Han gjør det ikke med folk han møter flere ganger i måneden.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...