Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Kort forklaring på tyngde og masse


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Masse, som uttrykt i kilogram, er et mål på hvor mye nettopp masse, eller materie, det er i noe. Ut fra hvor mange atomer/molekyler/partikler/whatever det er i et objekt, og hva hver av dem "veier", kan vi finne en masse. En melkekartong har (ca) massen 1 kg. Det vil den ha uansett hvor den er. Selv om du setter den på månen, på jupiter eller i det frie univers, vil den alltid ha massen én kg.

 

Tyngde derimot, er det vi oppfatter. Vi kan - i seg selv - ikke oppfatte masse som sådan. Når du holder melkekartongen, kjenner du at den "dras" nedover - den vil falle - du må holde den oppe. Dette er fordi det virker krefter - tyngdekrefter - mellom melkekartongen og jorda. Denne kraften kaller vi tyngden.

 

Holder du to melkekartonger, føles det dobbelt så tungt. Kraften er dobbelt så stor, og det er massen også. De følger hverandre, og er proporsjonale. Forholdet mellom dem kaller vi tyngdekonstanten, g, og på jorda er den omtrent 9,81 N/kg.

 

La oss si at vi har melkekartongen på månen. Da vil den ikke føles like tung, den vil ikke falle like fort til bakken, og du vil oppfatte at den veier mindre. Kraften er mindre, men massen er den samme - én kilo. Holder du to melkekartonger på månen, vil det kjennes dobbelt så tungt ut som å holde én, men likevel lettere enn å holde én på jorda. Dette er fordi månen er mindre, og har en mindre tyngdekonstant. Tror den er på omtrent 1,6 N/kg eller noe slikt - ca en sjettedel av hva den er på jorda. Tyngden er mindre - kraften du føler - og vi sier at ting "veier mindre på månen". Men det er likevel akkurat én kilo der også!

 

Poenget er altså at massen til et legeme er konstant, men vekten/tyngden varierer med hvor du er. Hvis du er et sted i universet der du ikke er påvirket av noen tyngdekraft, vil du heller ikke føle at noe veier noe. Du kunne holde en hel båt på nesa om du ville, fordi ingen krefter trekker båten til seg, og da blir du heller ikke knust.

 

:)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 14 år senere...
Sander Mikalsen skrev (På 7.1.2021 den 13.32):

kan du si hva som er forskjellen mellom tyngde og masse 

Det var vel egentlig det bfisk svarte på over her. 

 

Massen  er konstant og er relatert til hvilke(t) stoff(er) objektet er laget av, men tyngden (vekten til/kraften fra objektet, f.eks. kraften fra en bok på bordet den ligger på) er relatert til hvor objektet befinner seg hen. Hvis objektet er nære jordoverflaten, så er tyngden forskjellig fra om objektet er på Månen, men massen til objektet er fremdeles det samme. 

Endret av ColdCode
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...