Gå til innhold

En merkelig farris :P


Gamlemor

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Orker ikke å komme med forklaringen jeg, men det er et "fenomen" som har hengt med Farris lenge. Jeg tror det er fordi det så mye kullsyre i vannet, og at det er såpass høyt trykk (eller at det hvertfall bygger seg opp et stort trykk) inne i flasken når temperaturen senkes.

 

Bare prøv å legg en 1,5l flaske ute over natta, eller i frysere for den saks skyld. Når du åpner den fryser omtrent hele innholdet i flasken til is på få sekunder.

Lenke til kommentar

Vanlig vann er nesten ikke trykksensitivt i det hele tatt så det må nok ha noe med CO2'en å gjøre.

 

Når du slipper ut trykket så spretter sikkert frysepunktet opp et par grader. Dermed blir plutselig vannet underkjølt. Underkjølt vil si at vannet er flytende selv om det er under frysepunktet. Dette er en kjemisk ustabil tilstand som snarest mulig ønsker å bli kjemisk stabil. Dvs. fryse. Det er noe av det samme som skjer når det rapporteres om underkjølt regn på veier og gardemoen. Regn fra varmere luftlag faller ned gjennom kalde luftlag ved bakken og blir minusgrader uten å fryse. Straks dråpen treffer bakken fryser den momentant. Dette gir selvfølgelig såpeglatte veier og ekle islag på fontrutene på parkerte biler og islag på flyvinger.

 

Grunnen til at vann kan være under frysepunktet uten å fryse er at reaksjonen flytende->fast trenger noe som starter det. Akkurat som f.eks bensin + luft trenger noe som kan sette i gang reaksjonen: en gnist. I reaksjonen flytende->fast H2O så er det ikke en "gnist" som trengs, men et støvkorn eller noe annet som iskrystallen kan begynne å vokse fra. Uten noe sted å starte veksten blir det heller ikke noen vekst. Hvis en iskrystall er ekstrmemt liten (mikrometer) vil faktisk overflatespenninga presse den til å gå i oppløsning selv om det er minusgrader. Iskrystallen må altså over en kritisk størrelse før de kan vokse seg store. Den kritiske størrelsen minker jo mer underkjølt vannet er. I laboratorieforsøk vet jeg at forskere har klart å underkjøle flytende kobber til ca 180'C under smeltepunktet ved mikrogravitasjon på en romstasjon og lavt trykk. Når kobberdråpen plutselig frøs til så skjedde det med et smell. Det hele ble filmet med høyhastighetskamera. Det er ganske merkelig å se hvordan dråpen plutselig blir fast/matt som om det gikk en sjokkbølge gjennom den.

Lenke til kommentar
Trodde frysepunktet steg når trykket økte jeg!?

5352327[/snapback]

Normalt gjør de fleste stoffer det, men vann er ett av få stoffer som mystisk nok oppfører seg motsatt. Dette henger sammen med at is (fast) merkelig nok er lettere enn vann (flytende). Det normale er at fast stoff er tyngre enn når det er flytende og dermed krymper når det størkner. Vann utvider seg når det fryser.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Normalt gjør de fleste stoffer det, men vann er ett av få stoffer som mystisk nok oppfører seg motsatt. Dette henger sammen med at is (fast) merkelig nok er lettere enn vann (flytende). Det normale er at fast stoff er tyngre enn når det er flytende og dermed krymper når det størkner. Vann utvider seg når det fryser.

5352484[/snapback]

 

M.a.o, massetettheten er mindre i is enn vann, noe som er logisk fordi vann ekspanderer når det fryser til is (samme masse, men i et større volum = mindre/lavere tetthet)

 

Bare følte at det måtte presiseres litt :)

Lenke til kommentar
Trykket bygger seg vel ikke opp. Det er der fra farrisen produseres. (Er det ikke 3 atmosfærers trykk som er normalt på brusflasker?) I det korka åpnes synker trykket og gassen ekspanderer og slipper ut.

5370937[/snapback]

 

Akkurat, så da er det altså et overtrykk i flaska før den fryses ned.

 

Og hvis vi prøver å fryse den ned så vil vel trykket bli høyere siden farrisen "prøver" å fryse til ?

 

edit:

vann ekspandere seg vel når tempen synker fra minst 14 grader og ned...eller hur ?

Endret av Ozelot
Lenke til kommentar
edit:

vann ekspandere seg vel  når tempen synker fra minst 14 grader og ned...eller hur ?

5370964[/snapback]

Vann har størst tetthet ved 4 grader C, så vann ekspanderer når temperaturen øker og minker fra 4 grader.

4 graders vann er tyngst og dermed er det vanskelig å bunnfryse innsjøer/tjern av en viss størrelse/dybde, som igjen sikrer muligheten for at fisk kan overleve i det.

Vann er kult.

Endret av olefiver
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...