Gå til innhold

Æresdrap, hva tenker du?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Dette er nok mer et kulturelt problem. De aller fleste muslimer i verden lar være å drepe andre for å beholde "æren". I tillegg er mannen åpenbart ikke ved sine fulle 5.

5349695[/snapback]

Men det er et problem som ofte henger sammen med religion, fordi religion legger så sterke føringer på hva som er moralsk og amoralsk oppførsel.

 

Æresdrap foregår under norsk kultur også, men da heter det familietragedie.

5351543[/snapback]

Du undergaver problemet med å banalisere det på den måten. Æesdrap er et reelt problem i deler av den muslimske kulturen(*), og det helt uavhengig av hva som tidvis måtte skje i norske hjem. Det er også en forskjell i det at æresbegerepet står sterkere i disse kulturene, og det blir et større press fra samfunn og familie. Jeg tør påstå at i de norske tilfellene så er det oftere snakk om at det er personen alene som handler uten at det er press fra omverdenen.

 

(*) Religon medfører en kultur, siden den legger føringer på hvordan man lever livet sitt

Lenke til kommentar
Associated Press’ intervju med drapsmannen og hans kone:

Nazir Ahmed virker rolig og uten anger når han forklarer hvordan han skar strupen over på sine tre unge døtre og sin 25 år gamle stedatter for å redde sin families «ære» – en forbrytelse som har sjokkert hele Pakistan.

..

De 11 første månedene skal det ha funnet sted mer enn 260 lignende æresdrap – bare halvparten av dem når noen gang frem til en rettssal.

 

I pakistan bor det oppimot 150 millioner mennesker, så hvor stort problemet virkelig er kan en jo tenke litt over. Personlig tror jeg det er trygt å tippe at æresdrap tilhører blant sjeldenhetene stort sett over hele verden. Men selvfølgelig når medida fokuserer på det - og vi allerede har fått servert islam som "terroristene" - blir det lett å slenge med kjeften om hvor forferdelig religionen deres er.

Lenke til kommentar
I pakistan bor det oppimot 150 millioner mennesker, så hvor stort problemet virkelig er kan en jo tenke litt over. Personlig tror jeg det er trygt å tippe at æresdrap tilhører blant sjeldenhetene stort sett over hele verden. Men selvfølgelig når medida fokuserer på det - og vi allerede har fått servert islam som "terroristene" - blir det lett å slenge med kjeften om hvor forferdelig religionen deres er.

5351864[/snapback]

 

Media har alltid vært veldig flinke på den biten. Å fortelle om den forferdelige religionen Islam. India som ikke er en ikke-muslimsk land foregår det også æresdrap og jeg vil tro at det er større tall som gjelder men det vil man ikke snakke om.

Lenke til kommentar
Det er også en forskjell i det at æresbegerepet står sterkere i disse kulturene, og det blir et større press fra samfunn og familie. Jeg tør påstå at i de norske tilfellene så er det oftere snakk om at det er personen alene som handler uten at det er press fra omverdenen.

 

Dagens underdrivelse.

 

http://www.bt.dk/krimi/artikel:aid=395316/

5352120[/snapback]

 

Men tror dere da at det er en vanlig holdning blant muslimer? At æresdrap er akseptert?

Lenke til kommentar

Æresdrap er nok et eksempel på hvor langt bak deler av den muslimske verden virkelig er. På en måte, synes jeg nesten den delen av verden også med gå gjennom en kultur-evolusjon slik andre kulturer har gått gjennom, i norden hadde vi jo vikingene som drev på med blodhevn og den slags. Vi kan vel si at vi har kommet oss videre fra der vi var, og mest sannsynlig vil deler av den muslimske verden komme etter.

Lenke til kommentar
Sak om Æresdrap

 

Hva tenker du når du leser dette?

 

Fy faan for en psycho :no:

 

Setter relgion foran absolutt alt...

5349397[/snapback]

 

 

Lars Gule har meninger om dette:

 

Æresdrap på norsk?

 

http://www.dagbladet.no/kultur/2005/12/16/452378.html

 

 

"ÆRESDRAP: Alt for mange kvinner blir drept av sine partnere i Norge. Ny statistikk sier over 30 de siste fem årene. Som Marte Ericsson Ryste og Iffit Z. Qureshi påpeker, er dette en forferdelig del av norsk kultur (Dagbladet 14.12.). Men bør vi derfor snakke om «æresdrap på norsk», slik de to mener?

 

Dersom kultur forstås som alt tillært eller ikke biologisk determinert, er norske menns mord på kvinnelige partnere en del av kulturen i Norge - utvilsomt. Men vanligvis opererer vi med et noe snevrere kulturbegrep for å få fram hvordan bestemte kulturelle trekk frambringer en handlingstype. Da kan vi konstatere at det er stor forskjell på den sjalu, frustrerte og ydmykede norske mannen som dreper sin kvinnelige partner selv, og de drap på kvinner i tradisjonelle samfunn som er et resultat av familiens og samfunnets forventning om at kvinnens liv må tas for å gjenopprette - ikke bare mannens - men familiens ære.

 

Faktisk er det ofte slik at æresdrapet ikke utføres av kvinnens ektemann, men av kvinnens bror, far eller en annen slektning. Ofte er også drapet planlagt i familien og blir utført av den som kan forvente minst straff. I samfunn hvor æresdrap blir sett som legitime, er også strafferammen for slike drap minimal - kanskje bare noen måneders fengsel. Altså snakker vi om ikke bare aksept for drap, men en aktiv tilskynding fra store deler av befolkningen i disse tradisjonelle samfunnene.

 

Dette er åpenbart en annen type drap enn norske menns mord på kvinnelige partnere, nettopp fordi det ikke finnes noen sosial aksept for slike drap i Norge. Det er utenkelig at en etnisk norsk mann henvender seg til sin kones familie og får forståelse for at hun må dø fordi hun har vært utro eller på annen måte vanæret mannens og sin egen familie. Æresdrap er derfor et relevant begrep som betegner en annen type drap enn det som begås av «etniske» nordmenn.

 

 

SELV OM VOLD mot og drap av kvinner i Norge er et alvorlig problem, er det nødvendig å se disse vesentlige forskjellene. Dersom ikke slike betydningsfulle forskjeller tas i betraktning, vil vi aldri finne de mest effektive metodene til å bekjempe vold mot kvinner.

 

Derfor er det også viktig å få religiøse og andre ledere i innvandrermiljøene til å fordømme æresdrap. Dette er en strategi for å undergrave tradisjonens legitimitet. Om det ikke er alt som må gjøres, er det et relevant virkemiddel overfor en uhyggelig tradisjon."

Endret av Fromage
Lenke til kommentar
Æresdrap foregår under norsk kultur også, men da heter det familietragedie.

5351543[/snapback]

For noe tull. Æresdrap er helt spesielt, siden det er snakk om iskaldt kalkulerte drap, der man gjerne gir et offisielt oppdrag til andre familiemedlemmer om å drepe jenta som har "brakt skam over familien". Det er snakk om at drapet skjer for en spesiell grunn.

 

Når en desperat ektemann i Norge dreper sin kone i affekt så er ikke dette æresdrap. Han gjør det ikke for å gjenopprette sin ære overfor sine naboer. Samfunnet slår også hardt ned på slike drap, men i Pakistan bejubles de modige herrer som dreper det ynkelige kvinnemennesket som brakte skam over familien. Får de straff så er dette som regel bare en symbolsk straff, og de som får straffen tar den med stolthet i visshet om at de har gjenopprettet sin "ære".

Lenke til kommentar

Hvorfor må ALT dårlig forbindes med Islam? Æresdrap har ikke noe med Islam å gjøre. Såpass bør man vite før man gir seg ut på en diskusjon.

 

Bare fordi man er muslim, og gjør noe galt, så skal det være religionens skyld?

Slike drap skjer også i Norge, men da er det aldri æresdrap?

 

EDIT: Nei, jeg prøver ikke å slenge diskusjonen over på nordmenn, men blir jo bare oppgitt over at omtrent alt det stygge i verden skal forbindes med Islam.

Endret av pavlion
Lenke til kommentar

Æresdrap som vi ser det er jo et drap som blir utført for å gjenopprette æren sin. Altså hvis kona går fra deg må du drepe henne slik at familie og venner igjen ser på deg som et menneske. Dette skjer i Norge og men omtrent aldri av etniske nordmenn. Dette er noe som rett og slett ligger langt unna vår kultur men er en del av kulturen i mange andre land, blandt annet muslimske. Selvfølgelig påvirker kultur og tro hverandre og derfor har jo religionen noe å si.

Lenke til kommentar

Æresdrap har i utgangspunktet ikke noe med islam å gjøre, men de æresdrapene vi opplever i vår del av verden er utført av mennesker som kommer fra visse kulturer - islamske sådanne. Man kan forsåvidt diskutere hvorfor.

 

India har jo også dette med æresdrap eller konebrenning, men av en eller annen grunn så holder visst indere seg i skinnet når de kommer hit. Det kan jo ha noe å gjøre med at India tross alt er et demokrati, og at islam tross alt er en "totalitær" religion som kanskje gjør at mennesker ikke tenker selvstendig.

 

Saken er at æresbegrepet som fører til æresdrap er noe som finnes i stor grad i muslimske land. Familien er alt. Individet er verdiløst. Man får ikke ha sin egen identitet - man er bundet til familien, og alt handler om denne perverteringen av æresbegrepet som ofte finnes i kulturer som har islam som religion.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9871234

Æresdrap, har ikke det noe med det vikingene kalte for "Blodhevn"? Altså at jeg dreper kompisen min sin søster, så tar kompisen min sine barnebarn og dreper et av mine barnebarn for å ta hevn over det jeg gjorde

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...