Jump to content
Sign in to follow this  
adis

Kva er det MS prøver å sei her?

Recommended Posts

Litt bakgrunn historie:

 

Eg har ein lovlig? lisens. Ein lisens som eg fekk med når eg kjøpte min bærbare maskin. Det fulgte med ein recovery DVD som deribland inneheld windows pro XP, drivara, symantec, nero osv.

 

Når eg setter inn denne DVD-en og starter opp fra den, så tilbakesetter den alt til fabrikkinstillinger. Dvs. Windows xp PRO blir installert på nytt samt alle drivara, og program som følger med maskina. Når installasjoen er ferdig bruker eg produktnøkkelen som er klistra under laptopen. (Klistermerke har hologram og ser ekte ut).

 

Også kjeme problemet mitt; Maskinleverandøren har valg å inkludere ein god del programmer som eg ikkje trenger og som gjere at operativ systemet (Windows) blir treigare og mindre stabilt. Siden eg er avhengig av ein rask og stabil maskin vart eg tvinga til å installera ein REIN versjon av windows. Med rein versjon av windows så meiner eg ein versjon som ikkje har dei tillegsprogramma som maskinleverandøren har valgt å inkludere som ein del av systemet.

 

Siden eg ikkja har muligheten til å installera ein rein instalasjon med den DVD-en som fulgte med valgte eg å laste ned ein rein versjon fra nettet.

 

Resultatetet av dette vart ein klar ytelse gevinst og eit meir stabilt operativ system, men så fekk eg problem når eg validerte Windwos.

Tok deretter kontakt med MS og fekk meir eller mindre "tome" svar heilt til i dag, der eg fekk dette:

 

Kontakt med MS

 

 

" Du har ikke kjøpt en fullpakke versjon av Windows. Versjonen du har lastet ned er nok en fullpakke versjon, og derfor ikke den samme versjon som du har kjøpt."

- utdrag fra svaret til MS -

 

Versjonen som eg lasta ned er Microsoft Windows XP Pro (NORSK).

Klistermerke under laptopen står d:Windows XP Pro (dåg ikkje norsk), men versjonen som fulgte med på recovery dvden er norsk.

 

Så i bunn og grunn så må eg kjøpa ein lisens TIL for å kunna bruka ein versjon av windows som er nedstrippet i forhold til det eg har kjøpt, men som ikkje er fulpakka. Eg klarer ikkje heilt å skjønne meg på dette her, håper nokon her kan kasta litt lys på problemt mitt.

 

Setter stor pris på alle svar.

Edited by adis

Share this post


Link to post

"Fullpakke-Windows" er det samme som "Retail" som er den typen man plukker ned fra hylla når man f.eks går på Elkjøp.

 

En annen versjon er "OEM"-versjon. Dette er den du får når du f.eks kjøper en "bygge-PC" fra Komplett. Den er rabattert siden du kjøper den sammen med maskinvare.

 

Versjonen du sitter med er en Windows som er lisensiert spesielt for produsenten av den bærbare PC'en din. Produsenter av PC'er kjøper opp en "serie" lisenser. Lurer på om det da heter "Volume" lisens (?).

 

Hvis man legger inn en lisensnøkkel som ikke er ment for den versjonen man installerer får man feilmelding ved aktivering. Du får lagt inn nøkkelen, men du vil kanskje få problemer med Windows Update, aktivering og du vil sikkert få valideringsfeilmeldingen som så mange har fått i det siste.

 

NB: hvis du derimot ringer MS når du skal aktivere spiller du bare litt dum og sier at du vil aktivere, men ikke får det til. Da får du en ny installasjons-ID slik at du antageligvis ikke vil få noen problemer. De spør deg kanskje kontrollspørsmål som hvilken versjon du har (Home/Pro eller Norsk/Engelsk) og hvilken maskinmodell du har (f.eks Compaq Evo N1000V).

Foreslår at du lager et Ghost-image eller lignende hvis du har fått aktivert, så slipper du dette en annen gang. Da slipper du jo også å bruke recovery-CD'en fra produsenten av maskinen din.

 

NB: dette svaret er et resultat av egne erfaringer. Jeg jobber ikke for MS eller noe datafirma som selger nytt datautstyr. Folk får korrigere meg hvis jeg har feil ;)

Share this post


Link to post

Bortsett fra navnet, er det noko funksjonel eller annen forskjell mellom OEM og Retail win? No snakker eg ikkje om prisen, men om sjølve softwaren.

Share this post


Link to post

Tror ikke det er noen annen forskjell enn at en lisensnøkkel til en OEM versjon ikke vil være gyldig på en retail versjon og vice versa. Med gyldig mener jeg at man antageligvis vil få problemer med aktivering og Win Update. Du får nok lagt inn nøkkelen, men det blir allikevel ikke helt riktig.

 

Innholdet på CD'ene er så vidt jeg vet det samme.

Share this post


Link to post

Takker for responsen zacka!

 

Spør litt til eg, når du kjøper ein Windows versjon, kva er det du egentleg kjøper; CD-en som inneheld installasjons filer eller lisensen (Certificate of Authenticity)?

Share this post


Link to post

Det er nok lisensen du betaler for. CD'en er jo masseprodusert. F.eks kan du kjøpe en retail i butikken og bruke en annen (lik) retail-CD og allikevel få aktivert din versjon på lovlig vis.

Share this post


Link to post

Hadde samme problemet selv, men måtte i tillegg bytte Windows versjon siden jeg ikke ville ha norsk versjon.

 

Utrolig irriterende når butikkene legger inn en masse programvare sammen med Windows. Har tilogmed opplevd hos en kompis med nyinnkjøpt PC fra Elkjøp, å måtte starte med å ta recovery av alt som er på den når man slår den på første gangen. Senere fikk samme person beskjed om å sette inn Windows CDen, noe som ikke gikk så bra.... Den godkjente ihvertfall ikke backupen/recovery-disken.

 

Er det noe rart man finner egne løsninger...?

Share this post


Link to post

Skjønner ikkje kofor det skal vere problem å bruka OEM lisens på Retail versjon og omvendt, det er jo samma software i bunn og grunn?

Eg vurdere sterkt å finna nokon hacks får å få vekk valideringen. Veit ikkje om eg kan understreka nok ko uaktelt det er å formater og bruka to daga på å få systemet oppe å gå igjen.

Men skal først kontakta MS igjen får å sjå om eg forhåpentligvis får ein løysing som er etter forskriftene.

 

F¤%! så frustrerandes dette er :(

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...