Gå til innhold

Spillplatform : PC - vranglære


Anbefalte innlegg

Jeg har de siste årene klart å venne meg til denne stygge feilen, når produsenter/websider/etc. merker produkter med at dette spillet/programmet fungerer på PC-platform.

Når dem sier PC-platform, mener dem i 99.9999999% av tilfellene en Win32-platform.

 

For hva er egentlig PC, i ordets rette forstand?

Jo PC er Personal Computer, dvs en Personlig Datamaskin.

Feks alle disse operativsystemene kan være installert på en PC:

-Commodore 64

-Amiga 500

-Macintosh

-Linux

-Windows

-OS/2

-osv, osv, osv

 

Jeg rister på hodet når jeg hører folk si "Nei, dette er jo ingen PC, det er jo en Macintosh", osv.

 

Dette er vranglære som de fleste seriøse firmaer/nettsider bør ta til etterretning.

Endret av dga01
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I utgangspunktet vranglære, ja. Der er vi enige. Men nå er det nok helst sånn at forkortelsen PC har vært brukt om "IBM-kompatible PC maskiner", gjerne med tillegget "som kjører på MS-DOS/Windows operativsystem". Det er blitt dagligtale. Veldig få vanlige mennesker er klar over dette skillet, og skriver man "WIN32" som platform, er det antageligvis mange som ikke vil skjønne en dritt.

 

Så bruken av "PC" som et synonym for Windows platformer er noe vi bare må leve med i dagligtalen, så får vi heller benytte de korrekte termene innenfor vitenskapen og andre kretser.

Lenke til kommentar

Grunnen til at folk ikke vil skjønne en dritt er fordi de har lært feil fra begynnelsen av.

 

Ville kanskje skjønt mer hadde det stått "Windows" kontra "Win32".

 

litt OT:

Stemmer som du sier, at kravet før i tiden til mange spill var en IBM-kompatibel PC, da utviklerne skrev applikasjoner direkte mot arkitekturen mot prosessoren, og ikke benytta seg av API'en/grensesnittet til et spesifikt OS.

Endret av dga01
Lenke til kommentar
tssk.. dette er ingenting.... på jobben har mennesker en tendens til å kalle kabinettet for HARDDISKEN når jeg snakker med de. Ganske irriterende. Tar aldri det ordet i munnen... møter de ofte på midten og kaller det boksen....

5300554[/snapback]

nåvel, at folk kaller kabinettet en harddisk er jo også et klassisk eksempel på vranglære, men denne vranglæren står ikke skriftlig på absolutt alle Windows-spill som ligger i butikk-hyllene.

 

Bare for å spikke litt fliser, så er ikke "Amiga 500" navnet på et operativsystem.

 

Såvidt jeg husker, så het operativsystemet på Amiga 500'en "Kickstart"

 

Hadde såvidt jeg husker versjon 1.2 av dette på min A500 - 1986-årgang.

takk for opplysningen, det var jeg faktisk ikke klar over :)

 

 

En god emnetittel er en tittel som forklarer godt hva innholdet i posten din går ut på. En bruker bør kunne skaffe seg ov...

Syns emnetittelen var grei jeg, men du hadde tydeligvis en annen oppfatning, samt at jeg brøt med 3 ords regelen, derfor la jeg til "vranglære". :)

(det er tydeligvis lov med brukernavn med 3 like bosktaver) ;)

Lenke til kommentar

Operativsystemet på Amiga het vitterligen AmigaOS, og som du selv sier; ettersom PC er tilsvarende Windows i veldig mange tilfeller, er det forståelig at folk bruker det som benevning. Korrekt er det ikke, men de fleste spill opplyser uansett hvilket operativsystem som er nødvendig på eske -- eller i produktbeskrivelsen på nettbutikkene.

 

Dessuten er det her snakk om en så .. krysset.. produktflora, der det mulig å kjøre spill fra andre operativsystem via spesialsydde emulatorer eller maskinkodeoversettere. Og som du selv sier; hele sjangeren er egentlig PC, men hvert enkelt spill har krav til operativsystem. Og hvor skal du sette grensa? Er et spill til Windows 98 noe mindre PC-spill (oversett til en egnet kategori i din nye inndeling) enn et spill til Windows XP?

 

Dette bærer mer preg av plattformzealoteri (dæven, der tror jeg sannelig meg at jeg fant opp et nytt ord) enn å være en praktisk inndeling.

Lenke til kommentar
....Og hvor skal du sette grensa? Er et spill til Windows 98 noe mindre PC-spill (oversett til en egnet kategori i din nye inndeling) enn et spill til Windows XP?...

 

Grensa skal være at du skriver WINDOWS, ikke PC, så kan man spesifisere bakpå esken HVILKE versjoner av Windows man støtter. Poenget er at hvis det er et Macintosh spill/program, så står det Mac, men der kunne det like godt stått PC som det gjør med windows, siden windows ikke er noe mer PC enn en Mac. Det står bakpå Mac-programmene hvilke versjoner av Mac som støttes, det bør ikke være noe vanskeligere å få dette til for windows-programmene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...