Gå til innhold

Lage hjemmestudio selv


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
:thumbup: takk skal du ha kkristi. Tenkte jeg skulle teste dette, men ville se om noen hadde testet dette oppsettet av lamper. Blir jo ikke veldig dyrt akkurat men greit og vite om resultatet blir brukanes. Hvis noen har gjort noe lignende: post noen eksempler! :cool: Endret av alexrune
Lenke til kommentar

Har gjort noe tilsvarende. Mine erfaringer er at det fungerer bra, men at det krever en del kjennskap til belysning. Noen tips jeg har å kommer med:

 

- Husk at alle lampene må være med samme effekt, og ha samme type lyspære (halogenpære), ellers så risikerer du at noen av lampene gir fargestikk.

- Anbefaler at man tar seg litt mer flid med lampene og softboksene. Lag softbokser og refleksskjemer slik at de henger fast på stativet til lampe. Dette gjør det mye lettere å finjustere belysningen. Skaff folie til softboksen som tåler litt varme.

 

Sakset fra mitt fotokompendium:

 

Portrett

Hva fascinerer ved et portrett? Jo, mennesket. Å ta et bra portrett er vanskelig. Man tror som regel det bare er å knipse i vei, det er jo bare å få avbildet et menneske? Men, nei, sånn er det faktisk ikke. Det er en rekke små, nesten ubetydelige detaljer som skiller et godt portrett fra en vanlig portrett, dette gjør at man må belage seg på å bruke mye film for å få til de riktig bra bildene. Komposisjon Regel nr. 1: GÅ NÆRT NOK! Hvis du er opptatt av ansiktet så kan dette med hell vies hele bildet. Det er som regel øynene som så absolutt er det viktigste. Regel nr. 2: VÆR OPPMERKSOM PÅ BAKGRUNN. Vanlige komposisjonsregler gjelder fortsatt, men man trenger ikke å være redd for å midtstille motivet. Hvis personen plasseres ut til siden bruker dette normalt å være på venstre side med blikket (oppmerksomheten) vendt inn i bildet (mot høyre). Bakgrunnen er omtrent like viktig som personen. Den fineste bakgrunnen er den man ikke legger merke til, mens den dårlige er den som forstyrrer bildet. Hvis du har med no bakgrunn, så ikke glem at modellen alltid (uten unntak) skal være hovedmotivet - det sentrale punkt.

Belysning

Belysningen i et portrett er veldig viktig. Et ansikt totalt uten skygger, f.eks. direkte blitzlys, vil virke helt flatt og konturløst. Det er skyggene som fremhever formene og konturene i et ansikt, men alt for harde skygger, f.eks. sollys, vil gi alt for store kontraster. Det er to hovedformer for belysning som benyttes i portrettfotografering: bred og smal belysning. Når en person ser rett mot deg så vil begge sidene av ansiktet se like store ut, men så straks han vrir hodet vil den ene siden av ansiktet se smalere ut enn den andre. Hvis hovedbelysningen faller på den smale siden av ansiktet og kaster skygge på den brede siden så kalles dette for smal belysning (og motsatt). Smal belysning får ansiktet (og resten av modellen) til å virke slankere. På denne måten kan man manipulere fasongen til modellen (til en viss grad!). For å dra nytte av disse virkemidlene må man ha en retningsbestemt og bløt lyskilde, dette kan være blitzlys som reflekteres fra en vegg, lys gjennom et vindu (dette er analotg med portrettfotografenes softbokser). Lett overskyet vær gir et fint og bløtt lys, men da får man ikke de etterlengtede skyggene i ansiktet. Da kan det være en ide å plassere modellen inntil en mørk vegg eller lignende. Dette gjør at lyset vil komme fra kun en side og skape skygger og konturer i ansiktet. Blitz I direkte sollys anbefales bruk av blitz for å dempe skyggene, men man må passe seg for at blitzen ikke dominerer (se kap. om utfylligsblitz) og ikke blir benyttet som hovedlys. Husk at blitz også vil besudle lyset på bakgrunnen. Ofte kan det være en fin effekt og ha en skyggelagt bakgrunn. Dette fremhever lyset på personen på en slik måte at det nærmest glitrer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...