Gå til innhold

Nybegynner spm: fastlinse/zoom + lysstyrke


Anbefalte innlegg

Ser at mange som har noen linser også har faste linser.

typer 50mm eller 30mm.

 

Hva er fordelen med disse i forhold til zoomlinser.

mine små resoneringer var innom disse temaene. Hva stemmer?

 

Får man bedre optikk for pengene sine man slipper å betale for bevegelige deler, mer avansert pga zoom.

Eller er det noen andre viktigere fordeler.

 

er faste linser mer lysterke?

 

og hva vil lysterk si? Vil det si at den kan ta inn mer lys på kortere lukkertid.altså skarpere bilde? eller er det noe annen måte det bedre kan beskrives på?

 

På forhånd takk for svar.

 

Mvh

Einar

venter på D70s med 18-55 linse og 70-300 linse. Tjoho! :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fastlinser er som regel bedre på alle områder i forhold til zoomlinser, og du får som du sier mye bedre bildekvalitet for pengene.

 

Linsene gir som regel skarpere bilder, jevnere kvalitet over hele bilder, de holder seg lengre på grunn av mindre mekanikk, og de er mer lyssterke.

 

At en linse er mer lyssterk betyr enkelt fortalt at den tar inn mer av lyset rundt seg. Dermed kan du bruke kortere lukkertid, men oppnå samme mengde lys på bildet, i forhold til en mer lyssvak linse. Genialt for konserter, eller innendørsbilder om kvelden uten stativ.

Fastlinser er som regel mer lyssterke fordi det er mindre mekanikk og ting i linsen som "skygger" for lyset når det går gjennom linsen.

 

Et godt eksempel på hvor billige fastlinser kan være er Nikon 50mm f1.8.

Koster 1100 kr, er veldig lyssterkt, og gir veldig fine bilder. Man må bare venne seg til å flytte litt på seg for å få det rette utsnittet når man ikke har zoomen til å hjelpe seg :)

Lenke til kommentar

Bare for å illustrere hvor stor forskjellen er/kan være;

I et gitt lysnivå, f.eks. i halvmørket der jeg sitter akkurat nå vil man kanskje klare 1/60 lukkertid på f/4 først ved 1600 ISO, hvilket fører med seg en del støy og detaljtap. Med f/1.4 som mange relativt rimelige faste normaler har som største åpning vil man med full åpning klare seg med ISO200 gitt samme lukkertid - noe som igjen betyr at man på ISO1600 kan håndholde der man med en zoom kan pakke opp stativet eller ned kameraet.

 

Hvis man virkelig, virkelig vil fotografere i tusmørket - KonicaMinolta som har stabilisator på huset gir deg ENDA 3 trinn- så med 30/1.4 kan man i prinsippet klare seg med 1/4 lukkertid håndholdt..

 

Imidlertid skal man ikke glemme at bruk av så store blendere fører med seg svært liten dybdeskarphet. slik at man må være veldig nøyaktig når man fokuserer - ikke noe point-and-recompose da for å si det sånn :)

Lenke til kommentar

takk for gode forklaringer.

jeg har nå bestillt meg et kamera med en 18-50 linse + en 70-300. Rimelige linser så ikke så god lysstyrke.

Vil da neste linsekjøp (julegave til meg selv) kunne vært kjekt å kjøpt en ca 50mm fastlinse? Blir jo ganske ofte bilder innendørs med noe begrenset lys.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...