Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

kombikupè høyttaler oppsett


apegryn

Anbefalte innlegg

Hei, har kjøpt meg en vw passat' 87 kombikupè (bildet), og den tidligere eieren røsket med seg mye av det gamle anlegget i bilen. Jeg skal skaffe meg noe lyd selv nå, og håper noen her kanskje kunne hjulpet meg med oppsettet i bilen.

 

Det eneste som står igjen fra den tidligere eieren er et par pioneer 2-veishøytt. i frontdørene. I hattehyllen er det 4 hull, som tyder på at han har hatt 6 høyttalere før, men jeg tror jeg kun skal kjøpe 2*5-8" i hattehylle, bruke de to i fronten og få meg en sub. altså: 4 + 1.

 

Det jeg lurer på er hvordan plassere dette bak, og hvilken type sub trenger jeg? Er det greit å sette elementene rett i hattehyllen? Suben regner jeg med at ikke skal plasseres i hattehyllen, men bør jeg ha den under i en lukket kasse? Kasse med hull i eller en todelt kasse lukket+hull? Hattehyllen har jo to hull som er åpne om jeg bare bruker 2 av de 4 utskårede hullene, skal jeg tette disse igjen for best bassgjengivelse eller vil vil slike luftehull være bra for lyden?

 

Litt masse på en gang. Bildet beskriver litt hvordan jeg har tenkt, rød er elementene i frontdørene, blå er elementer i hattehyllen, og grønn er sub under hattehyllen.

 

Kom med tips og gjerne svar meg på spørsmålene jeg har stilt underveis. Jeg er nokså grønn når det gjelder bilstereo, så gjerne forklar litt om det er noe viktig jeg bør vite :)

post-228-1125860204_thumb.jpg

Endret av tronni_87
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Er det greit å sette elementene rett i hattehyllen?

Hei, det kan fungere greit å legge subben i hattehyllen på sånne biler. Pass på at hyllen er stiv og at det er noenlunde tett mellom kupe og bagasjerom.

 

-Du må velge et element med stor flate (<12") og stivt oppheng. Denne monteringsmåten gjør bassen høres godt på utsiden av bilen også. Og du slipper å misbruke bagasjeplass. (Kjipt å hive subben ut hver gang du skal ha folk og fe med deg.)

 

-Basslyden blir typisk disco.

 

 

Skal du ha mer HIFi riktig bass er det ingen vei utenom kasse. Den tråen får en annen ta videre...

Lenke til kommentar
Er vel ikke direkte å anbefale å putte subben rett i hatthylla hvis du vil ha litt kvalitet over lyden din.

 

Jo faktisk. Om det er tett mellom baggasje og kupè er dette en glimrende løsning, men jeg regner med at du sikter til at en bør ha stiv baffel og skikkelig demping før en monterer på denne måten :)

Det avhenger også av elementets/enes egenskaper da ikke alle er egnet for IB.

Her kan det imidlertid by på problemer å ha en hermetisk lukka løsning i en hatchback :p Så i dette tilfellet er nok det å støpe kasse under en sikrere løsning om godlyd er målet.

Ikke behøver det å ta all mulig plass heller, igjen beror dette på elementet/enes egenskaper.

Endret av Jalla
Lenke til kommentar

Gratulerer med ny bil!

 

Jeg er litt uenig samt litt enig i det som har blitt svart her.

Jalla har et godt poeng. Det skulle for så vidt bare mangle med hans alltvitende kunnskap om GOD LYD.

 

For å ta dette fra begynnelsen:

 

#1 De høyttalerne du har i framdørene setter du i hattehylla di.

Husk å avstive den med en 12 mm kryssfinèr plate på undersiden.

 

#2 Kjøp deg et komponentsett og monter dette i framdørene dine.

Et komponentsett består av 2 stk. diskanter og 2 stk. mellomtoner/basser.

Monter bassen/mellomtonen i de hullene der Pioneer-høyttalerne dine var og sett diskanten oppå dashbordet ditt.

Kjøper du riktig høyttalersett så vil du få løftet hele lydbildet ditt opp på dashbordet. Det er jo DET vi vil, ikke sant?

Kjiipt med lyd som blir holdt nede veD gulvet ikke sant?

 

#3 Subwoofer bør en ha. Kjøp det et element som trenger liten kasse. Et element som er konstruert for lukket kasse er etter min mening den beste løsningen i de fleste tilfeller.

Det finnes mange merker å velge i men jeg kan ikke uttale meg om merker da jeg er importør og vil her bare komme med kommentarer på installasjon etc.

 

En forsterker er greit å skaffe seg.

Gjerne en 4-kanaler eller en 5-kanaler. Da har du alt i samme kabinettet!

 

 

Mvh

Pål

Endret av Morel
Lenke til kommentar

:p

Er vel ikke direkte å anbefale å putte subben rett i hatthylla hvis du vil ha litt kvalitet over lyden din.

 

Jo faktisk. Om det er tett mellom baggasje og kupè er dette en glimrende løsning, men jeg regner med at du sikter til at en bør ha stiv baffel og skikkelig demping før en monterer på denne måten :)

Det avhenger også av elementets/enes egenskaper da ikke alle er egnet for IB.

Her kan det imidlertid by på problemer å ha en hermetisk lukka løsning i en hatchback :p Så i dette tilfellet er nok det å støpe kasse under en sikrere løsning om godlyd er målet.

Ikke behøver det å ta all mulig plass heller, igjen beror dette på elementet/enes egenskaper.

 

Hvis det er den orginale hatthyen som står i. Så vil det nokk ikke bli noe bra å montera rett i den. hattehyllo er av plastikk og dorligt festa. Går hardt utover den i bilen min bare me de små 6x9 så e montert der nå.

 

Kansje en løsning som er noe lignens det jeg skal ha ville funket bedre?

 

Bytte ut orginal hattehylle med mdf plate og ha kassene festet under.

 

Eller en enkel løsning med kasse i bagasjerommet. Lage noen hull i hattehylla og kler denne med høyttalerstoff for å få lyden inn i kupeen?

 

Kansje Jalla kan retta litt på meg her hvis eg har skreve nogen feil :p

Endret av Poolish
Lenke til kommentar
Det skulle for så vidt bare mangle med hans alltvitende kunnskap om GOD LYD.

Jøsses, takker for den :love::D

Man prøver jo å være snill mot øreganger og trommehinne selv og som den filantropen jeg er ønsker jeg det samme for andre :thumbup:

 

Tror jeg har hjernevaska poolish litt her, mhp hva som anbefales, men det kunne også vært værre, hehe :D

Er vel passe klam i neven etter å få lagt hånd på diverse godaker nå tenker jeg, hehehe ;)

 

@trådstarter:

Du har en gylden mulighet til å følge litt med i kjølvannet på prosjektet til poolish her, tror ikke det er det dummeste for deg da du får ferdig utprøvde metoder :thumbup:

Endret av Jalla
Lenke til kommentar

jeg har et par 6,5" treveis høytt fra boschmann liggende som jeg lurte på om jeg skulle bruke. Dette er jo et billigmerke såvidt jeg har forstått, men er det brukbart bak likevel? Jeg testet de inne på en cd-spiller, og det var en fælt så skrikete diskant på dem etter min mening, men lyden blir vel noe annerledes når de ikke står rett mot meg, og heller opp mot bakruta på bilen..? Eller burde jeg gå til innkjøp at noen andre elementer?

 

Uansett jeg skal følge med på prosjektet ditt, poolish, sikkert litt og ta av det ;)

 

Nå har jeg et svært så strengt studentbudsjett, så jeg vil prøve å greie meg med det jeg har fra før og ikke bruker mer enn 3000 på resten (er det mulig?). Det beste hadde jo vært å fått noe brukt greier :)

Lenke til kommentar

Vitsen med diskanter er jo at de skal rettes mot deg og ikke andre steder.

Har du et strengt budsjett ville jeg brukt endel på demping av bilen.

Det gir grobunn for at du kan få mye bedre lyd ut av det du har, samt at innkjøp av bedre komponenter vil merkes mye bedre.

Ta ting stegvis og sats heller på små endringer med kvalitet i hvert ledd enn store omveltininger preget av hastverk, fjøsmekk og -nilleprodukter.

Tålmodighet er en dyd :thumbup:

Lenke til kommentar

Tror du skal høre på Jalla der ja. Bruk tid på å bygge opp anlegget. ta det litt etterhvert. Har gjort det samme selv. Nettopp ferdig med skolen og ikke fått jobb/læreplass enno. så jeg har hatt et stramt budsjett. Hvis du bruker det du har nå som en midlertidig løsning så tar du litt etterhvert. Mye bedre det en å ende opp med en rekke billigprodukter

 

Vil anbefala på det sterkaste å bruka litt tid på demping av bilen ja. spesielt pga. at det er mye ulyder i disse bilene.

 

Kan jo begynna litt i det små å gjør sånn så meg. ta av allt av deksler osv å legg på pakkning på alle tenkelige steder :thumbup: Det viktigste er hverfal å ta der hvor det ligger plastik mot platik. Dette kan lage mye skranglelyder. Når du først har det oppe så er det ikke så mye mer arbeid å gjøre det skikeligt. Nå ligger også midtkonsolen ganske løst. Så selv om det er litt klaring der så legg på pakkninger. denne ligger å slår opp i dekslene oppforbi. Hverfal på min bil.

 

Du kan f.eks gjøre som meg å bruke Tetningslist fra Eltek. Den er ikke så dyr heller 9 kr meteren. Bare husk å kjøp endel. Tror nokk du kan kjøpe 10 meter av denne. Det går fort ganske så mye hvis du skal gjøre det skikeligt.

 

De festene som holder oppe hattehylla anbefales også å festes skikeligt. Du vil se det at det bare er noen tynne metal "dingser" som er brukt til å skru det fast med. Disse bør skiftes i mutere for å få strammet skikeligt. Bare ikke ta alt for hardt i. For da brekker du skruene. Det fikk jeg til :p ble bare et fint hull igjenom så jeg kunne sette i en skrue, men det fins andre plasser hvor det ikke vil gå hvis den brekker.

 

Dette er arbeid som ikke vil koste alverden, men som du vil ha mye igjen for senere.

 

Bilen er heller ikke så avansert når det gjelder å ta av deksler osv. en fin bil å bygge i :yes: Så alt dette skal gå ganske greit. Står du fast på noe så kan du nå alltid spør :)

 

Senere kan du begynne mer å tenke på å legge litt penger i demping av dører, bagasjerom osv.

 

Du vil få mye igjen for dette arbeidet! skal du ha god lyd så krever det et godt grunnarbeid.

Endret av Poolish
Lenke til kommentar

jo takk for svar alle sammen. Så langt er planen min:

- fikse det elektriske systemet, det kom masse røyk en dag jeg skulle starte den inne i bilen, så det blir nok det viktigste ;)

- fikse rusten på bilen. Det er lite men sånt brer seg fort ut om jeg ikke tar det tidlig.

- bruke det jeg har til nå av lyd-utstyr og heller satse på å få dempet det som måtte skrangle i bilen.

- skaffe meg en sub+forsterker når pengene strekker til.

- oppgr. høyttalerene til slutt..?

 

Høres det greit og fornuftig ut?'

 

EDIT:

Forresten, jeg fikk meg 2* 6x9 pioneer 2veis høyttalere for 50 kr på knoksten, modell ts-a6940. Tror de kan ta over bak isteden, så har jeg 4x pioneer høytt.

Endret av tronni_87
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...