Gå til innhold

filmtips til reiseskildringer


Anbefalte innlegg

Kjæresten min og jeg drar på 14 måneders seilferie 1. juli neste år. I den sammenheng skal vi filme en god del, både for vår egen og venners del, men også med tanke på noe webvisning på et magasin sin nettside.

 

Jeg er rimelig ny innenfor videofilming og trenger tips, retningslinjer, råd mm som handler om hvordan man får frem den gode stemningen ombord, de spennende øyeblikkene, den flotte naturen, store bølger etc.

 

Jeg har ikke enda kjøpt kamera, men kommer til å investere i et 3 CCD kamera. Jeg kommer også til å skaffe en retningsbestemt mikrofon. Stativ har jeg (hvis jeg kan bruke fotostativet mitt).

 

Det kommer helt sikker til å bli mye point-and-shoot, i og med at situasjoner som er interessante skjer spontant og ikke alltid når man er forberedt på det.

 

Jeg har også lyst til å lage noen kortere dokumentarfilmer om spennende steder, kulturer, mennesker osv. som vi treffer underveis. Trenger råd og tips til dette også.

 

Håper dere kan hjelpe. All info taes imot med takk.

 

Mvh

 

Espen

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Et tips er å vise et kart der ruten vises som en animaskjon.

Det var snakk om filming, ikkje redigering.

 

men husk å tenke litte granne på vann når du kjøper kameraet! Det er som regel masse vann på havet

 

Men lite vatn i butikken... Dei fleste kamera er lite glad i vatn. Viss du ynskjer litt beskyttelse mot regn o.l., so kan ein få kjøpt regntrekk til dei fleste kamera.

 

Men attende til saken:

 

Stativet ditt kan du bruke, ettersom størrelsen på gjenger er standardisert. Men eit stativ berekna på videokamera, kan gje betre resultat, ettersom videohovude er oljedempa, noko som gjer at det er lettare å få jamne røsler.

 

Bra du har innsett at det er nødvendig med ein ekstern mikrofon, ettersom dei interne mikrofonane i DV-kamera som oftast er relativt dårlege. Noko meir tips om kva mikrofon du bør kjøpe, er ikkje eg kvalifisert til å gje.

 

Når det gjeld sjølve filminga kan eg heller ikkje gje noko spesielt mykje tips. Men eg kan seie, at sjølv om det vert ein del point&shoot, so gjer ditt beste får å gjere opptaka so stabile som mogleg. Om du ikkje har stativet tilgjengeleg, bruk ein mur, eit bord ein vegg eit skilt e.l. til å støtte deg, slik at det vert lettare å halde kameraet i ro.

 

Ein annan ting er zoom: Hald deg vekke! Ikkje zoom inn og ut i tide og utide. Finn eit zoomnivå som høver til scenen du skal filme, og hald deg til det. Om du skal zoome, gjer det kontrollert, og ha ein grunn til å gjere det.

 

Kan hende du finn eit par tips her og her.

 

Lukke til, og god tur!

Endret av incanus
Lenke til kommentar

ok, takk for tips. men jeg lurer altså noe mer på om det er noen grunnleggende teknikker eller fremgangsmåter, ting som jeg må tenke på når jeg skal presentere turen. det vil selvsagt bli flere episoder eller deler, ettersom 14 måneder presset inn i en film er noe ambisiøst.

 

jeg har forsåvidt også tenkt en del på å la en av oss, eller andre, fortelle hvor vi er, hva vi gjør, hvor vi har vært etc. for å gjøre videoene mer informative og levende. men er det andre ting som er viktige å tenke på i et pedagogisk kommunikativt perspektiv? kort sagt, hva gjør at en reiseskildring blir bra?

 

er det greit å hoppe i tid og geografi, eller er det viktig å gi seern en opplevelse av reise? må alt forklares, eller holder det ofte med bare bilder? er dagliglivet i båten interessant, eller blir det kjedelig? hvordan kan jeg evt. presentere dagliglivet slik at det blir interessant?

 

sikkert vanskelige spørsmål, men jeg spør allikvel. fint hvis folk vet om litteratur på emnet også.

 

lærevillige espen

Lenke til kommentar

Jeg tror det kan være en idè å prøve å sette av tid og bestemme deg for hva du skal filme.

 

F.eks om du prøver å lage deg en liten plan dagen i forveien, om dere da har bestemt dere for hva som skal skje.

en dag med planlagte opptak gir nok mye mer en å virre rundt uten noen planer. Og da kan du jo også legge kameraet igjen noen dager å ikke tenke på filming i det hele tatt, kan jo være morro det å.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...