Gå til innhold

Manchester United


Old Game

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
knipsolini skrev (1 time siden):

Jeg ser poenget, og han kommer nok ikke til å få i nærheten av like streng straff straff. :) Men ville vært overraskende om ikke FA gir noen straff, med den linjen de har lagt seg på. Forhåpentligvis for Cavani blir det en mild straff, og han vil være forsiktig med å bruke det spesielt i kamper fremover. 

Var ikke klar over situasjonen med Bernardo Silva, så da vanker det nok straff ja. Det er en knallhard linje fra FA.

Jeg mener det blir feil å sammenligne disse med Suarez sin situasjon, som hadde en helt annen kontekst (krangel) og formålet med kommentaren hans ble vurdert til å være nedsettende på grunn av ordvekslingen spillerne imellom, der bruken av ordet definitivt ikke var ment positivt. Rasisme og diskriminering ved ord defineres av kontekst og intensjon, ikke ordet i seg selv. 

I Cavanis tilfelle derimot er ordet brukt til å si takk til en kamerat som hadde instagrammet om målene hans i går. Når jeg leser om hvordan ordet brukes på spansk og i Sør-Amerika har det to betydninger, hvorav den ene og mest brukte er som kjælenavn som brukes for å uttrykke kjærlighet/vennlighet. Den andre bruken er for å beskrive at en person er svart, litt på samme måte som vi i Norge sier "svart" om en persons hudfarge. Det vil si at ordet ikke er rasistisk i seg selv eller i Cavanis tilfelle her, men er rasistisk i en kontekst hvor intensjonen ikke er ment vennlig. Det er ikke som ordet "neger", som av de fleste vil vurderes som rasistisk nærmest uansett kontekst og intensjon.

Slik jeg oppfatter det i allefall. Likevel, som du sier, er dette et ord Cavani burde være klar over at kan være kontroversielt siden han kjenner Suarez og sannsynligvis den historien. Det er dog nødt til å være formildende at konteksten er vennlig, til noen han kjenner for å si takk. Det kan også være formildende at Cavani ikke kan engelsk (bruker tolk/Mata i garderoben) og er helt ny i et engelskspråklig land. 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
knipsolini skrev (2 timer siden):

Absurd? De brukte samme ord, som kan oppfattes rastisisk i England, men som har en annen betydning i Uruguay. Suarez hevdet det brukes som "kompis" for mennesker som er mørkere, både i hud og hår. Det er vel ingen som tviler på at det er slik Cavani brukte det her? Om man nå tror på dette, så har begge brukt et ord som ikke tillates i England/ av FA, uavhengig av betydning i eget land. Og selv om det var ment på en vennlig måte unnslipper man ikke straff, ref. B Silva og Mendy, som nevnt.

Selvfølgelig er det absurd. Suarez gikk aktivt frem for å kalle Evra det, som forøvrig er fra et annet kontinent enn Suarez, i en kamp mellom to rivaler og masse temperatur. Han visste bedre og var ute etter å provosere.

Cavani har nettopp kommet til England, han brukte det slik som det er kulturelt vanlig i Uruguay med en kompis som gratulerte ham for seieren på internett. Jeg forstår at FA ikke ønsker at spillerne skal bruke dette ordet på internett til syne for offentligheten til tross for at det også brukes på en vennlig måte fordi det kan gi uønskede effekter ved at engelskmenn får en mer aksept for å bruke ordet i negative kontekster. Men da holder det med en advarsel til Cavani rett og slett fordi han så vidt har vært i England i to minutter, ingen grunn til å straffe ham bare for å straffe.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Skal ikke fyre opp noe mer, hadde helt ærlig ikke brydd meg om Cavani slapp straff. Og jeg mener heller ikke B. Silva burde fått straff, da både det og en (sannsynlig) straff til Cavani er FA som er livredde for å bli anklaget for ikke å slå hardt nok ned på rasisme, selv når det er slike tulleting som opplagt ikke er ment å være rasistisk. Men dere er nødt til å se ironien i at en United-spiller nå blir etterforsket for å bruke det samme uttrykket som Suarez ble dømt for, som ble diskutert i huet og ræva om det var ok fordi det var kulturelt vanlig i Uruguay, og spesielt blant United-supportere. Og please ikke kom med unnskyldninger om at Cavani akkurat har flyttet til England og ikke vet bedre. Det funket ikke på Suarez som hadde bodd i England en periode, og fungerer naturligvis ikke for Cavani som 100% sikkert kjenner til historien til kompisen Suarez, og straffen han fikk. Ingen som synes det var utrolig klønete av Cavani, at han burde visst bedre? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

De brukte ikke det samme uttrykket ifølge dommen. Suarez brukte "negro". Dommen fra den gang:

1733139898_Skjermbilde2020-11-30kl_10_37_17.thumb.png.071ca8287906de7a5c0e2b6356ded301.png

Kjenner ikke B. Silva-saken men det er mellom Cavani/Suarez åpenbart en stor forskjell i både ordet, kontekst, intensjon og arena her.  

knipsolini skrev (13 minutter siden):

Ingen som synes det var utrolig klønete av Cavani, at han burde visst bedre? 

Jo, har skevet to ganger her at Cavani burde være klar over hvordan ordet kan oppfattes i England.

Synes først og fremst det er utrolig viktig at FA og Premier League er veldig harde på disse tingene, men jeg mener nå disse sakene misser poenget litt. En advarsel vil holde i denne saken pga kontekst og bruk, mens i Suarez tilfelle så fikk han altfor lang straff. 8 kamper var for mye. Det ville holdt med 5 kamper og en advarsel pga de kulturelle og språklige forskjellene, selv om ordet han brukte klar var verre.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ganske utrolig at man skal være så "woke" at man straffer folk for å si noe som ikke er ment rasistisk fra avsender, og som ikke blir mottatt rasistisk av mottaker, men som kan tolkes rasistisk av andre om man legger godviljen til.

Virkelig et slag mot rasisme i fotballen om man utestenger Cavani ja. Det blir sikkert slutt på at folk kaster bananer og lager apelyder mot svarte spillere nå.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Tåkefyrste skrev (5 minutter siden):

Ganske utrolig at man skal være så "woke" at man straffer folk for å si noe som ikke er ment rasistisk fra avsender, og som ikke blir mottatt rasistisk av mottaker, men som kan tolkes rasistisk av andre om man legger godviljen til.

Virkelig et slag mot rasisme i fotballen om man utestenger Cavani ja. Det blir sikkert slutt på at folk kaster bananer og lager apelyder mot svarte spillere nå.

"Problemet" bunner i at man har folk i Norge som sier neger uten å "mene det rasistisk".

For at linja til FA skal være lik, så får det vel lik straff som Bilva. For min del er straff unødvendig, det er nok at Cavani blir gjort oppmerksom på forskjellen på ordet i europeisk og sør-amerikansk kontekst.

Lenke til kommentar

Enda mer utrolig å ikke kunne skille i konteksten. Da er det i hvert fall ikke rart at rasisme er et problem enda. Jeg vet ikke om du bare prøver å være vanskelig, @knipsolini, men hvis du ikke greier å se forskjell så anerkjenner du samtidig at der hvor dette er kulturelt vanlig ord med en flere betydninger og bruk så er det ikke mulig å være rasist, eller? Med mindre alle derifra er rasistiske da i og med at dette er et ord de bruker i dagligtalen med hverandre? Så hvilket alternativ blir det?

Men det mest sannsynlige er at Liverpool-fansen prøver å score noen billige poeng her samtidig som de prøver å redde seg litt ut av flausen med Suarez etterfulgt av t-skjorte kampanjen. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Får håpe for deres del det ikke blir noen t-skjorter med Cavani ja, det var flaut. ;) Og nei jeg prøver ikke være vanskelig, men synes du tuller @Mr. President™ når du prøver å unnskylde Cavani med at han ikke har bodd lenge nok i England... Med så nær tilknytning til Suarez som Cavani har, burde han forstått at det ordet ikke bør brukes. Og som jeg skrev mener jeg ikke Cavani burde få åtte kamper som Suarez, jeg har ingenting i mot at han ikke får straff overhodet. Kan vi ikke bare være enige om at det var veldig klønete av Cavani, og se ironien i at en United-spiller nå etterforskes for å bruke det nesten samme ordet (får stole på @Snikpellik at det var negro Suarez brukte, men negrito ble i hverfall brukt og diskutert av flere). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
knipsolini skrev (32 minutter siden):

(får stole på @Snikpellik at det var negro Suarez brukte, men negrito ble i hverfall brukt og diskutert av flere). 

Det står i hvert fall i dommen mot Suarez at han brukte ordet "negro" og selv innrømmet at det var ordet som ble brukt. Det står også i en rekke artikler at det var ordet som ble brukt, ikke "negrito" som i Cavanis tilfelle her. 

I dommen mot Suarez er også "negrito" nevnt som eksempel på et mildere ord som har flere betydninger og oppfattes ulikt i forskjellige kulturer, og som kan misforstås ut fra kontekst, og brukes for å understreke at Suarez ikke slipper unna med ordet "negro". Er nok derfor "negrito" ble diskutert mye den gangen, og det er mulig at det var dette ordet Suarez hevdet han brukte først. I dommen pekes også på kontekst, intensjon, arena og at Suarez dro i skinnet til Evra samt at "negro" var inkludert i setningen "porque tu eres negro" = "because you are negro". Dette var Suarez sitt svar da Evra spurte hvorfor han sparket til ham.

Hadde dommen her nettopp som jeg screenshotet fra i posten over, men er over på jobbmaskinen så finner den ikke igjen nå. Kan oppdatere med linken når jeg kommer hjem igjen.

Jeg mener at Cavani-"saken" er den mildeste av disse tre vi omtaler her, på grunn av kontekst og intensjon og reaksjon i ettertid. Ser at B. Silva fikk 1 kamp utestengelse, så jeg vil anta Cavani enten får det samme eller en bot. 

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar
knipsolini skrev (25 minutter siden):

Med så nær tilknytning til Suarez som Cavani har, burde han forstått at det ordet ikke bør brukes.

Hvorfor det? Det brukte jo ikke det samme ordet. Sakene har ingen ting med hverandre å gjøre. Suarez var ufin mot Evra, mens Cavani takker en kamerat. To helt forskjellige ting.

tipper det blir 1 kamp som Bernardo eller en advarsel. Ser ikke for meg at de gir flere kampers utestengelse for en slik ikke-sak

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Mr. President™ skrev (1 time siden):

 

Men det mest sannsynlige er at Liverpool-fansen prøver å score noen billige poeng her samtidig som de prøver å redde seg litt ut av flausen med Suarez etterfulgt av t-skjorte kampanjen. 

Synes du noen på forumet har gjort det? Litt urettferdig beskrivelse spør du meg. 

 

Med FA's trackrecord vil jeg ikke bli sjokkert om det blir en liten ban. Uannsett hvor idiotisk det er. Flere og flere blir straffet for hva som blir skrevet på sosiale media(ulik grader).

Kjipt er det.

Endret av Danielzu
Lenke til kommentar

Trist sak, jeg tror ikke Cavani mener noe vondt her EDIT: han snakker til en kompis, dette er ingen sak i det heletatt.

Men at det er annen kultur i England enn hjemme holder ikke, det tror jeg Cavani vet også (nå). «Negrito» her betyr «lille svarte person» direkte, men på spansk er det svært vanlig å si, de snakker til hverandre der de tar inn utseende på en person. I England er dette helt uhørt, og det er her han vil bli målt

Og det med parallellen til Suarez syns jeg ikke er riktig, det forskjellige kontekster - Suarez vs Evra var en krangel og ingen kan vel beskylde Suarez for å være noen utpreget Gentleman akkurat. Likevel så tror jeg ikke FA ser forskjell på fugl eller fisk, så det kommer nok en ban på 1-3 kamper

Endret av bshagen
Lenke til kommentar
kim_InnleggNO skrev (4 minutter siden):

Her er eneste riktige en tur på kammerset "Cavani, det du skrev til kompisen din kan bli oppfattet feil, ikke gjør det igjen".  Men i disse tider er det den mest krenka på andres vegne i FA-rommet som får viljen sin, så ingenting mellom advarsel og 3 kampers utestengelse vil overraske meg.

Det hadde vært det ryddigste ja...

Lenke til kommentar
2 minutes ago, bshagen said:

@kim_InnleggNO en kompis også ja. Da syns jeg dette er en ikke-sak. Advarsel og gå videre er eneste riktige her, i min mening 

Ja det jeg leste i alle fall. På united.no står det: "«Gracias negrito» skal Cavani ha skrevet i Instagram-historien sin som takk til en gratulasjon fra det som tilsynelatende er en venn. "

Ville vært litt rart om han tok en tilfeldig fyr og takket på storyen sin.

Endret av kim_InnleggNO
  • Liker 2
Lenke til kommentar
kim_InnleggNO skrev (Akkurat nå):

Ja det jeg leste i alle fall. På united.no står det: "«Gracias negrito» skal Cavani ha skrevet i Instagram-historien sin som takk til en gratulasjon fra det som tilsynelatende er en venn. "

Da er jeg helt enig med deg. Er dette tilfelle så burde FA drite i det. De har ingenting å føle seg krenket på vegne av kompisen til Cavani. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...