Gå til innhold

Den frie kafeen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jeg har masse musikk på min NTFS partisjon, hvordan kan jeg spille av dette når jeg er i linux? Jeg har forstått det sånn at jeg kan avspille ting, men ikke gjøre no annet for da blir det ødelagt?(windows som blir fucket? :p)

Riktig - du kan åpne filer, men ikke skrive uten en spesiell driver.

Lenke til kommentar

[URL=http://www.digi.no/php/art.php?id=211549]http://www.digi.no/php/art.php?id=211549[/URL]

Kva syns folket? Latterleg spør du meg. Berre overskriften er idiotisk. Så dei avliver ikkje myten om Linux på Mac eller anna?

[code]]Myte 1: Linux er billigere enn Windows fordi StarOffice/OpenOffice.org er svært billig eller gratis. 
Nei, sier Gartner: Dette er ikke noe argument for Linux. StarOffice/OpenOffice.org kan spare penger, men da kan man kjøre det på Windows, så slipper man å legge om operativsystemene, det er en omfattende og dyr operasjon. 

 

Om du må legge om operativsystem, så er det en engangskostnad. Tenkningen deres forutsier også at man har windows fra før.

 

Myte 2: Linux er gratis 
Nei, sier Gartner, konsumentversjonene av Linux som du kan laste ned fra nettet er gratis. Det er fullt mulig å bruke disse, men da må du bruke internettjenester og annet til brukerstøtte. Det er nok for en del, men mange vil ønske å ha noen de kan ringe. 

 

RHEL er nok ikke gratis nei. Og ja, de fleste vil ha noen å ringe. Men man skal heller se bort fra spesiallagde løsninger levert av lokale/interne etc,

 

Myte 3: Linux gjør at du ikke blir tvunget til å oppgradere operativsystemet 
Feil, sier Gartner. Selv om Microsoft tvinger sine brukere til å oppgradere etter x antall år, er det nye applikasjoner som med krav om siste versjon av operativsystemer som driver oppgraderingene. Programvareselskapene kutter ut gamle operativsystem når de lanserer nye versjoner, enten det er Linux eller Windows. 

RHEL har 7 års support. Du betaler pr. år, og hvilken versjon du ønsker å bruke, er opp til deg. Problemet med linux her er derimot at biblioteker har en tendens til å løpe som gale avgårde mot nye versjoner - som nye programmer krever.

 

Myte 4: Linux er krever mindre innsats å administrere/drifte 
Feil, sier Gartner, bare å bytte til Linux gir ikke noen stor besparelse med mindre man strammer inn friheten til brukerne gjennom generelle tiltakt som "lockdown" (sperrer for egne installeringer og justeringer). 

Gartner påpeker at Linux har tre mindre fordeler (slight edge) sammenlignet med Windows: 
– Færre virus og ormer 
– Færre applikasjonskonflikter 
– Registry gjør Windows dyrere og mer komplisert å administrere enn det helt filbaserte Linux. 

 

Jeg ville aldri noensinne i livet administrert et windows-nett på mer enn 0 maskiner. Hadde 2 en gang, det var nok. Administrerer i dag en ca. 10 bokser, er ikke noe problem i det hele tatt. Blir ennå enklere når RH slipper tidligere netscape directory server. Hula er også noe jeg har stor tro på.

 

Når det gjelder lockdown, er det langt lettere å få til på Linux enn windows. En skole en venn av meg går på (kjører windows, kristen privatskole...) har tolket "lockdown" som "ikke lov å høyreklikke". Jaja.

 

Personlig, på nettet jeg selv drifter, også på en skole, har jeg tolket "lockdown" som "bare jeg har root-passordet". Fungerer ypperlig - linux er *laget* for å være multi-user.

 

Filbasering er en drøm når det gjelder scripting. Også mindre feilrate enn register.

 

Myte 5: Linux-applikasjoner er svært billige eller gratis 
Nei: Du får med mye som er gratis, men kjernesystemene som bedriften bruker, må du betale for, og ikke alt finnes for Linux. 

 

Hva er kjernesystemer? For mange er det webbrowser og skriveprogram... Kommer helt ann på hva du skal gjøre.

 

Myte 6: Du kan beholde PC-er lengre hvis du bytter til Linux 
Ja, du kan beholde maskiner lengre, men disse er dyrere å vedlikeholde og etter fire år er det egentlig lite å spare når man regner totalkostnader. 

 

Både og. Tynnklienter!

Pluss hva betaler du for arbeidskraft?

 

Myte 7: Du kan overføre Unix-folk til Linux 
Nei, det fleste med Unix-kompetanse jobber på serversiden, ikke med PC-er og sluttbrukere. 

Men de kan det grunnleggende. Forøvrig tror jeg hardcore UNIX-server folk ville drept om de hadde blitt kastet ut i et bruker-miljø. Så kursing er nok uansett aktuelt. Forøvrig har jeg det med å betrakte UNIX folk generellt som lærenemme...

Myte 8: Linux bør vurderes hvis man ikke fornyer Enterprise Agreement-lisensavtalen sin med Microsoft. 
Nei: Har du en EA-avtale, abonnerer du og betaler for alltid å ha det siste, men avslutter du avtalen, kan du bruke det du har kjøpt til evig tid. Det er godt mulig at det kan være fornuftig å kutte ut en EA-avtale, men det gjør ikke Linux mer attraktiv. 

Myte 9: Linux på en PC er en alt eller ingenting-beslutning 
Nei: Det er dyrt å flytte alle brukere i store og mellomstore selskaper til Linux, men det kan lønne seg å flytte brukere med mer begrensede behov som arbeider i med få applikasjoner. Disse brukerne bør ikke benytte applikasjoner eller filer der det er brukt mye Office-makroer eller Visual Basic.

 

Sant.

 

Sist eg sjekka www.kernel.org var Linux gratis.

Eg vert så sur av slike artiklar.

[/code]

 

Til den "ingeniøren":

Gå og legg deg. Jeg får stadig henvendelser ang. hvor logisk linux er i forhold til Windows. Når det gjelder maskinvaresupport, så koste jeg meg en del med en stor og gammel HP laserprinter i dag. Den ble øyeblikkelig gjennkjent av linux (fc3), mens windows tok et par timer...

 

Forøvrig: så lenge du ikke har spesiellt sær maskinvare, så er det ikke noe problem. Drivere følger med, blir autodetektert og aktivert -> mindre jobb -> mindre administrasjon. Pakkesystemer vil jeg påstå er en hver systemadministrator med mer enn to maskiner sin drøm. Og SSH... Yum! Det er heller ikke noe problem ved svært sær (ikke desktop/ikke x86) maskinvare.

Lenke til kommentar

SP2 blir nå installer enten Windows-brukerne vil eller ei:

"Microsoft has published a list of known software that will not work with Service Pack 2. Most of the software will either not run or will display a blue screen of death during installation of the software or when you start up your computer."

/.

Lenke til kommentar
SP2 blir nå installer enten Windows-brukerne vil eller ei:

"Microsoft has published a list of known software that will not work with Service Pack 2. Most of the software will either not run or will display a blue screen of death during installation of the software or when you start up your computer."

/.

Hvordan i hel**** kan et PROGRAM bluescreene et OS?!? Et helt vanlig PROGRAM! Gå og SEGFAULT på deg selv, ikke på OS'et!

Lenke til kommentar

Det måtte jo komme før eller senere... SP2 er helt håpløst. Har sittet en del timer å knotet på det på naboen sin pc blant annet. Nettverk o.l. blir enda mer håpløst å skjønne seg på, og mange av de ny funksjonene er misvisende.

 

 

Btw. når blir tråden sticky da, moderatorer?

Lenke til kommentar

Å dere store linuxguruer, hvor kan jeg bli omdøpt fra forbannelsen til MS og bli forenet med alle andre pingviner ?

 

Saklig ment: har virkelig lyst til å sette meg i linuxsystemer og ditto serverprogs.

Noen raske snarveier i sikte ?

 

Mvh

MS-slave (ikke prøv deg å tolke feil)

Endret av jarmo
Lenke til kommentar

jarmo:

 

We shall soon inherit the earth! Hoho..

 

 

Nei seriøst, det er bra at du vurderer å tre inn i den frie verden. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er den beste måten å komme inn i GNU/Linux på, men linuxguiden.no er utvilsomt en bra ressurs.

Det jeg lærer av, er å prøve og feile. Last ned, legg inn, og begynn å eksprimenter med alt mulig.

Ubuntu har blitt en populær distro i det siste. Ellers, så har du Mandrake og Fedora som også er gode "nybegynnerdistroer". Vil du hoppe rett i noe som kanskje vil gi deg mer utfordringer helt i fra starten, så kan du hoppe på Slackware for eksempel. Den er ikke så vanskelig som den kan se ut fra starten, men tro meg, du lærer utrolig mye etterhvert.

 

Lykke til.

Endret av huf
Lenke til kommentar

jarmo: Håper du blir fornøyd! Det er en god opplevelse å komme skikkelig inn i et slik OS. Du bør ha en maskin med en harddisk du kan slette alt på, så du slipper være redd for å miste ting.

 

Du må ikke bli redd konsollet, og du har alltids man-sidene! Du vil kjapt merke at å browse filer, redigere tekstfiler, administrere filer (som flytting, kopiering, omdøping o.l.) går mye raskere med en terminal enn du noensinne klarer å gjøre det med explorer.exe!

 

Lykke til, gi ikke opp, men søk hjelp her og på linuxguiden.no. Du skal bli frelst fra det onde!

Lenke til kommentar
  • Uderzo avklistret denne emne

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...