Gå til innhold

Den frie kafeen


Anbefalte innlegg

Endelig kommer den siste killer-feature til btrfs, raid5 og raid6 ble merget på lørdag:

http://lwn.net/Articles/536038/

ytelsestallene ser utrolig gode ut, ren streaming går mye raskere enn med md. Ser ut som naggelen i kista for de mindre raid-kontrollerne. To skjær i sjøen, koden må modnes og testes før den legge inn, samt at vi trenger ordentlig støtte for btrfs i grub.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg venter på kryptering.

Da kan det hende du må vente lenge,du kan fint bruke btrfs med de krypteringsløsningene som allerede er tilgjengelig:

http://en.wikipedia....trfs#Encryption

 

Jeg bruker kryptert hjemmemappe med ecryptfs på btrfs, det har fungert utmerket for meg.

Jeg venter også på mulighet til å shrinke en pool, men den egenskapen tror jeg ikke ZFS har heller.

Online resize er implementert i btrfs, også krymping. Dette skjer på filsystem-nivå, partisjoner må krympes etterpå for å tilpasses den nye filsystem størrelsen.

Hva er det som "mangler" i forhold tl ZFS når det er modnet ferdig? Mener noen postt en sammenlikning med funksjoner.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems

 

Sjekklister blir litt håpløse uten å kjenne til hvordan ting funker i praksis. Eksempelvis er Raid5 uburukelig på ZFS fordi det tar evigheter (les dager) å erstatte en disk i Raid'et, så i praksis trenger du Raid6 (altså toleranse for at to disker kan feile). Største problemet med ZFS er som kjent lisensen, Sun ville på død og liv hindre at ZFS ble omfavnet av linux (vel vitende om at ZFS var det eneste salgsargumentet for Slowlaris), så de lagde bevisst en lisens som ikke var kompatibel med GPL. ZFS har visstnok kryptering fra Solaris 11, den har også deduplisering. Det har vært et par runder diskusjon på deduplisering for btrfs (og en implementering), men ingen teknisk løsning har fått stort gehør. Med deduplisering risikerer du å skape flere problemer enn du løser. Eksempelvis vil du trenge 1-2GB ram for hver TB diskplass hvis du bruker dedup på ZFS. Med Raid6 vil du da ønske ihvertfall seks disker, og i dag vil hver ha 2-3TB. For å ta i bruk dedup på ZFS bør du da specke opp filserveren med 32GB ram, kun for filserving.

Lenke til kommentar

Raid5 er fullt brukbart på ZFS. Raid er tross alt ikke backup. ;) Selv om jeg har en lei tendens til å bruke det som det.. ZFS er jo også fullt ut juridisk kompatibelt med linux, man må bare kompilere det inn selv. ;)

 

FreeBSD får det også til, og "problemet" er jo GPL, ike CDDL, uansett hvordan man snur og vender på det, og hvor mye CDDL er laget for å være inkompatibel. De har valgt å lansere ZFS under en mindre restriktiv lisens en GPL (i den forstand at den stiller færre krav), men GPL er jo som vi vet ganske nøye på hva man får lov å distibuere GPL-lisensiert programvare sammen med. Det er baksiden ved å påtvinge andre for mange begrensninger i frihetens navn. (Nå skal det nevne at jeg er glad i GPL, og foretrekker den, men jeg forstår at ikke alle gjør det.)

 

Problemet med ZFS er vel heller at drittsekene Oracle har tatt over, så koden har tørket inn. Dedup fungerer forøvrig fint i OpenSource-versjonen av ZFS, men krypteing finnes kun i den lukkede.

Endret av NgZ
Lenke til kommentar

Raid5 er fullt brukbart på ZFS. Raid er tross alt ikke backup. ;)

Du snakker om gutterommet nå, sant? I produksjon er oppetid til filserver rimelig viktig, og du ønsker typisk ikke å kjøre filserving rett fra back-up løsningen.
FreeBSD får det også til, og "problemet" er jo GPL, ike CDDL
Sorry, men jeg ser rødt når jeg leser din forvrengning av virkeligheten her. CDDL er copy-left, uansett utforming av GPL, så ville Sun gjort den inkompatibel. Å bruke dette til å bli med på Microsoft og Apple sin undergraving av GPL gjør meg uvel. Uansett, ingen vits i å hisse seg opp. Som du riktig oppsummerer er resultatet at ZFS og Solaris nå dør. Kun deler av BSD gjengen vil ta i den lisensen, og FreeBSD er kjent for å ta hva som helst.
Lenke til kommentar

Er det noen grunn til at man ikke kan kjøre produksjonsløsningen rett fra et raid som er under rekonstruksjon? Slår meg at skriveyteelsen kanskje er mildt sagt elendig, men kan ikke huske å ha testet det. Nå er det vel få som bruker raid5 i front på produksjon om de trenger ytelse uansett? Brukes det i produksjon brukes det vel gjerne nettopp på backupserveren, er mitt inntrykk.

 

Misforsttå meg rett i posten over, Sun gjorde uten tvil bevisst. Men den kildekoden kom, og hvem som helst kunne bruke den gratis rett i FreeBSD eller kompilere selv med zfsonlinux - det eneste de forhindret var salg av konkurrerende backupløsninger basert på linux med zfs som en del av den ferdige pakken du fikk. Og det klarer jeg ikke å bli så veldig sint på dem for. Det skulle, nær sagt, bare mangle, mtp. Solaris, som de tross alt levde av (inkl salg av servere med OSet).

 

Også er det sånn at en såpass rigid lisens som GPL er i enkelte henseende kommer med noen slike bakdeler, som at det er lett å være inkompatibel med den hvis man vil. Det er motsatsen til at man skal ha tilgang til hele koden om du bruker noe GPL. Man må ta det gode med det onde, som det heter seg.

 

Da er det litt verre med de som undergraver GPL kun for å undergrave GPL.

Lenke til kommentar

Her har jeg samlet litt av Steam-statistikken for denne måneden:

Windows 8 (all) - 8.76%   6.93%   +1.83%
Windows 7 (all) - 69.73%  70.47%   -0.74%
Windows Vista (all) - 6.02%   6.96%   -0.94%
Windows XP (all) - 10.05%  10.44%   -0.39%
OS X (all) - 3.56%   3.72%   -0.16%
Ubuntu (all) - 1.12%   0.80%   +0.32%
Ubuntu + Other - 1.88%   1.51%   +0.37%
Avrundingsfeil - 0.03%

Ubuntu 12.10 64 bit - 0.43%   0.29%   +0.14%
Ubuntu 12.04.1 LTS 64 bit - 0.33%   0.26%   +0.07%
Ubuntu 12.04.1 LTS - 0.17%   0.13%   +0.04%
Ubuntu 12.10 - 0.19%   0.12%   +0.07%
Other - 0.76%   0.71%   +0.05%

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg skaffet akkurat en Pulse-Eight USB - CEC Adapter for å koble en gammel PC til en Panasonic ST50. Jeg har ikke fått tid til å teste det ordentlig ennå, men piltastene, OK-knappen og tilbake-knappen fungerte ihvertfall uten problemer.

 

For den som ikke vet hva en CEC-adapter er, så er det en mottaker av signaler fra f.eks. en TV, som TVen mottar fra en fjernstyring. Denne adapteren kobles mellom skjermkortet og TVen, for å fange opp retursignalene på HDMI.

 

Installasjonen gikk veldig greit, nyeste XBMC, libcec2.0.5~4 og legge til brukeren i gruppen dialout så var det gjort. (Ubuntu 12.04 LTS)

 

Det er en rekke innstillinger for CEC i XBMC, jeg har ikke fått tid til å teste alle ennå. Men du kan f.eks. få XBMC til å slå på TVen når det starter, og tilsvarende få XBMC til å slå av TVen. Jeg tror også du kan få TV-fjernstyringen til å slå av PCen.

 

Dette er den dingsen mediesenter har manglet etter min mening, og de som har en dedikert PC til mediesenter kan trolig få den til å virke minst like gjennomført som en ferdigboks (PVR osv).

 

Prisen på herligheten er GBP 30. Med frakt, gebyr og merverdi ble totalprisen 512 kr for meg (fint rundt tall :) ), leveringen tok ganske nøyaktig 1 uke fra bestilling.

 

 

post-63307-0-12167400-1360126094_thumb.jpg

 

Lenke til kommentar
Jeg skaffet akkurat en Pulse-Eight USB - CEC Adapter ....

Har en slik selv, og Raspberry Pi har det innebygd (selv om det er færre alternativer der). Selv om denne støtter mye, så er det ikke gitt at tv'en, forsterkeren osv støtter like mange alternativer. Og skal man bruke fjernkontrollen til tv'en til å styre det meste, så kan man møte på noen funksjon/knappe problemer, hvor man ønsker at den knappen man trykker inn skal gjøre noe i XBMC, men i stedet så utføres det en funksjon på tv'en.

 

Uansett en kjekk liten sak. Bare tv'er, forsterkeren osv hadde hatt ett like bra oppsett for å konfigurere hdmi cec.

Lenke til kommentar

Er det noen grunn til at man ikke kan kjøre produksjonsløsningen rett fra et raid som er under rekonstruksjon?

Hovedproblemet med at rekonstruksjonene på dagens disker tar flere dager, er risikoen for at en disk til ryker mens du rekonstruerer. Det er akkurat dette Raid6 adresserer. Til sammenligning burde rekonstruksjon av en 3TB disk med btrfs kunne taes over natten. Minimal risiko, ingen ulempe for brukere.

Ah, så flott at btrfs ikke har denne begrensningen som jeg alltid så på som silly i ZFS. Gjelder det også den nye RAID5/6 egenskapen?

Det skal den. Chris Mason redegjorde for hva som ikke var på plass for raid5/6, og online resize ble ikke nevnt.
Lenke til kommentar
  • Uderzo avklistret denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...