Gå til innhold

Modifisering av kjøleksap med peltier


Anbefalte innlegg

Heisann!

Jeg har et 4liters kjøleskap som jeg vil modde slik at det blir litt kaldere inni det... idag er det en 4cm2 peltier (vet ikke mer om denne) i kjøleskapet som blir kjølt ned av en 92mm vifte på ribbe. (EDIT: den er på 55W)

Som dere forstår vil jeg ha mer kjøling, så derfor tenkte jeg at kanskje ett peltier-elementer til skulle gjøre nytten. Har også tenkt da å bytte ut kjøleribben med en større en (en som tar opp all plassen i skapet) + en 120mm vifte.

Vil dette kunne gå?

 

også er det en rar ting under peltier-elementet, det er en stor metallkloss (en slags sokkel) som peltieren er festet til, og som er mellom peltieren og kjøleskapet... det er de blå leningene som går til denne... hva er det? den er ca.1,5cm høy. (EDIT: det er en temperatursensor)

 

Skapet skal, når det er ferdig, fungere som kjøleren til vannkjølingen min... har tenkt meg en 120mm radiator med vifte inne skapet...

sorry, jeg har bare mobil med kamera :p

post-224-1108992034_thumb.jpg

Endret av jalejale
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

tror det vil gå fint og bytte ribben og viften :) den klossen er vel bare for og transportere varmen/kulden til ribben, (går jeg utifra) lednigene er vel til et termometer der som passer på varmen/kulden. men pass på! det er lett og ødlegge peltieret, bytt goopen og bruk litt for mye istedentfor litt for lite :)

 

EDIT: Leif

Endret av MagE
Lenke til kommentar

fint at du sa det med goop, for jeg holdt på å bestillefra en websjappe nå uten å ta det med!

her er et "pent" bilde av hvordan jeg tenker meg det... de to hvite firkantene er peltierene, og den store sorte firkanten rundt er hvor kjøleribbe + vifte skal være... tror dere jeg trenger å "forsterke" det kretskortet og/eller ledningene på det noe? (EDIT: kretskortet og alt det er ute av skapet nå, det var en strømforsyning som tok både AC og DC på ca. 50W) og hvor får man kjøpt peltier? (EDIT: peliter er kjøpt på eBay fra usa for $10)

post-224-1109011577_thumb.jpg

Endret av jalejale
Lenke til kommentar

Hvis du kikker litt nærmere på kjøleskapet, så står det sikkert litt om effekten/strømforbruket, spenningen, etc. Kanskje det står noen data på peltierelementet også? Inntil vi får litt mer informasjon om denne strømforsyningen velger jeg å være enig med MagE om at den blir for liten. Som regel er slike komponenter ganske underdimensjonert i utgangspunktet.

Lenke til kommentar

Det skal skjekkes opp med en gang jeg kommer hjem, som er om noen timer... Det står ikke noe på det peltier-elementet som står i skapet nå, unntatt et langt nummer som jeg antar å være et serienummer. Jeg har også lagt inn bud på et 50mm (!!) peltier-element på eBay... det var ike så værst pris faktisk på disse, så en lik som gik kut i går gikk for $11 (+ $10 i porto til norge)...

Lenke til kommentar

Kjøpte du av thermalenterprises? Ser han har mange forskjellige størrelser/styrker, og lurte på å kjøpe et par stykker.

 

To topic: Tror det letteste og billigste vil være å bytte kjøler. Det du eventuelt kan gjøre, er å sette et termometer borti den nåværende kjøleribben for å se hvor varm den er. Så finner du fort ut om det vil lønne seg å bytte kjøleren.

Lenke til kommentar

Ikke for å være partypooper, men tror ikke det prosjektet der kommer til å funke særlig bra... Peltierelementene er neppe sterke nok til å kjøle ned vannet, selv om de hadde vært i direkte kontakt med det. Når du i tillegg har et luftlag mellom radiator og peltierelement, så blir varmeoverføringen altfor treg, og du vil få veldig varm luft inne i kjøleskapet, selv om peltierelementet klarer å holde kaldsiden under romtemperatur. Du vil også som sagt trenge en større strømforsyning når du kobler til et ekstra element.

 

Skal du ha peltier, kjøp et kraftig element og legg det under vannblokka, oppå cpu, det er der det hører hjemme... :thumbup:

 

Det er hva jeg tror ihvertfall :)

Lenke til kommentar
Kjøpte du av thermalenterprises? Ser han har mange forskjellige størrelser/styrker, og lurte på å kjøpe et par stykker.

heisann... jepp, det gjorde jeg... betalte $9.99 for den, vet ikke om det er billig eller hva jeg men, det var det eneste budet de fikk inn på den... skal vel betale i dag!

 

Hvis du kikker litt nærmere på kjøleskapet, så står det sikkert litt om effekten/strømforbruket, spenningen, etc. Kanskje det står noen data på peltierelementet også?

dette står på kjøleskapet:

AC: 230V/50Hz 55W

DC: 12V 48W

og bare serienummer på peltierelementet..

 

Ikke for å være partypooper, men tror ikke det prosjektet der kommer til å funke særlig bra... Peltierelementene er neppe sterke nok til å kjøle ned vannet, selv om de hadde vært i direkte kontakt med det. Når du i tillegg har et luftlag mellom radiator og peltierelement, så blir varmeoverføringen altfor treg, og du vil få veldig varm luft inne i kjøleskapet, selv om peltierelementet klarer å holde kaldsiden under romtemperatur. Du vil også som sagt trenge en større strømforsyning når du kobler til et ekstra element.

ikke vær så pessimistisk da! Nå (med 4*4cm peltier) kjøler skapet ned til 25grader under romtemperatur... Dette vil jeg øke ved å sette i et peltierelement til + ta vekk temperaturkontrollen... Jeg skal jo selvfølgelig legge peltierelementet rett på veggen i kjøleskapet (som er av aluminium) og kjøleribbe + vifte rett oppe det igjen. (med andre ord må jeg sage litt med dremlen...) har som sagt kjøpt ett ekstre peltier, som jeg har bestemt meg for å ha i tillegg... Har også snakket med en el-ingenør som sier at man høyst sannsynlig må skifte ut noe på det kortet... skal høre om han vil hjelpe meg med det... :yes:

Et annet spørsmål er om vannet kommer til å være lenge nok inne i skapet til å bli kjølt ned noe særlig: løsningen er vel å putte mye vann (laaang slange eller tank) inn i skapet, slik at det tar litt tid før det går ut av skapet igjen...

Og du skal ikke se bort ifra at det kommer et peltier-element oppå CPU'en i tillegg...

Også skal det jo være en singel radiator inne i skapet med en 120mm på... som vannet må igjennom, hvis alt går etter planen...

 

kan hende jeg er litt for optimistisk... hehe... vi får se når varene kommer... :hmm:

 

edit: noen feil og slikt

Endret av jalejale
Lenke til kommentar

Jeg er vel mer realistisk vil jeg tro... Hvor stort er det andre peltierelementet da? For å flytte 100W varme (noe som du minst bør ta utgangspunkt i) trenger du et peltierelement på rundt 200w (eller det elementet du har i pluss et på 150w). For å klare noe slikt trenger du en kraftig strømforsyning, og den du har er tydeligvis beregna for 55w. Skal du skifte ut komponenter i den gamle strømforsyninga koster det langt mer enn å kjøpe en ferdig strømforsyning (ihvertfall hvis du bestiller fra elfa eller lignende). Smeller du på med en peltier på cpu også, trenger du en enda større peltier i andre enden, for du vil da få mye mer varme å kvitte deg med.

 

Om vannet er lenge nok inne i kjøleskapet trenger du ikke bekymre deg for, fordi dette kompenseres jo av at jo kortere vannet er inne i kjøleskapet (les: større flow), jo kortere tid er det inne i vannblokka og blir varmet opp.

 

Også har du jo det som jeg sa at du skaper en "brems" ved å la peltierelementet kjøle ned lufta i kjøleskapet for deretter å la lufta kjøle ned radiatoren, som jeg tror har ganske my å si i dette tilfellet.

 

Men tror du meg ikke så bare prøv, er jo uansett mosromt å prøve :thumbup: Bare ikke legg for mye penger i dette og vær sikker på at det skal funke :)

Lenke til kommentar

på eBay selgers peltier på opptil 350watt(!)

 

det og bruke den gammle strømforsyningen har ingenting for seg. kjøp heller en 350watt F/S PSU på microplex eller lignende.

 

Et lite tisp er vel og aldri skru av peltet, siden det vil ødlege seg raskere enn og la det stå 12 timer om gangen. husk også og isolere godt :)

Lenke til kommentar

kjøpte bare en peltier på 170W, tror det skal holde... Dere kan se den HER i 90 dager etter auksjonens slutt... (de som selger har selvfølgelig ferie fram til mandag... :( )

Så hvis denne peltier tar 170W, og den gamle 60W, så kommer jeg til 230W... også skal det være noen vifter i, men det er alt, så jeg trenger jo ikke så mye som 350W PSU... Denne klarer seg, og den passer på størrelsen også, etter mine beregninger. (også var den ikke så dyr...)

 

(det var et sannt helvette å få ut det printet, alle skruene var ødelagte, så det må være noen svensker som har laget kjøleskapet, hehe, bomann er merket... I rest my case :D )

Lenke til kommentar

æsj.. du har rett... så ikke på det jeg... nå har jeg endelig fått pillt ut allt av kretskort og annet fra skapet, og jeg har tegnet opp hvor jeg skal kutte ut plastikk med dremel... skulle gjerne gitt dere bilder, men har ikke digi-cam... skal spør om å låne et snart, fyren må bare komme seg opp av senga først... det MÅ bli plass til en 12cm2 kjøleribbe med en vifte på + PSU bak der... skal kutte ut en firkant som er 15cm x 24cm... dybdn, før man kommer inn til metallveggene inne i skapet er 7 cm... (+ 1 cm tenker jeg som kommer når lokket er på...)

 

Sendte en melding til fyren med kameraet nå, så får vi se da.... :whistle:

venter med å dremle til jeg får kamera, jeg har aldri dremlet før heller... :blush:

imens går jeg ut å måker trappa...

nei, se det, nå kommer han til og med bort med kameraet... nei og nei du... :D

Lenke til kommentar

nå skal jkeg innrømme at jeg ikke kan mye om strøm og slikt, men er det ikke mulig å koble to ledninger med 5V sammen, slik at man får høyere spenning? uansett så tror jeg at jeg går for denne... den passer i skapet + rimelig i pris. hvis jeg skal ha en som er over 20A på +12V'en må jeg ut med rundt 1000kr, og da passer den ikke i skapet!

hvis dere vet om noen PSU'er som er verdt å ta en titt på, gjerne post link til de... da blir jeg glad! ferdig med hullet nå, har også tatt bilder, men jeg fikk ikke med kabelen til kameraet, så må vente til jeg leverer det tilbake, noe jeg skal gjøre senere i dag...

Lenke til kommentar

http://www.microplex.no/rubweb/varer.asp?ARTNR=BZ500W12BB . koster 600 og gir ut 34A. har den selv, bare at den het noe annet og hadde 37A på netshop.no. så jeg vet ikke helt jeg.

 

Du kan få opp spenigen på 5v med en transformator (som du lett kan lage selv) men da "mister" du endel amper. dersom du har 5V og får den opp på 10V får du halvparten Amper dersom du skjønner.

 

Det vil nok gå, etter mine berekniger vil du få 10.4A på 12V om du setter på en transformator som er lagd til disse spennigene.

 

BTW: jeg rekner med at du vet hvordan en transformator ser ut og fungerer

Endret av MagE
Lenke til kommentar

ny idee... :D

på biltema har de transformator til halogenlamper... man stapper 230V inn i ene enden, og vips, man har 12V ut i andre enden! :D

disse små dingsene er SMÅ + de leverer 150W hver + de koster 200kr stykket for en med dimmer (perfekt til å regulere viftehastighet, peltiereffekt)... hoho... de er egentlig til halogenlamper (tak-spotlights og sånne).... eneste som er "galt" med disse er at de leverer vekselstrøm, så jeg må ha en likeretter.. noen som vet sånn ca.pris og hvor man får tak i dette?.

noen innspill på dette?

 

edit:

se på tingen her!

Endret av jalejale
Lenke til kommentar
Nå (med 4*4cm peltier) kjøler skapet ned til 25grader under romtemperatur... Dette vil jeg øke ved å sette i et peltierelement til + ta vekk temperaturkontrollen...

Greit nok det, men hvor lang tid bruker det på det? Det er et lukket system med lite varme tilført utenfra. Med en radiator inni vil du få tilført mye varme som skal vekk. Du må fjerne mer energi enn det du tilføyer. Hvis ikke vil temperaturen stige til en relativt høy grense.

 

Det du bør gjøre før du bruker for mye penger på dette, er å teste med den du har nå, for å se hvordan ting utvikler seg.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...