Gå til innhold

Hva er tyngdekraft


Pusern

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tyngdekraft er tiltrekningskreftene mellom to legmer som har masse.

 

Er rimelig utforsket på hva dette er.

 

Newton sa vel noe omtrent dette på 1660-tallet:

 

F=(G*m1*m2)/r^2

 

Der G er en konstant, m1 og m2 er massene til de to legmer og r er avstanden mellom disse legmene.

Hvis du vil vite hvordan G bestemmes så kan du søke etter Cavendish, Henry.

Endret av Luftbor
Lenke til kommentar
Greit nok det, men det forteller meg ikke noe om hva slags kraft det er.

Ok...

 

viss du kaster deg ned fra stigens høyeste punkt vil du erfare at Tyngde+Kraft = smerte

 

:thumbup:

 

tyngdekraft blir seriøst ett legemes evne til å tiltrekke seg ett annet...

 

blir jo en form for Magnetisme :whistle:

Lenke til kommentar
Hehe, jo det er jo en definisjon av det. Hvis det er en form for magnetisme, må det jo (kanskje) finnes en motpol. Det hadde vært heftig.

Nei, blir ikke klok på dette.

Motoplen for vår del er jordens rotasjon ( sentrifugal kraft ) vil jeg tro....

 

Edit: På itt tynn is her nå men

 

Viss du er utenfor jordens gravitasjons felt, i rommet altså da står du helt stille veit du....

 

Viss du finner opp en maskin som kan trekke og frastøte i forrhold til gravitasjon, så får du sikkert jobb hos NASA på et blunk..

 

For da er eksempelhvis reisen til Mars unnagjort på et blunk...

 

Ved å trekke og dra i forrhold til planetes gravitasjon har du nettopp løst hoved teorien på hvordan ET kom hit ser du...

 

:dribble:

Endret av HeAtHeN
Lenke til kommentar
Gravitasjon er dette:

F=(G*m1*m2)/r^2

 

enkelt å greit.

 

Ok. Skjønner at jeg kanskje ordlegger meg feil. Vi veit resultatet, hva som kommer til å skje. Men ikke hvordan/hvorfor det skjer. Det er ikke formlene jeg er ute etter. Tar vi strøm, så veit vi at det er elektronflyttingen som forårsaker strømmen. Et sånt svar er kanskje ikke mulig/ikke funnet ut av enda når det gjelder tyngdekraften. Eller?

Lenke til kommentar

Er det ikke slik at den gjenstanden med størst masse (f.eks jorden) alltid vil trekke til seg den gjenstanden med minst masse (alle andre ting på jorden), og hvor kraftig gravitasjonen er blir bestemt av hvor stor massen er?? Det er vel den mest praktiske forklaringen.

 

Hørte ihvertfall noe liknende en gang.

Lenke til kommentar

alt som har masse trekker på alt annet som har masse, som har blitt nevnt tidligere. det har ikke noe med jordrotasjonen eller sentrifugalkraft å gjøre. (Viktigper: sentrifugalkraft finnes ikke). Gravition er partkkelen som tyngdekraften henger sammen med. Men det siste er bare noe man antar, det er noe man forsker på.

Lenke til kommentar
Er litt forundret over at det ikke forskes mer på hva tyngdekraften egentlig er.
Vel, jeg ser flere titalls artikler pr. måned i seriøse tidsskrifter etter 5 minutters søk på nettet, hvor mye synes du er tilstrekkelig? Forening av krefter i retning Grand Unified Theory har gitt Nobelprisen i fysikk tidligere, ville tro at den som tar med gravitasjon i dette også får en.
Får liksom bare til svar at 'jo mere masse, jo større tyngdekraft'.

Så langt en vet er dette korrekt, litt usikker på hva du mener er galt her.
Er det virkelig ingen som veit hva slags kraft dette er, og hvordan den fungerer?
Her kan en lett komme opp i enorme debatter om hva det betyr å vite noe, men for å gjøre det enkelt kan en si at man har endel hypoteser, men det er et stykke igjen.

 

Det er mye en kan lese om kraften gravitasjon og partikkelen graviton som noen antar overfører gravitasjonskraften. Forskere skriver ikke alltid i avisene og journalister finner ikke alltid forskning interessant. Det betyr ikke at ingenting skjer.

Lenke til kommentar
  • 15 år senere...
  • 1 måned senere...

Hva er tyngdekraften? Det blir i det ekstremet et filosofisk spørsmål. Intuitivt er det en kraft som trekker objekter mot hver andre. Det opplever vi hver dag, alle har vel sett noe falle mot bakken? Det er også slik Newton beskriver situasjonen, tyngdekraften er en tiltrekkene kraft mellom objekter.

Den generelle relativitetsteorien gir oss et helt annet bilde. I dette rammeverket er gravitasjon ikke en kraft på samme måte som de andre kreftene, som for eksempel magnetiske-krefter. I Einsteins formulering krummer masse tid-rommet, et så kalt fire-dimensjonalt vektorrom med tre romlige-dimensjoner og en tids-dimensjon, og denne krumningen bestemmer hvordan objekter beveger seg i rommet. Det er altså en geometrisk effekt og ikke en kraft. Man kan se det for seg slik:

 

1*H2TOpTVla4VCsGVuS2enAQ.jpeg 

Tenk deg at den kula i midten er Jorda og den mindre kula er Månen. Det er rommet krummes av begge to og en ting som beveger seg inn i det hullet du ser vil falle ned mot sentrum av det. Denne illustrasjonen er ikke perfekt, men det er vanskelig å lage en god illustrasjon. Egentlig skal det laveste punktet være cirka i sentrum av Jorda.

Vi vet at det  den generelle relativitetsteorien må utvides og ikke kan være en fullstendig beskrivelse av tyngdekraften. Den generelle relativitetsteorien bryter, for eksempel, sammen i sentrum av et svarthull. Einsteins bilde der tyngdekraften ikke er en kraft er kanskje feil.  

Hva noe egentlig er blir på mange måter et filosofisk spørsmål. Hva er sannhet? Hvordan kan vi vite at noe er sant og korrekt på et grunnleggende nivå? Vi kan formulere teorier som beskriver verden slik vi ser den perfekt, men hvordan kan vi vite at disse teoriene beskriver hva som faktisk skjer? 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...