Gå til innhold

hvitbalanse og lukketid


Anbefalte innlegg

Noen som føler for å forklare meg litt i detalj hva lukketid funksjonen er god for, og dere med ixus (500), kjører dere manuelle hvitbalanse instillinger eller går det i automatiske instillinger?

Tok noen bilder med min ixus 500 med automatisk hvitbalanse, og manuell instilling, og klarte ikke se noen forskjell. Er det i noen miljøer, manuell hvitbalanse instilling lønner seg? :hmm:

 

Takk for svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når du tar bilde med et filmbasert speilrefleks-kamera så blir lukkeren åpnet for å la lyset slippe inn på filmen. Lukkertid er således hvor lenge lukkeren blir stående åpen. Jo lenger den er åpen, jo mer lys slipper inn og omvendt.

 

Selv om kompakt-kameraer ikke har lukker på denne måten er lukkertid-begrepet tatt med og fungerer i praksis helt likt. Når bildet blir tatt vil sensorene registrere lys som treffer dem innenfor tidsrommet som lukkertiden spesifiserer.

 

Effekten du får av å bruke lukkertid er:

- kort lukkertid slipper lite lys inn og kan brukes i veldig lyssterke områder, f.eks. ute i fullt dagslys

- lang lukkertid slipper mye lys inn og kan brukes i lyssvake områder, f.eks. inne i stua på en vinterkveld

- kort lukkertid "fryser" bevegelser og kan dermed brukes til å ta skarpe bilder av biler i fart osv.

- lang lukkertid smører bevegelser utover og kan dermed brukes til å ta bilder slik som "mykt vann", der du setter kameraet på stativ og tar bilde av vann i bevegelse, slik som fossefall, og dette blir da et tåkeaktig vann på bildet.

 

Samtidig så ser du sammenhengen mellom mye lys og frysing av bevegelser og hvis du har et kompakt digitalkamera så kan det hende du har lagt merke til at det skal litt mer til for å få skarpe bilder inne på kveldstid, og det er nettopp fordi kameraet velger en lengre lukkertid for å kompensere for lite lys, og dermed også smører bevegelser mer utover.

 

Lukkertid blir også brukt sammen med blenderåpning som også kontrollerer hvor mye lys som slipper inn.

 

Blenderåpningen kontrollerer også hvor mye dybdeskarphet du skal ha. En stor blenderåpning slipper mye lys inn men du vil få lite dybdeskarphet. Dvs. at du tar bilde av ansiktet til en person og fokuserer på øynene og så vil skuldrene og øreflippen begynne å bli ute av fokus.

 

En liten blenderåpning slipper lite lys inn og gir mye dybdeskarphet, dvs. at du kan ta bilde av en person og landskapet bak personen blir også i fokus.

 

Tatt sammen kan du kontrollere flere egenskaper samtidig for å få det bildet du vil ha, nemlig hvordan bevegelser skal fanges opp (fryses eller smøres utover), hvor mye dybdeskarphet du vil ha og hvor mye lys som skal slippes inn.

Lenke til kommentar
Blenderåpningen kontrollerer også hvor mye dybdeskarphet du skal ha. En stor blenderåpning slipper mye lys inn men du vil få lite dybdeskarphet. Dvs. at du tar bilde av ansiktet til en person og fokuserer på øynene og så vil skuldrene og øreflippen begynne å bli ute av fokus.

Husk også at dybdeskarpheten avhenger av objektivets brennvidde samt avstanden til det du fotograferer. De fleste digitale kompaktkameraer har så liten brennvidde at dybdeskarpheten er relativt stor.

 

Dybdeskarpheten kan beregnes ved hjelp av en dybdeskarphetskalkulator

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...