Gå til innhold

hva er forskjellen på linux og unix?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Linux er en Unix klone. Det vil si, en av mange varianter av Unix. Med andre ord, Linux er Unix, og det er meningsløst å spørre om forskjeller.

 

Mer meningsfyllt er å spørre hva som karakteriserer Linux i forhold til andre Unix varianter. Og skal man svare enekelt på det, så må det være at de tidlige unix-variantene stort sett ble brukt til stormaskiner, og de var komersielle. Linux var beregnet på hjemmemaskiner (Intel i386), og var ikkekomersiellt. Og i tillegg basert på åpen kildekode (Linux var/er ikke alene om dette.)

 

I dag vil man finne noen av stormaskin-unix'ene, F.x Sun's Solaris, tilpasset til vanlige PC'er. Og man vil kunne finne Linux på enkelte stormaskiner, og mange andre plattformer enn i386.

 

Så kan man spørre, hva er det som karakteriserer Unix? Hva har Unix-kloner felles? Og det vet jeg ikke om det er så lett å svare på. Noen andre?

 

http://www.google.com/search?q=define%3A+unix

Lenke til kommentar

GNU/Linux (som det heter, linux er kjerna som tar seg av hardware, I/O requests osv. HURD kommer etterhvert og da er det GNU all the way :)) er fritt.

Med andre ord er det ingen som hindrer deg i å modifisere GNU-programmene (en endeløs rekke.. på en måte verktøy fra UNIX som har blitt skrevet på nytt. uten noe original kildekode.) eller gi en kopi til naboen hvis du syns det er så kult at du synes han skulle prøve GNU/Linux også. Det samme kan man selvfølgelig ikke gjøre med Microsoft Windows eller Sun's originale UNIX, da de er beskyttet mot dette og man må betale lisens per bruker/maskin. (vet ikke helt hvordan dette fungerer.) Heldivvis fant en lur mann (Richard Stallman, http://stallman.org ) ut at han skulle lage en fri UNIX-variant, nemlig GNU. (GNU's not unix). Ennå mangler det noe, men de har kommet svært langt, og Linux-kjerna, som ble skrevet av Linus Thorvalds og gitt ut første gang i 1991 (tror jeg..) var en løsning til et av FSF's største problemer på den tida - de hadde ingen kjerne som kunne brukes i praksis. med litt modifikasjon av de originale GNU-programmene var GNU/Linux skapt. Merk også at fri ikke nødvendigvis betyr gratis - du kan godt ta betalt for å selge en cd som du har brent en distro på. Med fri menes retten til å redistrubiere og modifisere programmet etter eget ønske. (allikevel er vel 99% av GPL-lisensierte programmer er gratis tilgjengelig for nedlasting over nettet.)

Lenke til kommentar

Ehh... de første unixene var ikke komersielle, og de hadde ingenting med SUN å gjøre. Derimot fikk du tilsendt en kopi (source included), så lenge du gadd betale for magnetbåndene som måtte til for kopieringens skyld.

 

De ble utviklet av og for universiteter, og ble brukt til IT-forskning (inkudert Internet), beregninger, mail (ja mail var en av de første programmene som kom - folka som laget Internet syntes det var mindre slit enn å ringe etc), Instant Messaging, og informasjonsdeling.

 

Faktisk var kjeller et av de første stedene utenfor USA som fikk Internet (okda. ARPANET) forbindelse - samtidig som London. Her satt det en liten forskningsgruppe, og for å skaffe linjekapasitet (hele 56 kb) monterte de en duplexer på en linje de allerede hadde for en seismograf.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...