Gå til innhold

Foredrag om åpen kode, trenger hjelp!


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

I foredraget skal jeg jo argumentere for åpen kode, men hva er egentlig bra med det? For meg, og alle andre enkeltpersoner er det jo veldig kjekt. Jeg har jo lært meg programering uten noe annet enn internett, og nå legger jeg ut åpen kode.

 

Men det finnes jo store firmaer (som f eks Novel?) som tjener penger på åpen kode. Hvordan gjør de det? Hva er det å tjene på et program hvis koden er åpen?

Lenke til kommentar
Men det finnes jo store firmaer (som f eks Novel?) som tjener penger på åpen kode. Hvordan gjør de det? Hva er det å tjene på et program hvis koden er åpen?

De tjener ofte pengene ved å tilby support til pruduktet, altså tjenester utenom selve programvaren.

 

Du kan jo laste ned videoer fra Stallman sitt foredrag i Oslo, link finner du her. Han snakker mye om dette emnet (har dog ikke sett gjennom alt så ta tipset mitt med forbehold).

Lenke til kommentar

Som allerede nevnt, blir det som regel tjent penger ved tjenester og support av åpent kildekode-program.

 

Det er også mange kjente og store firmaer som driver/tjener penger på åpent kildekode. Stort sett alle som selger datamaskiner med Linux installert (IBM, HP, Dell ect), tjener egentlig penger på Linux. Men dette er faktisk akkurat den samme praksisen

som ved Windows og andre betalprodukter. Man selger sitt eget produkt sammen med et annet, og øker verdien.

 

Artikler/sider av interesse:

 

http://features.linuxtoday.com/news_story....13-001-10-NW-LF

http://linux.designerz.com/linux-companies.php

http://www.linux.org/

http://sourceforge.net/

Lenke til kommentar
IBM bidrar med kode til Linux (noe SCO forsåvidt har fått med seg).

Men hva gjør HP, Dell? Gjør de bare hva som helst for å tjene mest mulig penger?

 

Og en ting til .. Hva må jeg gjøre får at et program skal gå under GPL-lisensen? Må jeg ikke kjøpe noe greier? Og hva skjer hvis en bryter et av punktene i reglene?

Lenke til kommentar

GPL lisensen og andre open source lisenser www.opensource.org er som aldre lisenser, de frasier seg ikke rettigheter, men gir produktet og eieren av produktet stor frihet. som f.eks rett til videre distribusjon, rett til å selge, til å forandre osv (avhengig av lisens)

 

ibm har noen av apache utviklerne på sine lønningslister, på denne måten bidrar ibm med å drive apache, indirekte...de "får" en god webserver-software til sine serverprodukter, tjener apache ved å tilby support, reklame osv. både apache og ibm tjener på dette

 

andre ting å tenke på...skulle du f.eks finne på å selge la oss si en linux distro (noe du kan) så er alt salg profitt, du har ingen utviklere som må lønnes eller royalties som skal betales

 

rms er nevnt, husk det er forskjell på free software og open source, gidder ikke gå inn på det nå...det er poster som tar for seg dette og mye annet, ta deg et søk

 

argumenter:

 

åpen kildekode har ført til programvare som er bedre enn closed source programvare f.eks apache og mozilla, tilgang til kildekoden gir brukeren muligheten til å se hva som gjør hva og hva som skjer når ting endres, det er ingen hemmeligheter. andre personer har muligheten til å fixe, debugge og fremme videreutviklingen av programvaren. utviklingen er mye raskere enn hva som er typisk for annen software, det kan komme nye versjoner flere ganger daglig.

 

ofte får programvaren et community rundt seg, både rene brukere (noen ganger kalt lusers) og andre utviklere som bidrar med litt kode her og der, rapporterer bugs osv.

 

sannhet er VELDIG viktig i free software/open source communityene, så viktig at det noen ganger kan virke litt negativt for en som bare stikker hodet inn i en diskusjon og trekker konklusjoner fra dette (typisk journalister som har "midre" peiling på området). f.eks dersom man bommer på årstallet hvor v1.0 av linuxkjernen kom ut kan en journalist vente seg en horv av mail, gjerne litt småagressiv. skulle derimot dette rettes på slik at artikkelen blir uten feil samt at journalisten innrømmer sin feil, så er alt fryd og gammen igjen....men i mainstream media er denne fram-og-tilbake måten å kommunisere med community på som regel fraværende, derimot hos slashdot gjøres ting på denne måten.

 

ikka baser alt på rms, han er viktig, men ikke alene på dette området. se også eric raymond, linus, young, mad dog osv osv, listen er lang.

 

hvor grundig skal dette foredraget være? har du tid til å lese et par bøker og artikkler?

noen linker:

 

http://www.firstmonday.dk/issues/issue3_3/raymond/

rebel code http://tinyurl.com/6dba4

open sources: http://tinyurl.com/3w3cq

http://www.oreilly.com/openbook/freedom/

Lenke til kommentar

Hvorfor kjøper man programvare når det finnes gratis, og bedre?

 

Ignoranse, uvitenhet, mangel på lærevilje og kompetanse. Svært mangen aner ikke at fri kildekode eksisterer, og de som gjør det uten å konvertere orker ikke å lære programmet eller er av den oppfatning at betaling betyr kvalitet.

Det er vel pga spillkompatibliteten i Windows + at Linux er så "vanskelig". Jeg synes det er enklere enn Windows på enkelte punkter, så det er vel mer vane tror jeg. Det er vel heller ikke alle som vet om Linux, men jeg må faen meg si at de nissene som styrer lander vårt bør gå over til linux umiddelbart. Jeg snakket med læreren og fortalte om linux og litt sånn (han er ikke den med mest peil nei) og han var villig til å prøve det på skolen OM HAN BESTEMTE. Det er altså kommunen som styrer det, og når de er trang i nøtten så blir det sånn. Desverre :thumbdown:

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...