Gå til innhold

Prosjekt: Senke høyttalere ned fra taket


Anbefalte innlegg

Sitter å tenker på et lite prosjekt, som eg ikke engang vet om er gjennomførbart...

 

Har kjøpt 7.1 surround sett til pcen. Tenkte å henge de to sidehøytalerene og de to bakhøytalerene i taket, rundt stolen, i hode-høyde.

 

So far, so good. MEN, når eg ikke har bruk for surround kunne eg tenkt meg å ikke gått å skallet hodet i høyttalerene.

 

Derfor tenkte eg å sette en elektro-motor i taket oppforbi hver høytaler som kunne heise opp høytalerene helt opp til taket.

 

Noen som har erfaring med små elektro-motorer, og hvordan man kan koble desse til 220V, eller kanskje 12/5 volt, styrt fra pc-en? :D Og også hvor man får kjøpt slike motorer.

 

Eller hadde det kanskje vært best med 1 litt større motor med 4 vaiere? Eller 8 kanskje slik at høytalerene ikke vrir seg i lufta?

 

Setter STOR pris på innspill her... ;)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har en viftestyring med vippe-brytere fra før.

 

Tenker muligens på å koble et rele inn på denne for å bruke dette som en bryter for en 220v motor som da senker høytalerene ned. En annen av bryterene er koblet til motsatte poler på motoren slik at de hever høytalerene igjen.

 

Så da tror eg bare at eg trenger et rele med 220v rele med 5v styrestrøm.

Til å begynne med..

 

Edit: Men det kjekkeste hadde jo vært å koblet releet til f.eks paralellporten, slik at eg kan styre den via software. Finnes det noen slike ferdige kort?

 

Edit2: Har sett på dette på overklokking.no, men er ganske forvirret enda..

http://overklokking.no/annet/hauk_2/index2.html

Endret av [SVG]Pacman
Lenke til kommentar
Hei.

Det å kople alt opp mot datamaskinen blir mer arbeid enn ønskelig vil jeg tro over tid. Det vil sikkert være kult de første gangene så vil du nok synes det blir trælete å gjøre hver gang du skal høre musikk eller se på filmer/tv. Jeg ville nok satset på en elektromotor som sitter i lerreter. Hør med de som selger det. Jeg kjøpte slike motorer før på Arngren Electronics i Oslo men han er jo borte idag deseverre. Clas Ohlson har noen motorer vet jeg.

Du kan også lage noe med stepmotorer så du få akkurat plassering av det du ønsker å flytte. Men det krever nok litt digitalteknikk-kunnskaper. Disse får du også på Clas Ohlson eller så finenr du slike ting på søpledynger i gamle maskiner.
Husker jeg fant noe på Brdrene London før men det er kanskje borte idag det og.. :)

Mvh
Aleks
Lenke til kommentar

Det er fullt mulig å lage noe slikt. Særlig hvis du kan litt C++ og slår opp i C++boka for å finne ut hvordan du kan styre ting via COM-porten. Det hadde kanskje vært ennå kulere om du hadde fått de til å stoppe i riktig høyde (posisjonssensorer). Stepmotorer med bra dreiemoment koster litt, men skal det være kult så skal det være kult. Totalt tipper jeg prislappen kommer på minst 1000kr + et par kvelders arbeid.

 

Hvis dette er for dyrt så kan jeg foreslå en mye kjedeligere (og billigere) mini-løsning: Henge opp høytalerene som du vil med stålwire og kroker i taket, og ha kroker på veggen i riktig høyde som du kan hekte wirene innpå får å få høytalerene til å henge inntil veggen. Da får du frigjort plassen når du ikke bruker de. Kroker og wire koster kanskje en hundrings og du klarer sikkert å montere alt på under en time.

Lenke til kommentar

Morsomt prosjekt. Husk bare å henge hver høyttaler opp i minst to opphengspunkt, hvis ikke vil de henge og rotere rundt seg selv. Man vil gjerne ha lyden sendt i retning av der man sitter =)

 

Siden alle høyttalerene skal i samme høyde både når de er oppe og nede så vil jeg anbefale å bruke trinser og samle alt sammen på en motor. De motorene som kjører garasjeporter kan kanskje være vært et forsøk? De stopper jo også når de skal, og er ikke så enormt raske. De har jo også fjernkontroll. Kanskje det er mulig å finne noe som er litt "ødelagt". Man trenger jo strengt tatt ikke fjernkontroll. Vaskemaskin-motorer ville fort kastet høyttalere gjennom tak og vegger. Det kunne jo for såvidt vært morsomt det også da....

 

Lykke til! Kom med bilder!

 

-Ko_deZ-

Lenke til kommentar

Hei, kommer med et enkelt forslag på den elektriske delen av prosjektet.

Bruker to 2-polte brytere, se tegning.

 

motor.jpg

 

Du har en bryter som man velger om høytalerene skal være oppe eller nede,

og andre bryter bestemmer hvor høytaleren skal stoppe, ved hjelp av to knuter på tråden.

Slik som tegningen er nå, er høytaleren på vei ned, og vil slå over bryteren når knuten når ringen, og bryte strømmen til motoren..

 

 

EDIT: rettet feil på tegning

Endret av Suunto
Lenke til kommentar

Vil tro det blir lettere om du monterer alle høyttalerne på èn ramme/skinne, slik at du slipper å få snurrende høyttalere i forskjellige høyder osv. Finner du et lekkert stål-rør du kan bøye til eller noe sånt så kan det jo bli rett så pent også! Da vil du nok klare deg med 3-4 wirer isteden for flere til hver enkelt høyttaler.

 

Morsomt prosjekt. Gleder meg til eventuelle bilder.

Endret av C!
Lenke til kommentar

Tror eg foreløpig går for å koble de enn på viftestyringen (vippebrytere). Bruker desse 5v-bryterene inn på et 12v rele, som er koblet opp på en vindusheis eller taklukemotor fra bil. Finner det billig på høggeren. Da med 12v/220v transformator.

 

En kabel fra denne, opp til taket, ut til en "samleboks" over hodet, splitte denne til 4 kabler som går ut til over hver høytaler, og så splitte desse igjen til 2 kabler til hver høytaler slik at de ikke snurrer rundt. Blir vel faktisk 17 meter kabel totalt...

+ høytalerkabel til hver da på 7 m på hver = 28 m, altså 45 m kabel totalt.. :D

Endret av [SVG]Pacman
Lenke til kommentar
Suunto: På tegningen ser det ut som om høytaleren når bunnstilling så vil bryteren slå over til "opp" og heise høytalerene til øvre stilling der bryteren blir slått over på "ned" osv. osv.. M.a.o. Den vil gå som en evig jojo.. hehe :)

 

Da det er kun den ene bryteren som blir styrt av 'tråden', vil kretsen bli brutt når høytaleren kommer ned. Den vil ikke gå opp før man setter den 'nedetste bryteren på tegningen' i opp posisjon.

Det ser du sikkert hvis du ser litt mer på tegningen.

Lenke til kommentar

Bare en tanke:

 

Tror fordelen med å få høytalerene i "riktig" lytteposisjon blir oppveid av forringet lydkvalitet av en høytaler som er så løst fundamentert. Spesielt dersom chassiet på høytalerene er veldig lett. (høytalermembranet gir en viss rekyl i chassiet, som fører til "demping" av den ønskede membranbevegelsen)

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...