Gå til innhold

GUIDE: SFF, barebone, etc. Hva betyr uttrykkene?


Anbefalte innlegg

Små PC-er blir stadig mer populært. Men det er mange som ikke er helt i dus med de forskjellige uttrykkene. Her er en liten guide.

 

Stue-PC:

 

Dette er PC-er som er skapt for å plasseres, nettopp, i stua. Dette betyr at de har et pent design som passer inn blant diverse brunevarer, at de er små nok til å plasseres både her og der og at de ofte har teknologi som muligjør f.eks. DVD-visning, radio, TV-opptak, osv.

 

Her er et eksempel på hvordan stue-pc-er ser ut:

 

mega.jpg

 

SFF:

 

Nei, SFF er ikke Sveriges Filatelist Förbund. SFF står for Small Form Factor, og er en betegnelse på en type PC, eller nærmere bestemt en type kabinettform. Denne formen kjennetegnes ved at den er liten og ofte kubisk, som en stor skoeske. Det finnes mange typer SFF ute på markedet, noen med flere funksjoner enn andre.

 

Her er et eksempel på hvordan SFF ser ut:

 

s868520.jpg

 

Barebone:

 

Barebone er et uttrykk som beskriver "nesten ferdige PC-er". Det vil si at det er PC-er som selges med kabinett, hovedkort og strømforsyning, og hvor man så kjøper resten (prossessor, minne, skjermkort, etc) etter eget behov. Barebone beskriver, i motsetning til hva mange tror, PC-er i alle mulige former og størrelser, ikke bare SFF. Men det er en kjent sak at SFF-barebone er den vanligste barebonen. Shuttle er en kjent SFF-barebone-leverandør, sammen med MSI og andre.

 

HTPC:

 

HTPC står for Home Theater PC. Det er PC-er som er dedikert til visuell hjemmeunderholdning. Det vil si at de for eksempel kan vise DVD-er på TV-en, ta opp TV-sendinger til harddisken, spille spill og alle andre ting man kan gjøre med en PC. Det viktigste kjennetegnet er at en HTPC er koblet til TV-en, slik at den ikke er en "ren" PC. Men mer et hjemmeunderholdningssenter.

 

HW.no forklarer mer om HTPC under HDTV-guiden: http://hardware.no/art.php?artikkelid=8239&side=4

 

TV-kort:

 

De fleste nye skjermkort har en utgang som heter S-VIDEO. Denne utgangen kan brukes til å koble skjermkortet til en TV, på samme måte som man kobler skjermkortet til PC-skjermen. Denne utgangen kan bare sende bilder til TV-skjermen. Med et TV-kort derimot, får man mange flere muligheter. TV-kortet settes i datamaskinen på samme måte som et skjermkort (men det erstatter ikke skjermkortet), og den gir deg et større utvalg av ut- og innganger mellom PC-en, TV-en, videospilleren og TV-antennen/parabolen/kabelen. Med riktig programvare (som regel følger dette med TV-kortet) kan man blant annet ta opp TV-sendinger på PC-en, sende bilder og filmer fra PC-en til TV-skjermen eller videospilleren og mye mer

 

Her er et eksempel på hvordan et TV-kort ser ut:

 

DECODER%20DIGITAL%20TV%20CARD%20PCI%20FTA.jpg

 

Micro-ATX:

 

Micro-ATX er en type størrelsesform på kabinetter og hovedkort. Det er viktig med slike standarder slik at diverse kabinett og hovedkort passer sammen. Micro-ATX er noe mindre enn ATX, som er den "normale" formen. Men fortsatt ikke så merkbart mindre som "skoeske-PC-er".

 

Her er et eksempel på mcro-ATX-kabinetter:

 

7521USB.jpg

 

Mini-ITX:

 

Mini-ITX er en type størrelsesform som er skapt av selskapet VIA. Denne størrelsesformen er meget lik SFF-størrelsen, men det spesielle er at VIA selger hovedkort i mini-ITX-form løst fra kabinett el. I motsetning til SFF-leverandørene som nesten alltid selger hovedkort og kabinett sammen i en barebone-pakke.

 

Her er et eksempel på mini-ITX-hovedkort:

 

epia-m.jpg

 

Epia-N (tidligere nano-ITX):

 

Epia-N er en type størrelsesform på samme måte som mini-ITX. Epia-N er enda mindre igjen, og måler bare 12 x 12 cm. Det er bare VIA som har hovedkort i denne størrelsen, og deres kort støtter opptil 1 GHz CPU og 1 GB RAM, og har innebygd skjerm-, lyd- og nettverkskort. I tillegg har de presset inn en såkalt mini-PCI-port. Mer om dette og Mini-ITX på VIAs sider.

 

Her er et par eksempler på epia-N-hovedkort:

 

story0275.jpg

 

EPIA_N.jpg

 

 

MCPC (Media Center PC)

 

Dette er en stue-PC med TV-kort og fjernkontroll som kjører Microsoft Windows Media Center Edition. En fullverdig MCPC brukes til TV-fremvisning og -opptak, som video- og musikkjukeboks, som radio, som fotofremviser, til surfing og chatting på nettet. En HTPC, som også er en stue-PC, skiller seg fra en MCPC ved at fokuset mer ligger på høykvalitets lyd- og videoavspilling (hjemmekino). En MCPC kan ha flere mediaklienter, både set-top, håndholdte enheter og Xbox 360-er."

 

Kom gjerne med innspill.

Endret av HolgerLudvigsen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 4 uker senere...
  • 1 måned senere...
  • 1 måned senere...
  • 4 uker senere...
  • 2 uker senere...
  • Gjest avklistret denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...