Gå til innhold

Lurer du på kva du skal ha i vannkjølinga di?


Anbefalte innlegg

Har sett at det er fleire her som ikkje er heilt sikker på kva dei skal ha i kjølinga si, og kanskje brukar ting som springvatn eller mineralvatn frå flaske. Du skal egentleg ikkje bruke kun springvatn sidan det ofte inneheld klor og mineraler som er ganske uheldig. Skal du bruke dette bør du ha i korrosjonsbeskyttelse og algedrepande middel. Mineralvatn er som navnet tilseier fullt av mineraler, og om du brukar det ei stund, vil du sjå at det legg seg eit kvitt belegg på innsida av slangane.

 

Vanlig vatn kan gå til nøden om du nettopp har fått kjølinga og er litt smådesperat etter å få starta opp, men det bør skiftast så fort du kan. Ein liter destillert- eller batterivatn kostar kun fra 15-20kr, og i et vanleg vannkjølingsanlegg brukar du kun ca 1/2 - 1 1/2liter. Dette er forferdelig lite pengar når du allerede har lagt ut 2-4000kr i vannkjøling, så det er ingen unnskyldning for ikkje å kjøpe. ;)

 

Ting som kan i kjølinga

-Destillert- /batterivatn

-Konsentrert frostvæske

-Eventuelt UV tilsetning

-Korrosjonsbeskyttelse (f.eks AC-fluid.)

-Algemiddel (Kun nødvendig om du har springvatn.)

 

Ting som ikkje skal i kjølinga:

-Sprit av ymse sorter.

-Isoprpanol

-Olje

-Springvatn

-Mineralvatn (Olden, Imsdal, Evian osv.)

-Småsøsken

mm.

 

Destillert vatn eller batterivatn kan kjøpast på apotek og bensinstasjonar, frostvæske finn du òg i bensinstasjonar, UV-tilsetning og korrosjonsbeskyttelse

finner du på webshops som f.eks Microplex eller Netconnection, og

algedrepande middel får du kjøpt i dyrebutikkar

 

Dei fleste bruker frostvæske og destillert vatn i blandingsforholdet 10%:90% eller 15%:85%. Frostvæske har primært som oppgave å holde vekk algar og annan skit som kan feste seg i slangar og blokker og som antikorrosjonsmiddel. I tillegg setter det ein fin blåfarge på vatnet.

Om du har frostvæske treng du ikkje korrosjonsmiddel (som acfluid) og omvendt.

 

UV-Tilsetning

Angåande UV-tilsetning kan det vere lurt å ikkje bruke frostvæske, men korosjonsbeskyttelse då dette dreper ein del av effekten. Det går fint å bruke frostvæske, men det blir ikkje fullt så bra.

I tillegg er det ein del som har katoder i tusen forsjellige fargar i kabinettet i tillegg til UV. Dette er ikkje heldig. Om du har andre fargar enn UV i kabinettet vil det drepe så godt som all effekt.

 

Isopropanol

Det ser ut som om det er ein del som har misforstått dette med isopropanol. Dette skal IKKJE puttast i kjølinga. Det isopropanol blir brukt innan kjøling til er å rense kjøleblokker osv.

Det som kan skje når du har isopropanol i kjølinga er at alt av plast og gummi (f.eks slangar og pakningar i blokker) kan bli stivt, kanskje til og med gå i oppløsning. Det vil du helst ikkje oppleve.

 

Sprit (Som i teknisk sprit, vodka osv.)

Sjå siste avsnitt av "Isopropanol"

 

Olje

Olje blir altfor tjuktflytande for ei vanlig pumpe å sirkulere, i tillegg vil oljen tape seg over tid. Matolje er ekstra lite anbefalt. Olje vil òg misfarge slangane og gjere dei brune.

 

Algar

Om du ser svarte prikkar, mørkt belegg eller brune trådar i slangane dine, har du mest sansynleg fått algar. Det som er anbefalt å gjere er å rense delene i sterk eddik. Delene skal ikkje ligge lenge, då dette kan skade dei, men berre få ein gjennomskylling til du ser at algande/misfarginga er vekk. Du kan og få tak i flaskebørster på apotek til å rense slangar med. Om det ikkje vil forsvinne frå slangane er dei antageligvis ødelagte og dei bør skiftast.

Endret av Satrucci_
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Meget fin guide. Har lenge lurt på dette.

Men hvor lenge er det mulig å ha springvann i systemet før det danner alger?

Jeg har hatt det i ca en uke, så er det grunn til å åpne RBX blokka for å rense den?

Om du ser at det har begynt å danne seg belegg i slangane eller om vatnt har fått misfarging, kan det vere greit å rense den. Om ikkje det har skjedd kan det vere greit å gjere som Snekker`n seier og tilsette algedrepande middel og korrosjonsbeskyttelse, eller gå over til destillert vatn og frostvæske.

 

Det er ingen problem å bruke springvann, men det forutsetter at du tilsetter korrosjonsbeskyttelse + algedrepende middel, dette får du kjøpt på en dyrebutikk da det brukes i akvarievannet og det kommer, ja nettop fra springen .

 

Added. :)

 

Very nice og tar jeg ikke feil: Very nyttig. Stickied ;)

Takk, Takk. :wee:

 

Jeg er ikke så voldsomt inne på biler og sånt. Men er ikke frostvæske sprit?

Etter det eg har lært så er alle stoff som slutar på "ol" alkoholar. Frostvæske er basert på etylenglykol, men det blir vel ikkje det samme som vanleg etanol. Uansett så har frostvæska heilt andre eigenskapar enn etanol. ;)

 

Om det er fleire som har noko dei synes burde ha blitt lagt til, så sei ifra.

Lenke til kommentar

Uansett om du bruker algedreper etc. så er det ikke ønskelig å bruke springvann i systemet da du ønsker minst mulig "dritt" i utgangspunktet. Men det meste funker. ;)

I guiden bør det kanskje spesifiseres litt nærmere hva du mener med "sprit",

siden både frostvæske og isopropanol er sprit, mens de figurerer under hver sin forskjellige liste. :shrug:. Blir inkonsekvent.

Med sprit kanskje du mener Vodka, Whisky etc.? :D

Lenke til kommentar
Eneste jeg kan klage på er at de fleste nok bruker mer enn 1/2 liter i kjølinga. Med mindre du har en bitteliten raddis, bare CPU blokk og ingen vanntank. Jeg selv bruker oppmot 2L i systemet. Gjennomsnittet er nok i overkant av èn liter.

I mitt system med 2 blokker, aquatube tank og 2x120 radiator, bruker eg i underkant av 0.5l vatn. Om du har heimelaga tank av ein oppvakmiddelboks el. blir det jo sjølvsagt meir. Kan godt hende at du bruker meir enn 0.5l om du har 1/2"ID slange òg, men det kan eg desverre ikkje uttale meg om sidan eg sjølv bruker 3/8"

Bra jobba!

 

Du kunne kanskje lagt frostveske til som en av de tinga som skulle være med i vannkjølinga(legge det til i den lista).

Den er der. ;)

I guiden bør det kanskje spesifiseres litt nærmere hva du mener med "sprit",

siden både frostvæske og isopropanol er sprit, mens de figurerer under hver sin forskjellige liste. :shrug: . Blir inkonsekvent.

Med sprit kanskje du mener Vodka, Whisky etc.?  :D

Done...

Lenke til kommentar
  • Uderzo avklistret denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...