Gå til innhold

Server ?


Anbefalte innlegg

Hei ! Jeg har tenkt å sette opp en linux server, men så kan jeg ikke noe særlig om dette temaet. Tenkte jeg skulle begynne med å lære meg litt linux, så derfor gidder jeg ikke å haste med å bruke den som en server. Hvilken Linux version er best til server og n00b. :p Dessuten hadde det vært fint med en guid som viser ossen jeg installere linux, og hva jeg skal gjøre etter jeg har installert det. Som sagt, jeg er n00b, men har svært lyst å lære. Etter en stund når jeg har fått teken på linux skal jeg bruke pc'n til en server der hvor jeg skal ha hjemmesiden min, og kanskje bnc og eggdrops..

 

Takk ;)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Slackware er neppe blant de to mest brukte serverdistroene som du antyder :) Kanskje på «gutterom» rundt om kring, men ikke i det store bildet. Debian er en fin (og mye brukt) serverdistro, men til mds som er nybegynner (vær så snill ikke å bruke cs-lingo her, mds!), vil jeg anbefale Fedora. Det er en distro man kan vokse i, i sitt eget tempo. SUSE er også fin, om man er mann nok til en FTP-installasjon.

Lenke til kommentar
det pakkesystemet skiller seg vel ikke nevneverdig fra pakkesystemet i andre distroer?

 

å anbefale debian til en nybegynner i linux er helt bak mål.

1. Ja.. Det er Debian som hadde den første versjonen av et pakkesystem som fungerte. Apt tror jeg også er det pakketreet som inneholder flest pakker, selv om de er ganske streng på hva de legger inn der. For ex. MPlayer ligger ikke i treet pga. lisensen de kjører under.

 

2. Jo.. Som server vil jeg absolutt anbefale debian, selv om det er en nybegynner. Det er veldig lett å få basis tjenester opp å kjører, da de configfilene som debian har laget fungerer veldig bra.

 

Men skal du ha inn f.eks XFree86 på boxen så blir det nok litt anderledes.. Da vil jeg nok anbefale fedora eller suse.. Jeg har iallefall gode erfaringer med de. Pakkesystemet til suse fungerer bra, og er lett å bruke, og fedora har laget apt get som fungerer på deres systemet, selv om pakketreet deres ikke inneholder like mange pakker.

 

Men ettersom han snakket om en Server, ville jeg valgt debian. x-windows er ikke noe å ha på en server box.

 

Den nye innstaleren til Debian som kommer med neste versjon (Sarge) er forresten blitt veldig bra, og er blitt flink til å identifisere hardware automatisk.. Jeg har prøvd den på 2 maskiner ( en laptop og en stasjonær), og den fant det meste av hw.

 

Ptomania

Lenke til kommentar

jeg mener fortsatt at som første erfaring er det drøy kost å begynne med debian. hvordan i all verden skal han vite hvor han finner konfig filer selvom de er enkle? hvordan bruke vi for å endre dem? hvordan vite hvilke hardware som ikke fungerer? hvordan vite hvilken driver som skal til hvilken hardware (muligens forbedret i sarge)? hvordan han bør partisjonere?

 

alt dette gjøres automatisk i andre distroer og man får en mye snillere terskel.

Lenke til kommentar
1. Ja.. Det er Debian som hadde den første versjonen av et pakkesystem som fungerte. Apt tror jeg også er det pakketreet som inneholder flest pakker, selv om de er ganske streng på hva de legger inn der. For ex. MPlayer ligger ikke i treet pga. lisensen de kjører under.

dette er vel nesten per def en selvmotsigelse?

 

jeg har vanskelig for å tro at debian med sine strenge krav er den distroen som har flest pakker.

 

jeg har brukt et par andre systemer og, spesielt mandrake med urpmi viser seg å ha meget stort utvalg av pakker.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...