Gå til innhold

Høyre, Venstre og MDG medskyldige for økt narkobruk?


Anbefalte innlegg

Det meldes at det nå de siste månedene har foregått en rel. dramatisk holdningsendring med tanke på  å prøve ut narkotiske stoffer, og i Oslo og Bærums-området har bruken av kokain nærmest eksplodert blant de yngre garder.  En stor andel av elever på videregående i disse områdene har uttalt i undersøkelser at de har observert at det foregår nå rel. åpenlyst salg på skolene.  (Er det noe rart skoleprestasjonene er skrøpelige for tida?).  Det meldes at etter at Erna-regjeringen (etter at FrP hadde gått ut) la fram sitt forslag til rusreform ved denne helseministeren de holdt seg med, så har overraskende store grupper av unge oppfattet det slik at det nå egentlig er greit å gå rundt med narkotika i lommene, og ikke minst bruke det!  Det vises også til at den  relativt ferske Riksadvokaten hadde  gitt beskjed om at det var feil av politiet å være så på jakt etter selv mindre doser og det ble vel frarådet så hyppige ransakinger i slike tilfeller, var det ikke slik?  (Grunn til å savne den forrige Riksadvokaten da i tilfelle gitt...).  Pga.  bl.a. slike nye instrukser så ser visst politiet  nå mer mellom fingrene med div. de observerer sånn på gateplan.  Full støtte til justisminister Mehl som nå setter ned et lite utvalg som skal se nærmere på denne praksisen, politiet føler at de ikke lenger har god nok oppbacking fra høyere hold for å gripe inn.  Høyesterett hadde jo en merkelig avgjørelse for et par år siden også.

En såkalt drug dealer var intervjuet i et radioinnslag i fjor, han kunne fortelle at folk ville blitt sjokkerte hvis de visste hva slags samfunnsgrupper som benyttet seg av narkotika.  Det var ikke minst også folk med såkalt prestisjefylte jobber og i de såkalt høyere sosiale lag.  Ja, ja, da skjønner man kanskje litt bedre...

I forbindelse med da debatten stod på som mest intenst i forbindelse med Erna-regjeringens  forslag til rusreform, så var det en rusmisbruker som uttalte at den mengden div. narkotika som den rusreformen la opp til at brukere kunne ha på seg straffefritt, det var han skikkelig overrasket over, han uttalt at det var sjelden han gikk rundt med såpass mye f.eks heroin på seg som dette forslaget åpnet opp for.

Ja, er det noe rart Høyre etterpå ble populære på meningsmålingene, sier nå jeg :)

 

PS. De nevnte partiene i headingen, de har jo utmerket seg som spesielt positive til den  nevnte foreslåtte rusreformen.  Litt av et ansvar for den nevnte utviklingen de dermed  tar på seg, skulle man vel kunne hevde, eller?..

Endret av Skeptikus
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Veldig enkelt så er det ingens feil eller alles feil. Det er ikke fler som ruser seg sett over ett. Om dagens ungdom nå velger kokain i større grad er det en mer komplisert sak enn å gi noen skylda.

Skal vi leke skyldleken så kan vi like godt angripe rap igjen som de gjorde på 90-tallet 🙃

Mennesker har ruset seg i tusenvis av år, i følge diverse forsking og statistikk ligger det på mange måter i genene våre.

Kanskje vi skal prøve å forby alkohol siden de aller aller fleste som prøver andre ting prøver det først 🤔

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Tja, da er det mye bedre for samfunnet å gjøre heroin "lovlig" først. Gi de som bruker det gratis heroin som er kjøpt av staten, kjemisk rent og trygt. Det hadde gjort ufattelig mye for en gruppe mennesker som har det veldig ille og det er ikke mange mennesker som hadde gått på sykehuset og sagt "gi meg litt heroin, jeg har så lyst til å prøve det".

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Kikert skrev (17 timer siden):

Skal vi leke skyldleken så kan vi like godt

Les politisk redaktør i VG i dag, (inspirert av mitt innlegg her fra noen dager tilbake kanskje, hvem vet..?)   Klok kommentar, som narko-folket selvfølgelig "fordømmer".  Det sies i den tidligere debatten at straff ikke har hjulpet oppigjennom.  Hvordan vite hvordan stoda da hadde vært uten det "riset bak speilet" som straff vitterlig har vært?  Og mange ungdommer har visst hatt i bakhodet dette med å bli nektet visum til USA etter en evt. "narkoflekk"  på rullebladet...  En form for grensesetting også slikt da tydeligvis for den enkelte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Narkotika, og da spesielt kokain, har blitt normalisert gjennom blant annet media. Det er blant annet drøssevis av serier hvor cannabis og kokain brukes regelmessig som om det var vann, og at det er helt normalt å bruke også tyngre stoffer. Nå kjenner jeg ikke veldig godt til alle former for sosiale media, men at de har en stor påvirkning på dagens unge er utvilsomt, og det er mye "skjult" bruk der (blant annet det famøse Sophie Elise-bildet).

Å skylde på politiske partier er ikke nødvendigvis skivebom, men at de har all skylden vil jeg ikke påstå. At spesielt Rødt og MDG er positivt innstilt til en enten full eller delvis legalisering av narkotika er imidlertid uheldig. Ja, det finnes positive sider med en delvis legalisering, men i praksis forteller de mange unge at narkotika er så lite farlig at vi like greit kan legalisere det. Neida, det er ikke det de mener, men det er slik mange vil høre det som.

Når vi snakker om narkomane, så tenker mange på byzombiene som oppholder seg i belastede områder av storbyene, men narkomane finner vi blant skoleungdommer, advokater, leger, politikere og ellers i alle andre lag av samfunnet. Og vet man ikke hva man skal se etter, vil man som oftest ikke se det før det er for sent.

Forebyggende er utrolig mye viktigere enn (delvis) legalisering. Bruk heller pengene på det.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Musefella skrev (På 25.5.2023 den 0.19):

Dem har absolutt null kontroll på smuglingen noe som har gjort at narkotikaen er på billigsalg her i landet

Ja, viktig å forsøke å redusere smuglingen. Men de som vil prøve narkotika tenker ikke så mye på pris på de aller første dosene. Og når man først er hekta, så har pris null innvirkning på om man kjøper eller ikke. Penger får man alltids tak i, lovlig eller ikke.

Lenke til kommentar
7 hours ago, Kikert said:

Tja, da er det mye bedre for samfunnet å gjøre heroin "lovlig" først. Gi de som bruker det gratis heroin som er kjøpt av staten, kjemisk rent og trygt. 

Tvungen avrusning høres ut som en mye bedre idè, både for indiviet og storsamfunnet. Arbeidskoloni på Svalbard kanskje? 

Tenker nordmenn noe over hvem man støtter når man kjøper kokainen? At man kanskje direkte støtter karteller i Colombia og Brasil som bruker vold og drap som arbeidsverktøy i sine land? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
debattklovn skrev (21 minutter siden):

Tvungen avrusning høres ut som en mye bedre idè, både for indiviet og storsamfunnet. Arbeidskoloni på Svalbard kanskje? 

Tenker nordmenn noe over hvem man støtter når man kjøper kokainen? At man kanskje direkte støtter karteller i Colombia og Brasil som bruker vold og drap som arbeidsverktøy i sine land? 

Det er en god løsning om man vil straffe de, men historisk sett har det svært dårlige resultater for både brukeren og samfunnet. 
 

Men vi må bestemme oss for om vi vil redusere problemene eller straffe folk.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
debattklovn skrev (2 timer siden):

Tvungen avrusning høres ut som en mye bedre idè, både for indiviet og storsamfunnet. Arbeidskoloni på Svalbard kanskje? 

Tenker nordmenn noe over hvem man støtter når man kjøper kokainen? At man kanskje direkte støtter karteller i Colombia og Brasil som bruker vold og drap som arbeidsverktøy i sine land? 

Ikke når det gjelder den gjennomsnittlige heroinmisbrukeren, de er alvorlig syke og billigste måte å hjelpe dem mens man samtidig begrenser inntektene til kriminelle er å bare gi dem det de "trenger".

Når det kommer til diverse andre ting så kan strengere straffer og faktisk straff ha en god prevantiv effekt. Som for eksempel å kjøre en straffesak istedenfor å gi bot. Det skal også sies at tvungen avrusing fungerer godt i mange tilfeller, men desverre er terskelen for det (og all tvang med folk over 18) ekstremt høy i Norge.

Som jeg nevnte så er helhetsbildet viktig, altså at det er en dårlig idè å leke skyldleken og peke på enkeltting. En god ruspolitikk er avhengig av at hele samfunnet jobber sammen, alt fra foreldre til politi til politikere til helsevesen til skolen til mediene.

Lenke til kommentar
Kikert skrev (7 minutter siden):

Det skal også sies at tvungen avrusing fungerer godt i mange tilfeller, men desverre er terskelen for det (og all tvang med folk over 18) ekstremt høy i Norge.

Mitt inntrykk, er at det funker daarlig.

Hvis en rusavhengig, skal slutte aa ruse seg, maa hen ville det selv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, totalt sett fungerer det dårlig basert på statistikken vi har i dag. Men når mange unge folk, 18 og litt oppover, ikke får noe hjelp fordi det ikke er lov å prøve med et tvangsopphold så er noe galt. Det er ikke snakk om årevis med innleggelse og fengselstilstander, men om for eksempel foreldre er bekymret og maktesløse fordi ungen har bikket 18 og det ikke er hjelp å få så er noe feil. Det må kunne gå an å ha en regel der man som unntak i alvorlige situasjoner kan tvinge folk (si 18-25år gamle) i en begrenset periode, for eksempel 6 måneder. Om det hjelper bare 5% så er det verdt pengene.

Vi har jo mye annen tvang som gagner samfunnet og som koster enormt med penger så hvorfor ikke prøve? I verste fall får de snakket med psykolog regelmessig og lærer å kjenne seg selv litt bedre.

Lenke til kommentar
Kikert skrev (28 minutter siden):

Ja, totalt sett fungerer det dårlig basert på statistikken vi har i dag. Men når mange unge folk, 18 og litt oppover, ikke får noe hjelp fordi det ikke er lov å prøve med et tvangsopphold så er noe galt. Det er ikke snakk om årevis med innleggelse og fengselstilstander, men om for eksempel foreldre er bekymret og maktesløse fordi ungen har bikket 18 og det ikke er hjelp å få så er noe feil. Det må kunne gå an å ha en regel der man som unntak i alvorlige situasjoner kan tvinge folk (si 18-25år gamle) i en begrenset periode, for eksempel 6 måneder. Om det hjelper bare 5% så er det verdt pengene.

Vi har jo mye annen tvang som gagner samfunnet og som koster enormt med penger så hvorfor ikke prøve? I verste fall får de snakket med psykolog regelmessig og lærer å kjenne seg selv litt bedre.

Opplever at du snakker om de tunge, som har kommet alt for langt i en saa ung alder.

Cannabisbrukerene, er vel ikke med her?

Ser du nevner 5%, Hva med de andre 95% da? Tror ikke et tvangsopphold, paa en institusjon vil vaere noe konstruktivt, heller til det verre. Stigmatisert, instituert, opposisjonert, er ord jeg tenker paa da.

Men allikevel, dette er veldig vanskelig.

Forstaar godt fortvilelsen til foreldrene.

Endret av Karltorbj
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
40 minutes ago, Kikert said:

Ikke når det gjelder den gjennomsnittlige heroinmisbrukeren, de er alvorlig syke og billigste måte å hjelpe dem mens man samtidig begrenser inntektene til kriminelle er å bare gi dem det de "trenger".

Hvordan "hjelper" det misbrukeren å få fri herointilgang? Det hjelper verken misbrukeren eller samfunnet. 

Quote

Det skal også sies at tvungen avrusing fungerer godt i mange tilfeller, men desverre er terskelen for det (og all tvang med folk over 18) ekstremt høy i Norge.

Det er mye av problemet. 

Lenke til kommentar
debattklovn skrev (1 minutt siden):

Hvordan "hjelper" det misbrukeren å få fri herointilgang? Det hjelper verken misbrukeren eller samfunnet. 

Det er mye av problemet. 

Da har ikke du veldig peiling på akkurat det området. Det er godt dokumentert at medisinsk heroin hjelper brukeren og samfunnet. Desverre er det bare Nederland som har hatt baller til å teste det over lang tid så vidt jeg vet. Det er et interresant tema, men totalt sett gikk kostnadene med kriminalitet blandt heroinmisbrukere ned drastisk, levealderen deres økte betraktelig og antall brukere har holdt seg stabil i rundt 20 år nå. En god del av dem gikk fra å være utstøtte kriminelle til å ha delvis normale jobber og bidrar i samfunnet istedenfor å ødelegge.

Du kan søke litt på det selv, det er godt dokumentert, men politikere over resten av Europa velger å late som at de ikke vet at dette årelange eksperimentet i det hele tatt finnes.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...