Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hvorfor så vanskelig å gå ned i vekt?


Gjest 908da...2e9

Anbefalte innlegg

Gjest 908da...2e9

10 januar bestemte jeg meg for å begrense inntak av snop og brus. Fra 1 liter brus og en stor sjokoladeplate daglig + kake/dessert søndager har jeg jo begrenset inntaket til kun lørdager. 

I tillegg så jogger jeg rundt 40 km i uken og har 3-4 økter med styrketrening i uken. Dette begynte jeg med på samme tid jeg bestemte meg for å kutte ut snop.

Lunsj var tidligere karbonader, fjordland, en bolle eller to osv. Nå er det en kyllingsalat og en skyr.

Det jeg ikke forstår er hvordan jeg kan veie der samme i dag som jeg gjorde 10 januar når jeg nå er så mye mer aktiv og i tillegg inntar så mye mindre kcal enn tidligere.

Noen god forklaring?

Anonymous poster hash: 908da...2e9

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når du har levd på mye karbohydrater, så er kroppen dårlig til å regulere insulin. Det vil si - du er insulinsensitiv. Du kan springe å trene så mye du vil, men det er kostholdet som er 95% av vektnedgangen her. Les deg opp på "Healthy Keto" og kutt ut karbohydrater. 

 

Edit: Du har nok lagt på deg litt muskler også. Stå på videre!

Endret av TwoFace
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm

Det er bare å fortsette den gode jobben!

Årsak at du ikke går ned i vekt kan bl.a være mer vann i kroppen og/eller at du bygger muskler like mye som du forbrenner fett.

Lenke til kommentar
Gjest 908da...2e9
Dragonlove skrev (2 minutter siden):

Anyway så må du forbrenne flere kalorier enn du får i deg.

Det forstår jeg jo 😅

Jeg holdt meg jo stabil i vekt tidligere med mitt usunne kosthold, så med forbedret kosthold og langt mere aktivitet så har jeg vanskelig for å tro at jeg ikke ligger i underskudd.

Tidligere kosthold

Frokost - ingen

Lunsj - 2-3 karbonader, eventuelt en pizzabaguett eller 3 fleskepannekaker. 1 Litago og en monster. 

Etter jobb - En bolle eller en pakke lefser, gjerne en brus også.

Middag - alt mulig forskjellig

Kveldsmat - Sjokolade og brus

Kosthold etter 10 Januar

Frokost: En skyr eller en banan

Lunsj - salat med kylling og pasta, eventuelt 4 knekkebrød med ost og skinke. Ofte en skyr eller en smotie også.

Etter jobb - en neve nøtter og tørket frukt, eventuelt en banan eller et eple

Middag - alt mulig rart, men mer salat/grønnsaker til nå enn tidligere. 

Kveldsmat - Havregrøt, skyr eller smotie.

Anonymous poster hash: 908da...2e9

Lenke til kommentar
Gjest 908da...2e9

I tillegg har jeg noe ekstra proteiner de dagene jeg har styrketrening eller det er lite proteiner i maten. Da i form av en proteinpudding (yt), eller at jeg tar litt cottage cheese, mager vanilje kesam, gresk yoghurt i smotien/havregrøten eller så har jeg det sammen med litt blåbær og bringebær. Sikkert ikke nødvendig med tanke på proteinene, men det smaker godt og hjelper meg å styre unna snop/brus😅

Anonymous poster hash: 908da...2e9

Lenke til kommentar

Bare kast vekta, og mål heller med målebånd, og kjenn etter hvordan klærne passer.  Vekten din skiller ikke på hva som fett eller muskler. Og de vektene som gjør det - såkalte smartvekter - er ganske lite reliable, de har en tendens til å overdrive fettprosent. 

Fettforbrenning ved løping gjøres best ved 70% av makspuls 30 min eller mer, så løp lengre økter og i riktig pulssone når du trener løping :)

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gjest 908da...2e9
Gaea skrev (3 minutter siden):

Bare kast vekta, og mål heller med målebånd, og kjenn etter hvordan klærne passer.  Vekten din skiller ikke på hva som fett eller muskler. Og de vektene som gjør det - såkalte smartvekter - er ganske lite reliable, de har en tendens til å overdrive fettprosent. 

Fettforbrenning ved løping gjøres best ved 70% av makspuls 30 min eller mer, så løp lengre økter og i riktig pulssone når du trener løping :)

 

Jeg løper kun basert på puls. Har en Garmin Forerunner som kommer med daglige forslag, så jeg følger de mer eller mindre alltid.

Består stort sett av 2 "base" løp i zone 3 på rundt 40 minutter, en tempo/threshold økt i zone 4 på rundt 21 minutter + oppvarming/nedjogg, og en lengre økt på rundt 60-70 minutter i zone 2. 

Anonymous poster hash: 908da...2e9

Lenke til kommentar

For å være helt erlig så ville jeg ikke lagt så mye fokus på vekt. Legg heller merke til om buksene dine blir trangere. Jeg kjenner folk som veier 90'ish kilo og de er ganske tynne (men har store muskler)

 

Prøv heller å tren opp kroppen din og legg merke til formen.

Lenke til kommentar

Var en artikkel her om dagen jeg fant interessant:

Cliffs:

– Ikke alle kalorier er like

- Spiser du protein så klarer kroppen bare ta opp 70% av kaloriene. Spiser du fett blir det 100%. Karbs så er fra 95-100%, avhengig av hva du spiser. Quinoa er f.eks bedre enn loff med tanke på kalorier kroppen klarer ta opp.

- I stedet for å telle kalorier, burde du tenke på kvaliteten på det du spiser.

https://www.rbnett.no/sport/sprek/i/zEVy3b/ikke-alle-kalorier-er-skapt-likt

Lenke til kommentar
Gjest 908da...2e9

Ja jeg leste den artikkelen.

Jeg teller ikke kalorier. Jeg spiser det jeg har lyst på bortsett fra snop/brus/boller og den type ting som jeg bevist ønsker å holde til kun lørdager eller litt mer spesielle anledninger. Tidligere spiste jeg gjerne 5-6 vafler om vi lagde det, nå spiste jeg 1 på "vaffeldagen". 

Jeg får finne frem en tskjorte jeg så ut som et pølseskinn i sist og en bukse jeg vet var trang, se om det gir noen oppklaring 😅

Anonymous poster hash: 908da...2e9

Lenke til kommentar

Jeg skriver på mobil (så blir litt kort uten mye forklaring)

 

  • Du har antakelig en kroppssammensetning med mer muskler og mindre fett
  • Du spiser ikke så lite som du tror
  • Selv om de nye matvarene "sunnere" er en del av dem energitette

Hvor mye veier du?

Et par ting jeg ville rådet deg til som en start:

  • Dropp alle flytende kalorier, også smoothi. Du kan drikke lettbrus
  • Når du velger mat, se utelukkende på kcal (minst mulig) og proteiner (mest mulig). Ikke bry deg for mye om hva som er sunt
  • Spist store mengder grønnsaker. Minimum halve tallerkenen

 

Hvor ofte du spiser er ikke veldig viktig, men det kan være enklere å holde seg til et lavere totalinntak med færre måltider. Men det er individuelt.

 

Lykke til 🤘

Lenke til kommentar

Et enkelt og brutalt svar.

Hvis du har slitt med dette lenge, der du etter perioder med harde fjellturer, en hard diett og har gått ned. Men så  opplever du at det går noen måneder eller år, og du har blitt 10 kg tyngre enn etter denne harde kuren, så må du ikke miste motet. Du kan ta en ny slik runde, og igjen oppleve akkurat samme utvikling, ned i vekt, og to år senere ytterligere 10 kg tyngre enn forrige kur. 

Når du skal skifte strategi er vanskelig, og siden jeg verken er lege eller fastlegen din, skal jeg heller ikke gi noen bastante råd. Men før eller siden - hvis dette problemet fortsetter - bør du vurdere en gastric sleeve. For mange har dette gjort underverker.

Dette er en avgjørelse kun du kan ta, og det i samråd med helsefaglig personell. Du får denne gjennom det offentlige helsevesenet hvis du har en BMI over ca. 37 (svært alvorlig fedme) men du kan også ta den på private klinikker der du må betale selv. Koster ca. 120.000,-.

Lenke til kommentar

Du er på god vei her. Veldig bra å holde på nytt program og livsstil så lenge.

Kroppen er dessverre en jævel på å tilpasse seg nye kalorimengder og tviholde på vekta, men så lenge du forsetter med bedre mat og mer aktivitet så er det du som vinner til slutt.

Fortsett litt til og legg vekk vekta; fokuser heller på hvordan du føler deg, resultatene av mer trening, og evt klær som etterhvert passer bedre. Uansett hva vekta sier så er du ved bedre helse nå enn før du startet.

Endret av Phantom Software
Lenke til kommentar

Lær deg å telle kalorier på de matvarene du spiser. At du ikke er bevisst på antall kalorier er litt av problemet. Lær deg å lese på emballasjen alle de forskjellige verdiene der. Dette er grunnleggende, da du må nødt å ha kontroll på kaloriinntaket hvis du skal ned i vekt. Istedenfor å løpe, bruk heller kreftene på kjøkkenet og spis deg ned i vekt. Matinntaket er det eneste avgjørende her av den enkle grunn at du kommer ikke til å holde på med løpetrening resten av livet ditt, men du kommer garantert til å fortsette å spise mat så lenge du lever. Skal du bare ned noen få kilo eller 50 kilo? Det er ganske sentralt her.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kan anbefale boka Selvforsvar mot overvekt av Øyvind Torp. Slankebøker kan føles veldig "damete" ut for enkelte, men jeg er mann i 30 årene som har fått mange AHA-øyeblikk av boka. Den største åpenbaringen boka har gitt meg til nå (ikke lest den ferdig enda) er at et jevnt, lavt blodsukker er ganske viktig. Høyt blodsukker nesten synonymt med fettlagring slik boka forklarer det.

Jeg har blant annet eksperimentert med tidspunkter for matinntak, og her opplever jeg at optimale tidspunkt for måltid er veldig individuelt. For meg så fungerte det bedre å vente med første måltid til 3 timer etter jeg står opp for jeg er like sulten på dette tidspunktet om jeg spiser frokost rett etter jeg står opp eller ikke. Jeg har også ofte middag som siste skikkelige måltid. Etter det et det gjerne en frukt eller to på kvelden som gjelder. Hvis jeg går tilbake til gamle spisemønster så starter småspisingen igjen for fult. Slik jeg holder på nå så har jeg en tilfredsstillende vektnedgang, i verste fall går vekten bittelitt opp, og flater ut til jeg greier å presse vekten enda mer ned.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...