Gå til innhold

Samerådet krever at Final Fantasy XIV-kostyme blir fjernet


Anbefalte innlegg

Annonse

Jeg vil påstå det er positivt å bringe mer fokus på små kulturer, slik at dem overlever. 

Folk kjøper jo ikke klær til figurene sine fordi dem synes de er fæle eller for å gjøre narr av samene. 

Det har jo lenge vært klager om at ulike ting ikke representeres i underholdningsbransjen. 

 • Liker 8
Lenke til kommentar
Mr.Duklain skrev (24 minutter siden):

Så du mener at en håndfull samer skal velge hva alle 30.000 samene i fire land skal reagere på? Tipper de fleste samer enten ikke bryr seg om saken, eller synes det er positivt for å promotere sin kultur.  

Det er ikke "en håndfull samer". Samerådet er formet ut av ni samiske organisasjoner som alle har sine egne medlemmer. NSR har over 1000 medlemmer.

Samerådet har for øvrig eksistert i nærmere 70 år og samarbeider så vidt jeg kan se med Sametinget. Kan det hende det kunne vært en *enda* mer demokratisk måte å gjøre det på? Kanskje, men da skulle en tro det hadde blitt gjort større endringer i løpet av de om lag 30 årene Samerådet og Sametinget har sameksistert.

Uansett er de mer berettiget til å uttale seg om dette enn deg og meg.

Endret av Mr. Pants
 • Liker 5
 • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Kommersialisering av kultur; det skulle bare mangle. Fra å være et individs uttrykk av tradisjoner og væremåte (en helst stolt utstråler utad) til en arbeidskapital som man må tjene på. Snart skal vi kreve å få betalt for å få lest en chatmelding for den inneholder og gjenspeiler unike tankegods og kulturpreg til meldingens forfatter.

At kulturell appropriasjon skulle kunne få fotfeste i den gamle verden synes er helt usmakelig. Slikt fører til at en snarere sager av grenen en sitter på enn får en bedre forhandlingsposisjon i møtet med kommers.

 • Liker 1
Lenke til kommentar

Samerådet, sametinget og diverse andre samiske organisasjoner er bare økonomiske interesseorganisasjoner. De bryr seg bare om penger og offerstatus som de kan tjene penger og oppnå makt på. Det er derfor de sitter med makt over hvem som har lov til å kalle seg same, selv om hele Nord-Norge deler samme genetiske admiks.

Samene er ikke engang Norges urfolk, de er kolonister som sansyneligvis etnisk renset de proto-nordmennene som bodde i nordområdene.

 • Liker 5
 • Innsiktsfullt 1
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, BadCat said:

Jeg synes at samenes bekledning minner om hoffnarrer med sine friske farger og eksentriske hatter. Hoffnarrer går tilbake flere tusen år til Farao i Egypt. Kanskje samene selv har kopiert designet. There is nothing new under the sun er det et ordtak som heter.


Samene flyktet fra Spania til Norge for 3-4000 år siden, så det er ikke umulig.

 • Liker 1
Lenke til kommentar

Noe av det de reagerte på med Joikaboksgutten, var det litt dustete ansiktsuttrykket. Han så ut som en karikatur. Disse ser litt bedre ut, men det er ikke skikkelige samedrakter de har. Ser mer ut som en mellomting mellom samedrakt og bunad. Luene er for lave og mønstrene er feil, og de har ikke skikkelige sjal. Må likevel innrømme at det er en flott drakt som har blitt laget til spillet. Samene vil nok ikke nå fram med å klage. 

BadCat skrev (1 time siden):

Jeg tror de har tatt designet sitt fra kulturer som er minst 2000 år eldre enn sin egen.

Faktisk har det vært en utvikling fra høye nisseluer til lave nisseluer. For damenes del het de høye luene "hennin" i middelalderen. For menns del har trollmannen Merlin blitt tegnet med en høy lue. Og det er naturligvis tegninger av nisser og gnomer. Mannsbunader har mange likhetstrekk med uniformer fra 1600-1700-tallet. 

 • Liker 3
Lenke til kommentar

Hvis noen kulturuttrykk skal være copyrighted (tm) så må alle det, ikke bare for etnisk/kulturelle grupper som har litt mørk hud eller en gang har blitt undertrykt.

Da må det skamløse tyveriet av Englands Robin Hood snarest avvikles og noen må finne ut hvilke etniske grupper som rettmessig skal ha reparasjon for Amerikanske kjekkaser som approprierer de gode Genetiske Engelskmenns Rettmessige strømpebuksekultur.

-k

 • Liker 4
 • Hjerte 1
Lenke til kommentar
knutinh skrev (15 minutter siden):

Er det opp til deg å bestemme hva noen reagerer på at noen skal reagere på eller ikke da?

Opplever du at negative kallenavn gir større eller mindre forståelse for dine ståsteder i en diskusjon?

-k

Nei. Jeg sa jo at folk må få syte så mye de vil. ...men når folk higer etter å ta milliardselskaper i forsvar fordi de føler seg fornærmet over at urfolk forsvarer sin egen kulturarv.. Ja, da er det på sin plass å kalle dem "snøflak".

...men for all del. Kjekt at man plutselig skal bli så hårsår over ordet "snøflak" da. 

 • Liker 5
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...