Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

9 minutes ago, Mr.M said:

215 000 er nok grovt misvisende.

bønder i dag (mange av de) har masse inntekter ved siden av, hyttetomter, de driver med snømåking, både for private og kommunen, de selger ved, ulike tjenester til hytte-eiere, utleie av vinterlagring for båt & bobil/campingvogner, etc. Noen har også vanlig jobb/inntekt ved siden av.

Det finnes kanskje noen få gammeldagse bitte små bruk igjen, som er dårlig stilt, mens majoriteten av bønder virker ikke særlig fattig, langt der i fra.

Men i linken fra ssb, så er jo en av postene andre næringsinntekter, det er nærliggende for meg å tro at det betyr inntekt fra bondens side-hustles, er det feil? Hva betyr denne posten om ikke?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Atib Azzad skrev (9 minutter siden):

Men i linken fra ssb, så er jo en av postene andre næringsinntekter, det er nærliggende for meg å tro at det betyr inntekt fra bondens side-hustles, er det feil? Hva betyr denne posten om ikke?

ja ser den, men om det er "utleie for vinterlagring for bobil" eller kanskje ymse landbruks-tilskudd de mottar fra staten, vet ikke jeg?

hva er forresten forskjellen på "Lønnsinntekt" og "Næringsinntekt fra jordbruk" i tabellen?

Lenke til kommentar
5 minutes ago, Mr.M said:

ja ser den, men om det er "utleie for vinterlagring for bobil" eller kanskje ymse landbruks-tilskudd de mottar fra staten, vet ikke jeg?

Det slår meg som mest sannsynlig at det betyr inntekter fra andre næringer, altså alt øvrig bonden måtte drive med, som vinterlagring av bobil. Har vi ingen blant oss som kan opplyse?

Quote

hva er forresten forskjellen på "Lønnsinntekt" og "Næringsinntekt fra jordbruk" i tabellen?

Jeg tror det er det de tjener direkte gjennom salg av en vare, og det staten subsidierer slik at de ikke går under en viss grense hvis varen selges for billig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (20 minutter siden):

Jeg tror det er det de tjener direkte gjennom salg av en vare, og det staten subsidierer slik at de ikke går under en viss grense hvis varen selges for billig.

tja, kan være slik og.

uansett tror jeg vi kommer fortsatt vil få høre fra Senterpartiet at bøndene har det tungt i Norge. Selv om de har vært beskyttet i alle bauer og kanter fra innvirkning fra EU, mens vanlige folk eller "industriarbeideren" har måttet ta alle byrder i den forbindelse, f.eks. arbeidsinnvandring fra Polen og Baltikum som fortrengte norske arbeidstakere og ungdom. Og mye arbeidsoppgaver/produksjon er "outsourcet" til EU. Det som evt. er billig av varer i Europa, får mannen-i-gata ikke ta del av. Der skal norske avgifter beskyttes. 

I det øyeblikk jordbruksnæringen evt. likebehandles med vanlig folk (og ikke blir skjermet) vil matvareprisene falle som en stein. Men sålenge SP har støtte av AP, fortsetter nok alt som før.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Just now, Mr.M said:

*snip*

Tja.. Jeg synes i alle fall det virker som det hersker mange idéer og lite sikkerhet når det kommer til hvordan dette systemet egentlig fungerer, og hvem som tjener på det.
Er bonden veldig fattig eller veldig rik? Kommer ann på hvem man spør?

Jeg synes ikke bonden fortjener samme skjebne som håndtverkerne.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (11 minutter siden):

Jeg synes ikke bonden fortjener samme skjebne som håndtverkerne.

nei, det gir meg forsåvidt ingen glede at de også "skal ha det vondt" men på annen side, er jo norske bønder det eneste leddet i hele EU som har gått fri fra å ofre noe, og tvertimot vært beskyttet som jeg sa.

Hadde det egentlig vært så fryktelig om de måtte innrette seg slik som svenske, finske og danske bønder har måttet i årenes løp?

Det ville vært mer rettferdig overfor resten av den norske befolkningen.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Mr.M said:

bønder i dag (mange av de) har masse inntekter ved siden av, hyttetomter, de driver med snømåking, både for private og kommunen, de selger ved, ulike tjenester til hytte-eiere, utleie av vinterlagring for båt & bobil/campingvogner, etc. Noen har også vanlig jobb/inntekt ved siden av.

Spørsmålet er vel hvorfor i all verden de driver med alt dette hvis de ikke er nødt. Mye tyder vel på at de er mer eller mindre nødt til å drive med utstrakt side-hustles. 2-3 jobber på siden for å finansiere "drømmen" sin om å være bonde. For de fleste er det langt mer strev enn hva man får ut av det, det er sjelden særlig idyllisk. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
kremt skrev (7 minutter siden):

Spørsmålet er vel hvorfor i all verden de driver med alt dette hvis de ikke er nødt. 


Tja, dersom du hadde store driftsbygninger som sto tomme deler av året, og kunne leie de ut for gode penger, hadde du latt være fordi du ikke var nødt?

Hva om du hadde en større maskinpark som ikke var i drift om vinteren, ville du heller tjent penger på den, eller latt den stå i garasjen, fordi du ikke var nødt?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
18 minutes ago, Mr.M said:

nei, det gir meg forsåvidt ingen glede at de også "skal ha det vondt" men på annen side, er jo norske bønder det eneste leddet i hele EU som har gått fri fra å ofre noe, og tvertimot vært beskyttet som jeg sa.

Hadde det egentlig vært så fryktelig om de måtte innrette seg slik som svenske, finske og danske bønder har måttet i årenes løp?

Det ville vært mer rettferdig overfor resten av den norske befolkningen.

I et dyrevelferdsperspektiv så tror jeg man har alt å vinne på å beskytte bonden.
Hvorvidt dagens ordning er en god beskyttelse av bonden synes jeg der er vanskelig å få oversikt over.

Kanskje jeg tar feil, men jeg tror man raserer det man har bygget opp av norsk landbruk hvis man skal sosial-dumpe dem.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (17 minutter siden):

I et dyrevelferdsperspektiv ...


Er den virkelig så god, i Norge?

Det står støtt og stadig tragiske historier om dyr som er vanskjøtt og må avlives, og mange driver fremdeles med broilerkylling.

På kylling, så kommer likevel Norge godt ut, mye på grunn av at Rema 1000 eier Norsk Kylling, som har faset ut broilerkylling, såkalt Ross-kylling, og nå driver med rasen Hubbard, og bedre dyrevelferd.

Både innen storfe og gris er Norge blant de dårligste på dyrevelferd.

Bildene man ser fra Skaugum, med Krompen og familien som ser på lykkelige kuer som slippes ut på beite, er solskinnshistoriene, men de er neppe representative for blant annet norsk melkeku, som ligger heller dårlig an.

https://dyrevern.no/landbruksdyr/ny-rapport-norge-verdens-beste-dyrevelferd/

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ikke meningen å reklamere, men kjøttdeigen er dyr for tiden.

På Rema koster 400 gram Nordfjord kjøttdeig av storfe 54.90 frem til 12. februar. Ikke ille, resten tatt i betraktning. Kjøpte en i dag, og de hadde mange igjen. Man er som kjent ofte tom for tilbudsvarer, så de slipper å selge til annonsert pris. Null problem i dette tilfellet.

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar
3 minutes ago, 0laf said:

Er den virkelig så god, i Norge?

Det står støtt og stadig tragiske historier om dyr som er vanskjøtt og må avlives, og mange driver fremdeles med broilerkylling.

På kylling, så kommer likevel Norge godt ut, mye på grunn av at Rema 1000 eier Norsk Kylling, som har faset ut broilerkylling, såkalt Ross-kylling, og nå driver med rasen Hubbard, og bedre dyrevelferd.

Både innen storfe og gris er Norge blant de dårligste på dyrevelferd.

Bildene man ser fra Skaugum, med Krompen og familien som ser på lykkelige kuer som slippes ut på beite, er solskinnshistoriene, men de er neppe representative for blant annet norsk melkeku, som ligger heller dårlig an.

https://dyrevern.no/landbruksdyr/ny-rapport-norge-verdens-beste-dyrevelferd/

Ja-nei, jeg er ikke ignorant til problemstillingen, selv om jeg aldri har sett noen bilder av Skaugum med Krompen, jeg påstår sjeldent at den er tilstrekkelig, men jeg tror ikke den blir bedre av at bøndene må konkurrere mot Polen.
Samtidig som Danmark og Sverige lykkes med å være bedre enn Norge på dyrevelferd, så det ser jo ut til å være mulig, såfremt man har forbrukere eller politikere som er villig til å satse på noe som er mer kostbart og mindre effektivt.

The swiftest har forsøkt å samle alle kildene for en oversikt, og da havner vi på 25'e plass.
En fullstendig oversikt vanskeliggjøres litt da Norge ikke er med på World Animal Protection’s Animal Protection Index, ikke har underskrevet Support for the Universal Declaration of Animal Welfare, og bare delvis annerkjenner dyrs bevissthet (jeg vet ikke hvordan man har målt det), altså avhenger resultatet også delvis av hvilke forpliktelser man har skrevet under på, og ikke kun dyras tilstand i fjøset, uten at jeg tror utfallet egentlig ville endret seg kraftig om det ble målt annerledes.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (5 timer siden):

Denne analogien gir ingen mening for meg, prøver du å si at man bør utbedre de globale forholdene fremfor å fokusere på dem her hjemme? Det kan jeg godt si meg enig í, men spørsmålet blir jo hvorvidt det praktisk er mulig, det har ikke manglet på initiativ til å utbedre forholdene i klesindustrien, likevel ser man liten forbedring.

Nei. Jeg sier at hvis noe er et generelt problem (arbidsforhold i fattige land som eksporterer til Norge) så er det neppe en løsning å ta et bruddstykke av totalen (matvarer) og bruke alle ressurser på dem (i form av toll, merpris etc).

Da er gir det antagelig mer velferd per krone å smøre de 27 milliardene ut over alle varene vi importerer. Ved å også kreve at Samsung tv-er er montert av arbeidere som har rett på fagforening og helsetjenester, og godta at Samsung da vil kreve mer for tv-en i Norge.

 

Alternativt kan man snu forslaget ditt på hodet: la oss slutte med (statsstøttet/tollmurbeskyttet) matproduksjon i Norge og heller nasjonalisere kles-produksjon slik at stakkars fattige syersker og spinnere i India slipper å lage bukser til oss?

-k

Lenke til kommentar
3 hours ago, Mr.M said:

hva er forresten forskjellen på "Lønnsinntekt" og "Næringsinntekt fra jordbruk" i tabellen?

Med et snev av sarkasme skrevet:

Bøndene er jo hvert år i lønnsforhandlinger med staten (også kalt jordbruksoppgjøret) så man må vel anta at 'lønnsinntekt' står for direkte overføringer fra staten til bøndene.

Lenke til kommentar
6 minutes ago, knutinh said:

Alternativt kan man snu forslaget ditt på hodet: la oss slutte med (statsstøttet/tollmurbeskyttet) matproduksjon i Norge og heller nasjonalisere kles-produksjon slik at stakkars fattige syersker og spinnere i India slipper å lage bukser til oss?

Okei, men dette er jo bare et problem dersom alt må være dikotomisk?

Quote

Nei. Jeg sier at hvis noe er et generelt problem (arbidsforhold i fattige land som eksporterer til Norge) så er det neppe en løsning å ta et bruddstykke av totalen (matvarer) og bruke alle ressurser på dem (i form av toll, merpris etc).

Det er det bruddstykket av totalen vi har anledning til å endre, dermed gir det vel mening at fokuset ligger der, at man ikke kan redde all industri fra samme skjebne betyr vel ikke at man ikke skal beskytte den man har anledning til å beskytte?
Hvis man ser hvilken tilstand klesindustrien befinner seg í, så gir det vel ikke mening å sende landbruket samme vei?
Uten at jeg dermed tror landbruket umiddelbart ville utarmes bare ved å senke tollgrensene, det er vel bare diskusjonen som er ment å være hyperbolsk?

Quote

Da er gir det antagelig mer velferd per krone å smøre de 27 milliardene ut over alle varene vi importerer. Ved å også kreve at Samsung tv-er er montert av arbeidere som har rett på fagforening og helsetjenester, og godta at Samsung da vil kreve mer for tv-en i Norge.

Hvis det var tilfellet at arbeidsforholdene ble forbedret når såkalte i-land involverte seg i såkalte lu-land, så ville jeg ikke hatt noe problem.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 1/31/2023 at 10:13 AM, The Avatar said:

Når ein lagar middag til mange så reknar ein i dag 150 gram med kjøtt per person, så eigentleg burde vanlege kjøttdeigpakkar blitt redusert enda meir slik at du kjøper inn kjøttdeig alt etter til kor mange du skal lage middag til. Ein 400 grams pakke er då eigentleg for stor for berre to personar, og litt lite til tre personar.

Hva prater du om? 150 gram med kjøtt per person? Da er du småspist. Selv bruker jeg en 400 grams pakke kjøttdeig når jeg lager spagetti, spiser opp alt alene. Når jeg lager gryter deler jeg kjøttdeigen, bruker da 200 gram kjøttdeig og en boks bønner osv.

Lenke til kommentar

Jeg tror disse påstått høye prisene er kraftig overdrevet. Jeg slet med å finne noe som hadde økt mer enn 3% hos Rema. Hos Coop Extra var prisene helt pyton, men slik var det hos de ved februarøkningen for 1 år siden også. Det som skjedde var at prisene gikk ned igjen over tid hos Coop Extra.

Blir det en periode hvor enkelte bør vurdere pris og utsalgssted? Ja
Blir det umulig å få tak i greit priset mat i 2023 og videre? Nei

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...