Gå til innhold

Anbefalte innlegg

På grunn av Shannon-Hartley vil fiber og lignende kabelbasert kommunikasjon ha et forsprang på trådløs kommunikasjon helt til menneskeheten evt oppdager noe fundamentalt nytt innen fysikk. Kanalkapasiteten i unike forbindelser som kabler er høyere enn i delte medier som luft, siden de kan kjøre mye høyere SNR.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Starlink koster 1060 per måned.   
1300 for bobil, som er det dette passer best for. 
For bobil så kan avtalen settes på pause når som helst, men når den blir aktivert så betaler du for en måned, så dette kan være fint for hytter også. 

Betaler 749 for fiber. 

Endret av Dubious
Lenke til kommentar
19 hours ago, Bugle said:

Så hvorfor bruke penger på fiber, om man får det kabelfritt?

Som jo er fremtidens løsning?

Altså, hvorfor bruke masse penger på kablet infrastruktur i et område hvor man ikke har slik infrastruktur fra før - når samme funksjon blir likegodt kablet som trådløst?

Jeg har fiber. Viken fiber betalte for utbygging. Jeg betalte ca 1500kr i installasjon. Det er 600m til hovedvei, og bare 12 husstander. Kabelfritt er ikke framtidens løsning alle steder, hvis noen.

Lenke til kommentar
qualbeen skrev (20 timer siden):

Grunnet begrensning i antall GB du får lov til å laste ned/opp pr mnd, vil det for svært mange ikke gjøre samme nytten! 

For tiden har jeg Alitbox fiber, som bl.a. tilbyr ordinær TV over nettlinja. Dessverre har ikke routeren min gode forbrukstall, men jeg kan se "live" forbruk. I løpet av de siste 15~20 minuttene har TV 2 krevd ca 500 MB med data. 

Det skal ikke mye streaming til, før dagens 5G-regler virkelig ikke duger! 

Ser man derimot aldri på TV (her inkluderer jeg alle former for lineær, nett-tv, Netflix, Youtube, HBO, Disney+ og mange fler, og helt uavhengig av om strømmen vises på mobil/tablet/PC eller nettopp en TV), vil jeg tro et 5G-abonnement kan fungere godt!  

Med grense på 2000 GB og det dataforbruket du leste av der så kan du altså se ca. 1000 timer på TV2 hver måned. Eventuelt ca. 90 timer med 4K-streaming ved 50 Mbps. Så det er nok noe som kan fungere for relativt mange med moderat internettbruk, spesielt hvis man ikke har kabel/fiber inn i boligen fra før av. Selv foretrekker jeg fiber hvis jeg kan velge.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

2000GB er nok i massevis for de aller fleste pr mnd. Selv er jeg en aktiv bruker av internett og bruker sjelden mer en 70-80 GB pr mnd, og det inkluderer mest YouTube men også noe TV-streaming. Skal sies at jeg har Coax-kabel fra Telenor, så trenger ikke streame all TV-bruk.

For min del fungerte det fint med internett over 4G der grensa var 108 GB pr mnd på maks hastighet masten kunne gi og 3 Mbit ettepå. Selv HBO, Amazon Video, NRK og YouTube funker fint på 3 Mbit, men man bør ikke holde på med så alt for mye annet på nettet da.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Har hatt trådløst bredbånd et par år. Er vel litt over et år siden 5G ble tilgjengelig her. Har vært sjeldent jeg har målt noe under 500 Mbps. 

Når det gjelder 5G-ytelse, så blir det jo en haug faktorer som spiller inn. 5G på lave frekvenser gir gir begrenset kapasitet fort (dekker stort område, og godt mulig man er langt unna basestasjonen). Og kapasiteten på 5G på 800 MHz blir bedre enn på 4G på samme frekvens pga. mer effektiv teknologi.

Sammenlignet med fiber tidligere, er det ikke for meg den store praktiske forskjellen (og jeg er en relativt "kravstor" bruker, og relativt stor familie her med "høyt forbruk"). Datakvotemessig var 2TB langt fra noe problem, men Telenor har ellers fjernet 2TB-grensen. I praksis ser jeg vel for meg at det er kun "stornedlastere" som uansett ville ha hatt en utfordring med holde seg under 2TB.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...