Gå til innhold

Karbonstålpanne eller keramisk til allround?


muummi

Anbefalte innlegg

Har en bedre halvdel som ikke klarer å bruke typ teflonpanner riktig, dvs bruke riktig temperatur, slik at belegget etterhvert blir ødelagt.

Har sett litt på både panner med keramisk belegg og panner i karbonstål uten belegg. Har skjønt at panner med keramisk belegg kna sammlignes med teflonpanner, men at de tåler mye høyere temperatur og at de gjerne ikke er like ømfintlige for metallredskaper?

Har også sett på panner uten belegg i karbonstål som visstnok også får en non stick egenskap etter litt bruk. Heller litt mot en panne i karbonstål, men lurer da på om slike panner kan brukes til "alt" av alle (også min bedre halvdel) uten at ting brenner seg fast. Slik som eggerøre og pannekaker.

Denne ser jeg har fått god omtale: https://bakerenogkokken.no/produkt/garcima-lyonnaise-stekepanne-karbonstal-28-cm/

Noen som har noen råd?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Virker som en grei panne som kan prøves, men i steden for å flasse av belegg vil denne slå seg ved for høy varme.

Har hatt Tefal med belegg og thermospot i 3 år og den fungerer fremdeles fint. Bruker dog kun plastredskaper.

Prøv riktig varme og redskaper, for det er nok det som må til. Non-stick har blitt bedre over tid.

Endret av vidor
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
vidor skrev (19 minutter siden):

Virker som en grei panne som kan prøves, men i steden for å flasse av belegg vil denne slå seg ved for høy varme.

Kult, du har prøvd den - og klart å bøye den, til tross for garantien og alt mikkmakket de skriver om at den ikke warper. Det er god og presis info. De skriver at de har laget den for ovn inntill 500grader og at den har et design som motvirker warp, men da har du prøvd 👍

Takk!
 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, DrAlban3000 said:

Kult, du har prøvd den - og klart å bøye den, til tross for garantien og alt mikkmakket de skriver om at den ikke warper. Det er god og presis info. De skriver at de har laget den for ovn inntill 500grader og at den har et design som motvirker warp, men da har du prøvd 👍

Snakket om pannen han linket som virker noe enklere enn Hexclad.

Lenke til kommentar

Karbonstål tåler veldig høye temperaturer, opp til 470 grader eller noe sånt, men de må varmes opp gradvis om de skal brukes på høye temperaturer. Kjører mine en stund på 6 før jeg evt. guffer den litt opp. Det er ganske lett å bøye de også ved for rask oppvarming eller for rask nedkjøling.

Nonstick-belegget tar litt tid å få til, men blir bra når det er på plass. Første gangen må man gjennomføre "seasoning" pannen i mangel på et norsk ord? Finnes flere videoer på YouTube. Det krever litt matlaging over tid før belegget er godt nok til feks. pannekaker, men franke crepe-panner er ofte karbonstål: https://bakerenogkokken.no/gryter-og-panner/diverse-kokekar/de-buyer-crepespanne-karbonstal-lyonnaise-mineral-b-dia-26-cm/

Bruker selv mye karbonstål, men helst rustfritt stål som ikke har noen nonstick-egenskaper. De må varmes opp til riktig temperatur, til leidenfrost-effekten oppstår (testes med litt vann i panna, når den blir som en kule som hopper rundt i panna har den rett varme), for å så tilføre olje. Mat får da en fantastisk stekeskorpe, som jeg ikke klarer oppnå i andre panner, spesielt ikke tefon og lignende.

Lenke til kommentar

Jeg bruker en del karbonstål, men hvis din bedre halvdel ikke er interessert i å lære å bruke den er det fare for at det blir mye mat som sitter fast. Selv med godt belegg er det viktig å varme opp panna godt og å ha i litt olje før man steker.

Karbonstål egner seg ikke så godt til sure retter, inkludert tomatsaus. Det har en tendens til å løse opp belegget.

Når dette er sagt er jeg godt fornøyd med karbonstål selv.

Lenke til kommentar

Alle panner har sine styrker og svakheter. En må rett og slett ta seg bryet med å forstå hva en holder på med for å få gode resultater.

En flink kokk kan sannsynligvis få mer ut av en "dårlig" stekepanne enn en uinteressert kan få av den beste pannen.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
vidor skrev (1 time siden):

Alle panner har sine styrker og svakheter.

... og da kan det vurderes å ha flere panner :) Selv på mitt knøttlille kjøkken har jeg tilgang på 3 stk:

  • Emaljert støpejernspanne (Le Creuset), brukes desidert mest
  • Tefal med non-stick, brukes stort sett kun til speilegg og omelett
  • En billig pannekake-panne med lav kant, aldri brukt :huh:

Jeg hadde klart meg fin med to, altså. Men hadde blitt mer jobb med kun én. Tefal-en er skikkelig god på egg, men jeg sliter med å få til god stekeskorpe på den. På Le Creuset får jeg fin stekeskorpe, men må jobbe for å unngå at egg svir seg fast.

Lenke til kommentar

Alle panner krever riktig temperatur, for stål- og jernpanner så ønsker man gjerne veldig høy temperatur for å hindre at ting fester seg.

Jeg har en uemaljert jernpanne som fungerer til det aller meste. Jeg har også en teflon-panne, men den har jeg ikke brukt til noe bortsett fra når jeg ikke orker å vaske jernpanna for hånd.

Lenke til kommentar
muummi skrev (4 timer siden):

Har skjønt at panner med keramisk belegg kna sammlignes med teflonpanner, men at de tåler mye høyere temperatur og at de gjerne ikke er like ømfintlige for metallredskaper?

Hentet fra artikkelen Nonstick Cookware Brands: PTFE (Teflon®) or Ceramic? A Comprehensive Guide

Sitat

As great as all that sounds, ceramic nonstick cookware can't really compete with PTFE. Even though it's considered "non-toxic" and "more durable" than PTFE, its nonstick properties tend to have an even shorter life than PTFE. (Just read the one star reviews of any of these products on Amazon to see what we mean.) And as we said, high heat destroys the nonstick properties--so just as with PTFE, you should use low to medium heat settings when cooking with ceramic nonstick cookware

 

Ceramic - Fra samme artikkel:

Sitat

Today, there are dozens--probably even hundreds--of different brand names for PTFE. Many of them have "stone" or "granite" in the name. This is meant to speak to the durability of the product, but it can be confusing for people looking for a ceramic nonstick because ceramic is made from sand and clay; "stone and "granite" can make it sound like the cookware is a ceramic product. 


Trygt?

Sitat

More research showed, though, that there are two potential issues with ceramic nonstick cookware. One is that some manufacturing processes can involve the use of lead, cadmium, or arsenic, all of which are toxic to humans. Most manufacturers state that their cookware is free of these toxins, but it may be possible that they are in there in extremely small amounts--probably too small to be of concern to humans using the cookware.

...

The second, and more serious, issue, is that of titanium dioxide nanoparticles. This is a substance used in the sol-gel coating process of ceramic nonstick cookware, so it's probable that all ceramic nonstick cookware contains these particles. These particles have been linked to illness and cancerous lesions in humans, so they are a valid concern. This article discusses the problem in more detail. 

The article says it requires very high heat for the particles to be released--about 932F (500C), which is higher heat than any kitchen stove can produce, but that if scratched, your ceramic cookware may release these particles. 

Prøver selv å holde meg unna panner&kjeler med belegg og heller gå for rent stål/jern; eks. en jernpanne som er riktig vedlikeholdt og ‘bakt’ gir et godt nok non-stick belegg i forhold til helserisikoen med belagte panner&kjeler&ovnsformer etc. 
 

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Etter min mening er fremdeles "teflon" det beste valget for de som ikke er så interessert. De er greit priset (du trenger virkelig ikke det dyreste), enkle i bruk og de er enkle å rengjøre. Minuset er at de ikke tåler for høy temperatur, at de ikke liker metallredskap og at de har en begrenset levetid (men varer en god del år).

Karbonstål og støpejern er helt supert...hvis du setter deg inn i hvordan man bruker og vedlikeholder dem.

Selv bruker jeg både det ene og det andre, men det er støpejernet jeg må be min bedre halvdel holde seg unna.

Endret av Dr. Brodsky
Lenke til kommentar

Spørs om jeg går for en billig teflonpanne, så kan jeg bruke støpejernspannen min 😅👌

Hvilke av disse to ville dere kjøpt? Den ene er av en type lettvektsstøpejern. Er kanskje bedre varmefordeling i den 🙂

https://royaldesign.no/jamie-oliver-quick-easy-stekepanne-anodisert-aluminium?p=312450

https://royaldesign.no/satake-stekepanne-lett-stopejern-honeycomb-pattern?p=232616

 

Endret av muummi
Lenke til kommentar

Diamond XR Logic panner og gryter fra Woll har et unikt og sterkt belegg som og fint tåler oppvaskemaskin og stålredskaper. Kjøpte nettopp gryte av det, og de har diamanter i belegget. Tåler helt fint hurtig oppvarming av tørr panne. Så beste vi har hatt noen gang. Men de koster litt i fysiske butikker, men finnes rimelig i noen nettbutikker. De er av tysk kvalitet.

Lenke til kommentar

Teflonpanner i alle dets avskygginger har noe begrenset bruk etter mitt syn. De er fine til egg, men jeg bruker helst stålpanne til det meste annet (Altså ikke rustfri og ikke støpejern, populært kalt karbonstål, selv om det er karbon i den rustfrie og støpejernpanna...)

Jeg vil vel snu problemstillingen ovenfor på hodet og hevde en teflonpanne kan ikke brukes til alt man forventer en stekepanne kan gjøre. En ting er PTFE belegget som dekomponerer til HF alt ved 260C, men også måten PTFE er festet til pannen på tenderer til feile etter hvert.

Av de andre så er støpejernspanner litt grovere i overflaten og kan dermed bli litt vanskeligere å få maten til å slippe fra. Til gjengjeld kan du få støpejern i former og fasonger som ikke stålpanner uten videre kommer i. Bl.a. i former som lett kan settes i ovn som kan komme godt med.

Rustfri panner kan se lekre ut, men vil ikke kunne bygge opp det polymeriserte fettlaget som gir jern og stålpanner lettere for å unngå at maten svir seg fast.

Kjeramikkbelagte panner synes jeg ikke mye om. Min erfaring er at dette enten er fordekte teflonpanner (med de samme egenskapene) Eller så har de ganske dårlige slippegenskaper. Der de har en forte er de som har lyst kjeramikkbelegg siden man da lettere kan følge med på dannelse av fond.

Panner som onyx er egentlig teflonpanner med akkurat de samme begrensingene, men med et mønster av metall som (stort sett) hindrer redskaper å nå teflonbelegget, men gjør også at slippegenskapene blir dårligere. 

Endret av sverreb
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...