Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Varme opp 45 kvadrat super kjapt og økonomisk (uten bruk av varmepumpe)


Anbefalte innlegg

infoerbra skrev (2 timer siden):

Hei Frank 😊:

- Alder på bolig = 22 år ca.
- Type bolig  = Enebolig
- Areal på yttervegger (og antall vegger som er yttervegger), det er 3 yttervegger, yttervegger er 2,40 meter høye innvendig målt og Vegg A (ØST-stue) = 5,4 m + Vegg B (SYD-stue) = 5,7 m så kommer det en lettvegg til kjøkken som er delvis åpen og ytterveggen forsetter da i kjøkken VEGG C (Syd- kjøkken) = 3 M (ergo yttervegg syd = 8,7 M og vegg D (vest.kjøkken) = 3,2 M. Vegg D ender i en lettvegg mot et annet innendørs rom (teknisk rom)
- Areal på vinduer og ytterdører = Det er 2 vinduer på kjøkken som er 87*97 cm i sin glassåpning og så 2 slike vinduer ved siden av hverandre i stue på vegg B (opptil lettvegg) og 3 større vinduer på Vegg A som står tett inntil hverandre på 105 cm x 150 cm.
- Er gulv på bakken eller mot oppvarmet rom = Gulv er på bakken, men det er en slags isolerende "såle" vet ikke helt hva av
- Er tak mot friluft, mot kaldt loft eller mot oppvarmet rom = Tak er mot kaldt loft
- Hva slags type ventilasjon er det = Mekanisk ventilasjon med vifte og et varme-element som jeg har skrudd på min.

Hvis det er -35 °C ute og du vil holde innetemperaturen på ca. 23 °C så trenger du 2,6-3 kW bare for å holde temperaturen stabil, avhengig av hvor mye luftlekkasjer det er hos deg (f.eks. dårlige tetningslister i vinduer, osv.). Hvis du kommer til å skru ned temperaturen eller skru av ovn på nattestid når det er som kaldest så ville jeg ha økt effekten en del, hvis ikke så er det ganske tregt å få opp temperaturen igjen når det er som kaldest.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
infoerbra skrev (14 timer siden):

Kanskje infrarøde ovner kunne vært noe? Da opplever varmen mer umiddelbart og på en litt annen måte, da ikke det er luft-temperaturen som øker direkte, men det er strålingsvarme på et vis som kroppen føler umiddelbart så vidt jeg forstår.

Finnes flere av dem på markedet, også vifteovner som svinger frem og tilbake.

Lenke til kommentar

1. Infrarøde ovner føles varme og gode ut fra en side, men det kan føles som kaldt trekk på den siden av kroppen som er på "skyggesiden".

2. Det du trenger for hurtig oppvarming er høy effekt (mange kW). Noe som kan bli dyrt med tanke på effekt-trinn på nettleia. Det kan lønne seg å bruke lengre tid på oppvarminga og i hvert fall splitte oppvarminga opp over to klokketimer. F.eks fra kl 07.30-08.30 sånn at halvparten havner på klokketimen 07-08 og den andre på klokketimen 08-09. Det reduserer risikoen for dyre effekt-trinn.

3. Strømmen er som regel mye billigere på natta kl 23-07 enn kl 07-10. Det kan altså lønne seg å holde leiligheta varm over natta i stedet for å måtte pøse på med dyr strøm på morgenen.

4. Varmepumpe er ofte svært lønnsomt. Hvis du eier leiligheta, har mulighet (tillatelse fra borettslag e.l.) og bruker mer enn 10 000 kWh årlig så ville jeg definitivt gått for en.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
ITtraktor skrev (5 minutter siden):

Med dagens strømpriser og strømstøtte vil det heller lønne seg å ha på mest mulig varme på natta. Nattsenking har blitt totalt uhensiktsmessig. Her kjører jeg på med alt jeg har av effekt mellom kl. 23 og 6. 

Alt avhenger på hvilken isolasjon du har på boligen.

Har du god isolering, kjører du på med alt av nødvendig utstyr i våken tilstand, så senker du dette i takt med synkende behov for varme.

Du varmer da opp boligen med utstyr du ellers ville brukt, og i tillegg holder på varmen.

Lenke til kommentar

@Bugle Uavhengig av isolasjon på boligen så vil det som @ITtraktor sier lønne seg å pøse på med strøm når prisen er lav nok*

 

* Lav nok er den når timeprisen + nettleie er lavere enn strømstøtten ser ut til å havne på. Jo høyere strømpris og jo større døgnvariasjonene er desto mer er det å hente på å sløse mest mulig med strømmen de billige timene. Bare pass på å ikke hopp opp et effekttrinn. Eksempel med Oslo: Hittil i desember er snittprisen 3,67 kr/kWh. Det gir en strømstøtte på 2,67 kr/kWh. Hvis nettleia er 30 øre/kWh så vil man tjene på å sløse med strøm når strømprisen er under 2,37 kr/kWh. Forutsatt at snittprisen holder seg ut måneden. For meg i nord er det mye vanskeligere ettersom strømprisen må under ca 24 øre før det lønner seg for meg å sløse. I midt-Norge må det under ca 154 øre før det lønner seg å sløse. Alt forutsatt at snittet holder seg.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
On 12/14/2022 at 12:07 AM, Simen1 said:

1. Infrarøde ovner føles varme og gode ut fra en side, men det kan føles som kaldt trekk på den siden av kroppen som er på "skyggesiden".

=

Ja nå har jeg testet, kjøpte en brukt infrarød ovn på 700 Watt. Det var en ok opplevelse så langt. Får prøve mer, men skjønner hva du mener med skyggesiden.

 

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...