Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Varmepumpe effekt og kuldegrader, kjøpe pumpe med større effekt best?


Anbefalte innlegg

Jeg bor i en klimasone der det er snitt på 5- 10 kuldegrader store deler av vinteren, periodevis ned til - 25 og - 30, men heldigvis da sjelden. I løpet av en vinter kanskje det er til sammen ca. 20-30 dager ekstrem kulde (max - 35).

Vurderer å kjøpe varmepumpe. Fyrer mest med ved, men det er litt styrete også å fyre hele tiden.

1.) Er det best å ha 6 KW effekt kontra 4KW effekt om det er ei uke med - 25 kuldegrader? Vi snakker her om hovedrom jeg oppholder meg som er ca. 50 kvadrat med stue, kontor og hjemmekontor i åpen løsning. 

Vil pumpa da yte mer effekt selv om beinkaldt, for det er vel det som er poenget med å ha større effekt på varmepumpa?

2.) Når slutter det å være lønnsomt å bruke varmepumpe? Hvor kaldt snakker vi da om i minusgrader? 
Vil det være mer lønnsomt å bruke ei varmepumpe med høyere KW / ytelse på da f.eks 6KW når det er beinkaldt eller har det ikke noe å si ang, strømforbruket selve KW ytelsen på pumpa?

3.) Om en skal varme opp 50 kvadrat åpen løsning (som skissert over) med varmepumpe, da er det vel og gunstigst med høyere KW effekt på pumpa? La oss si en kommer hjem etter å ha vært på tur og har skrudd av pumpa og det er 12 grader i stua. Sparer man da noe strøm egentlig med høyere effekt siden det da varmer seg opp fortere? Eller er det mest for komfort og hygge at det går kjappere med pumpe som har høyere varme-effekt?

Endret av infoerbra
feil skrevet inn før
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Varmepumpe fungerer utmerket fra tidlig på høsten og nesten hele vinteren her på midten av Østlandet. De kaldeste dagene bruker jeg en del ved i tillegg, jeg har "gratis" ved. Jeg kjøpte en av de kraftigste modellene for noen år siden, det vil jeg også gjøre når jeg en gang må bytte ut den vi har, men det kommer selvsagt an på hva man skal varme opp og klima der man bor. Jeg har gammel og dårlig isolert enebolig i middels kaldt klima.

Vanskelig å si når det ikke er lønnsomt med varmepumpe. Hva sammenligner du med, strømpris med/uten strømstøtte, panelovn eller ved. Hvis man kjøper ved så er ikke den billig heller, og det er mye arbeid og styr med å hogge, tørke og oppbevare den selv. Varmepumpa surrer og går av seg selv med litt støvsuging av filtre. Det er slutt på at vi kommer ned til 12-13 grader i huset etter en kald natt.

Forrige vinter fikk varmepumpa hvile en periode, jeg ble i utgangspunktet ikke dekket av strømstøtten og hadde mye ved på lager fra tidligere år. Jeg hogde mye ved i vår og ble påminnet om hvor mye tid det tar med hogging, kapping, kløyving og bæring, i tillegg til selve fyringen. I år er jeg dekket av strømstøtten og kommer nok til å bruke varmepumpa hele vinteren, med litt ved i tillegg.

Endret av TAC-2
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Sjørøver said:

Er ikke fordelen med varmepumpe at du kan ha jevn temperatur, og kun fyre når det er veldig kaldt og/eller når strømmen er dyrest?

Ja. Det er veldig fint å slippe å fyre opp når det er bare litt kaldt. I disse tider med strømstøtte så kan man også f.eks. bruke varmepumpe mest om natten og komme bra ut økonomisk slik som støtten beregnes.

Lenke til kommentar

Mitsubishi på 6.6 kw eller 7.2 kw blir anbefalt av mange. Ikke prøvd selv, har en 12 år gammel panasonic på 4 kw, den er i minste laget, særlig ved 10-15 minus. Pass på at den du kjøper har R32 gass, ikke den gamle R410. Skal være litt mer effektiv samt mindre skadelig for miljøet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...