Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Tannlege i utlandet (Øst-Europa)


Gjest 44e27...ea2

Anbefalte innlegg

Gjest 44e27...ea2

Har en del tannbehandling jeg må få gjort. 

Jeg synes det er for dyrt i Norge, og prøver å finne en grei klinikk i utlandet. Har sett en del på klinikker særlig i Polen, men er også åpen for å dra til andre land. (Ikke Tyrkia). 

Det jeg egentlig lurte på med denne tråden er å høre om det var noen her inne med erfaringer med dette? Og om noen har en spesifikk klinikk å anbefale. 

Forhånd takk!

Anonymous poster hash: 44e27...ea2

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har god erfaring med tannleger i Polen. Men jeg holder meg unna de med "norsk språk" - og som åpenbart forsøker å tiltrekke seg utenlandske kunder. Går der lokale går. Syns faktisk både utstyret, servicen og tiden de bruker osv. er vesentlig bedre enn i Norge.

Har også veldig gode erfaringer med SmileUp -klinikkene du finner i Portugal. Den tannlegekjeden har jeg brukt mye. 

Vet at mange reiser til Budapest for å gjennomføre mer omfattende behandlinger. Uten at jeg har noe erfaring med det. 

Endret av Milhouse85
Lenke til kommentar

Vil bare nevne at noe tannbehandling dekkes i Norge, f.eks tannbehandling via TOO (Tilrettelagt tannhelsetilbud for tortur- og overgrepsutsatte), behandling av periodontitt, for de som går på medisiner som gir munntørrhet m.m 

Sjekk ut denne siden: 

https://www.helfo.no/regelverk-og-takster/overordnet-regelverk/tilstander-som-kan-gi-rett-til-stønad-til-tannbehandling

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Hei. Jeg heter Bjørn Bergheim og er norsk representant for Kreativ Dental i Budapest, Ungarn. Det gjør meg selvsagt til en relativt lite "nøytral" part i dette og jeg beklager ovenfor de som ser på dette utelukkende som "salg". Men, jeg har mye relevant kunnskap om temaet.

Tilbake til 2010 var jeg selv på utkikk etter tannlege i utlandet, siden jeg og hadde "en del" tannbehandling jeg måtte få gjort. Og de norske prisene var ikke noe mindre ville på den tida.

I 2019 begynte jeg å jobbe for klinikken. Etter ni års erfaring med "produktet", trygt plassert i min egen munn, så følte jeg meg trygg på at dette var både seriøst og bra. Jeg hadde et par garantisaker underveis, før jeg begynte å jobbe for dem. Det var snakk om to porselenskroner som løsnet, noe som kan skje og er helt normalt, selv om det selvsagt er litt stress når det skjer. 

Jeg dro til lokal tannlege og fikk ordnet det på ti minutter og sendte regninga til den norske kontaktpersonen på den tiden. Fikk pengene på konto i løpet av kort tid.

Uansett hva du velger å gjøre så er det noen ting som er viktig: 

  1. Ikke se deg blind på fancy nettside eller store ord
  2. Ikke se deg blind på pene unge kvinnelige tannleger eller blendende bilder av dollargliset til pasienter i tyve-trettiåra. Det er en del "uetiske" tannleger der ute som overbehandler deg. Det gjelder både Norge og utlandet.
  3. Ikke tenk kun på pris. At du sparte 10% ekstra betyr lite når arbeidet er dårlig og garantien ikke er verdt papiret den er skrevet på. Kreativ Dental har gode og reelle garantier.

Jeg har skrevet mer om dette og helsetjenester i utlandet generelt her: 

 

Milhouse85 skrev (På 24.11.2022 den 11.28):

Men jeg holder meg unna de med "norsk språk" - og som åpenbart forsøker å tiltrekke seg utenlandske kunder. Går der lokale går. Syns faktisk både utstyret, servicen og tiden de bruker osv. er vesentlig bedre enn i Norge.

Dette er på noen måter et godt poeng og på andre måter et dårlig poeng.

Det er et godt poeng på den måten at ja - du vil betale mindre hvis du finner en billig lokal tannlege i utlandet som er tilsvarende dyktig som den dyre klinikken som sikter seg inn på tannturister. Det er et godt poeng hvis du er kompetent nok til å kommunisere med dem og de greier å (og ønsker) å kommunisere med deg. Det er et godt poeng hvis du er komfortabel med den "hassle" som følger med å ringe til dem for å klage eller spørre om noe. Det er et godt poeng hvis du ikke har krav på refusjon fra Helfo for noe av det du gjør - som @Gaea her er inne på.

For, en seriøs klinikk i utlandet, som er "siktet inn" på utenlandske kunder har ganske mye "infrastruktur" på plass for å gjøre det så enkelt og trygt som mulig for deg å reise dit. Det kan være ting som norske tolker. At alt av dokumenter er på norsk. At tannlegene er godkjent av Helfo. At du slipper å vandre gatelangs for å finne frem. At det er en norsk kontaktperson du kan kontakte, også 5 eller 10 år etter at du er ferdig - for å få informasjon du trenger. Det er ganske mange nyanser i dette som folk flest, meg selv inkludert  før jeg begynte å jobbe med det, aldri tenker over, før de trenger det:

Får du en porselenskrone eller bro hos en random tannlege i utlandet så vil den norske tannlegen spørre deg "hva slags sement har de brukt her" hvis kronen løsner og du må feste den på nytt. Hvis han prøver å bruke "feil" sement så løsner kronen plutselig igjen. Og igjen. Og igjen.

La oss si at du har fått et tannimplantat på en random klinikk på hjørnet i Polen eller Ungarn. Det går 2 år og så begynner kronen som sitter oppå implantatet å bli løs. Skruen som fester den har løsnet litt. Du går til tannlegen hjemme i Norge og han ber deg høflig om å dra tilbake dit du fikk implantatet. Kortversjonen er at han ikke har verktøy til implantatet, for det finnes mange hundre implantatsystemer på verdensbasis. Har du flaks så gjør ikke dette vondt, men oftere så vil det være plagsomt. Og går det lenge nok så knekker pinnen som holder implantatkronen. Du husker ikke lenger på hvilket gatehjørne tannlegen holdt til og worst case scenario må tannlegen til med et "hullbor" for å bore ut hele implantatet ditt og du må betale femsifret bare for å få det ut. Vi har flere tannleger i Norge som har fått verktøy til våre implantatsystemer, så da er det en triviell sak å løse sånt som dette.

Gaea skrev (På 24.11.2022 den 11.46):

Vil bare nevne at noe tannbehandling dekkes i Norge, f.eks tannbehandling via TOO

Dette er et bra tips. Vil legge til at de tilbakemeldingene jeg har fått fra pasienter som har vært aktuelle for dette er at det er et nåløye, med en del krav som i noen tilfeller oppleves ganske problematisk. Så det er nyttig for noen, men kanskje ikke så mange som man skulle tro.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
tsetsefluen skrev (9 minutter siden):

Enig med han tannlegen som er innom her. Mamma har betalt for behandling billig og resultatet ble ikke bra. Så legg til penger og sats på de seriøse 

Norske tannleger bestemmer 100% selv hva de vil ta for behandlingen. Det er en grov feil å sette likhetstegn mellom høy pris og høy kvalitet.

Hvis man velger en dårlig tannlege i utlandet så kan man ikke si at det var den lave prisen sin feil.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...