Gå til innhold

Hva er den mest strømgjerrige spill-PC (1080p hi/ultra) som går an å bygge?


Anbefalte innlegg

Er stort sett enig at den nyeste teknologien gir best ytelse pr watt. Dette er logisk fordi die-size går ned fysisk i størrelse, og det kutter strømbehov. Det kan være noe å tenke på å vurdere maskiner som bruker laptop-teknologi til "desktop" bruk. Spesielt laptop-GPU har ofte desktop-ytelse men trekker vesentlig mindre strøm enn desktop-modellen.

Pass dog på å ikke havne i denne fella;

CPUer er som regel tregere på strømbegensede løsninger som f.eks de som er designet for laptop.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 11/10/2022 at 12:54 PM, Zepticon said:

Første steg er å velge en effektiv PSU som ikke sløser med strøm.
Disse koster ofte mye, men det er der mesteparten av forbruket forsvinner.

Feks om du kjører et system på 600W, så vil denne trekke 750W på en "Bronze 80" PSU mens den trekker 630W på en "Titanium 80+" PSU. Det er en forskjell på 120W som er nesten hele strømforbruket til en CPU på full spiker.

Jeg har lyst til å spørre deg direkte: Ta en Spill-PC som bruker 105w på idle og 600w på max spill, og regner ut 50% load. Men gjennomsnittsberegning har begrenset verdi noen ganger - for eksempel har alle nordmenn én testikkel uansett kjønnsidentitet. Jeg tenker at en spillPC er på maks noen timer på kvelden, men to-tre ganger så lang tid på idle/lav aktivitet. 50% skjer da i korte overgangsvinduer, eller hva?

Lenke til kommentar
15 hours ago, Svein M said:

Her er en fin oversikt når det gjelder GPU. De lister opp fps tall under "1080p Ultra" og "1080p medium".

For Radeon RX 6600 XT listes der tallene hhv 78.1 fps og 136.5 fps. Og helt til høyre så står det 160W.

Etter min vurdering så høres dette ut som en passe bra ytelse, dvs dette er vel en vurdering opp mot pris og strømforbruk også.

En ser at strømforbruk er lavt i forholdt til ytelse. Og ikke minst er strømforbruk i et forholdsvis lavt nivå.

Alternativer som ikke er så veldig langt unna er RTX 3060 og RTX 3060 TI. Og Radeon RX 6600.

GPU Benchmarks Hierarchy 2022 - Graphics Card Rankings | Tom's Hardware (tomshardware.com)

Takk for denne - så vidt jeg vet er dette 50% av datagrunnlaget til denne sammenligningen av fps/watt :

https://chipsandcheese.com/2021/09/09/analyzing-video-card-efficiency-part-i-power/

Dette var en viktig grunn til at jeg startet med RX 6600 XT. Har vurdert 3060ti, men mener at man for økningen i watt (til 202w) og innkjøpspris ikke spiller stor nok rolle.

Endret av alws_br00d
Lenke til kommentar
23 hours ago, Svein M said:

Her eksempel på Platinum 560W strømforsyning: https://www.prisjakt.no/product.php?p=5167321

Det blir vel en vurdering om pris står i forhold til det en sparer i strøm.

Takk for tips! Nå tror jeg personlig at forskjellen på "metallene" er for liten til å betale mye for, men denne var A-ranket på PC Cultist og det er jo veldig bra!

Lenke til kommentar
22 hours ago, Svein M said:

Jeg ser at i5-12400F kommer ut med bedre spillytelse enn Ryzen 5 5600X på denne sammenligningen. Så det kan være et godt og rimelig valg. Det er jevnt mellom disse to, men intel sin kommer litt bedre ut i den testen altså når det gjelder spill.

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-13600k/18.html

Takk for innkast fra sidelinja! CPU koster litt mer, men hva med hele plattformen, hvilket hovedkort/minne? Tør jeg be deg gå inn på min partlist og lage din egen variant med Intel? https://no.pcpartpicker.com/user/Noemedmedia/saved/74TKqs

Lenke til kommentar
alws_br00d skrev (1 time siden):

Takk for innkast fra sidelinja! CPU koster litt mer, men hva med hele plattformen, hvilket hovedkort/minne? Tør jeg be deg gå inn på min partlist og lage din egen variant med Intel? https://no.pcpartpicker.com/user/Noemedmedia/saved/74TKqs

Har egentlig ikke noe innspill på hovedkort og minne. Siden du har valgt et Gigabyte hovedkort så fant jeg et Gigabyte hovedkort for intel som ser bra ut: Best pris på Gigabyte B660M Gaming X DDR4 Hovedkort - Sammenlign priser hos Prisjakt

Lenke til kommentar
18 hours ago, Svein M said:

Har egentlig ikke noe innspill på hovedkort og minne. Siden du har valgt et Gigabyte hovedkort så fant jeg et Gigabyte hovedkort for intel som ser bra ut: Best pris på Gigabyte B660M Gaming X DDR4 Hovedkort - Sammenlign priser hos Prisjakt

Da blir det Intel-skatt på 900+ kroner, det tror jeg ikke er verdt det, dessverre 😕

Lenke til kommentar
17 hours ago, TheKims said:

6650XT er 20kr billigere enn 6600XT. https://prisguiden.no/produkt/amd-radeon-rx-6650-xt-550993

Nå har ikke jeg sjekket strømforbruket mellom disse, men tror ikke det skal være all verdens forskjell. Dette er uansett noe man kan justere selv med programmer som MSI Afterburner etc.

 

Takk for dette, men den ser ikke ut til å være tilgjengelig brukt - jeg skal holde øynene åpne.

Lenke til kommentar

Hold hestene til blakk fredag, blakk uke eller blakk måned, så blir du virkelig blakk når du trykker "kjøp" etterfulgt av "betal". Da blir du blakk resten av året og langt inn i neste år. :p

Jeg hadde i alle fall ventet og sett om det ble noe desperat lagertømminng om ca 2 uker før jeg gjorde meg opp ei mening om hva som er fornuftig å kjøpe.

Endret av BadCat
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Uansett hvordan man vrir og vender på ting er det AMD som lager de mest strømeffektive PC-komponentene i dag, både på CPU og GPU-fronten. En annen ting som er viktig å tenke på er at strømforbruk skalerer i beste fall kubisk med klokkefrekvens: 10% ekstra klokkefrekvens koster deg nesten 35% høyere strømforbruk, når du nærmer deg grensen er skaleringen vesentlig verre

En Ryzen 7700X, med Precision Boost deaktivert slik at den kjører på 4.5 GHz hele tida, vil være betraktelig mer strømeffektiv og fortsatt levere masse spillytelse, her snakker vi 60W når du belaster alle kjernene til det ytterste. Dette vil redusere belastning på hovedkortets VRM betrakteligr.

Sørg for å velge et hovedkort med svakest mulig VRM, helst 4 faser (det aller meste på AM5 er ekstremt overdimensjonert), en stor VRM vil ikke kunne kjøre like effektivt som en liten VRM. En enkelt fase er mest effektiv når den dytter ut mellom 10 og 15 ampere med strøm.

Minne bør kjøres på lavest mulig spenning, altså bør du ikke aktivere XMP med 1.30V og høyere, men heller prøve å gå ned mot 0.9V VDD og VDDQ. Sørg også for å ikke øke klokkefrekvensen minnet, siden dette vil påvirke SoC-spenning på CPU, prøv heller å sikte ned mot DDR5-4000 slik at SoC kan kjøre på lavere spenning.

Du bør ta sikte på en kjøler som blåser ned mot hovedkortet, eksempel: https://www.proshop.no/Prosessor-kjoeler/Arctic-Alpine-23-CPU-Luftkjoeler/2913636

  • Liker 1
Lenke til kommentar
20 hours ago, Svein M said:

Det er black week neste uke så kanskje vente. Vil tro der kan komme tilbud på cpu og strømforsyninger.

Når det gjelder RAM så ville jeg sett etter 3600MHz med CL16 eller CL18, uten at jeg har så mye greie på det (lavere CL er litt raskere).

Jeg innbilte meg at det var BF i går; ikke rart jeg var misfornøyd 😛

Lenke til kommentar

Oppdaterte tanker jeg har fått:

1) CPU
Nå har AMD midlertidig satt ned prisen på nyeste generasjon (CPU) og sammenligninger over hele plattformkostnadene er publisert, her ved Hardware Unboxed , med USD-priser:image.png.e7b02e8e09825df597f6223668e02b13.png

Her med tall med 3600 CL16-minne (7600X vant med high-end DDR4) som viser 5600 på topp, kostnadsmessig. Det er pr i dag 400,- imellom 5600 og 5600X. For 1080P gaming, er det virkelig verdt å bruke de pengene på CPU?? Husk, jeg skal ikke overklokke, snarere undervolte.
(Forrrsten, jeg sjekket for ordens skyld også norske priser på 12400F som også har lav tdp, og de viser mye større prisforskjell her; sorry Intel)

2) GPU
Fant frem byggeforslag fra "Mesterrasen" på reddit, og de går som ventet rett på sak med min/max-bygg uten å sjenke strømkostnad en tanke. Men titlene fanget min interesse:

"60 FPS BUILD"https://pcpartpicker.com/list/psHXNc
Her går de, men samme grunntanke om billig CPU,  rett på RX 6700 som GPU. "For 1080p, ultra settings, 60 FPS in most builds"? Dette er kun teorifag, ingen praktiske eksempler å vise til, men likevel: Må man opp såpass for å få 60fps?

"HIGH REFRASH RATE BUILD"https://pcpartpicker.com/list/vpjmv3

Samme delene, med nå med RX 6800 XT (!) Jeg går ut fra at de fremdeles snakker om 1080p (siden de nevner 1440p i neste build), og sier videre "for playing at high graphics settings for most games, on refresh rates higher than 60 Hz." Dette er jo nærme formuleringen jeg ga ("gjennomsnitt 100+ fps") men slutningen er et betydelig dyrere grafikkort som bruker vesentlig mer strøm. 
 

Jeg er godt kjent med tankegangen"max ytelse/innkjøpspris" og forstår at å tenke strømforbruk er noe helt annet
Men er jeg virkelig helt på jordet hvis jeg har trua på 6600 XT til 1080p 100fps gaming? Eller det det reddit som smører vel tjukt på, og bare ser på innkjøpspris?  


https://no.pcpartpicker.com/user/Bluiamblu/saved/4jKfdC
(Norske utgaven av denne siden har ikke fullt utvalg, eller korrekte priser)

Endret av alws_br00d
La til part list
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...