Gå til innhold

Er det bra å studere historie?


Anonlos123

Anbefalte innlegg

Jeg er veldig interessert i historie, spesielt tiden rundt andre verdenskrig. Jeg har hørt at det er dårlig med jobbmuligheter om man ikke planlegger å bli lærer. Jeg ser egentlig på andre studier til neste år men jeg lurer likevel på om det er en mulighet. Jeg vil helst ikke bruke 5 år på studie uten å få jobb. I tillegg ble jeg fortalt på karriereveiledning at jeg burde studere historie siden jeg er interessert i det og har teoretiske egenskaper som passer til det.

Jeg kommer til å ta master etter bachelor og da har jeg sett på blant annet peace and conflict studies i Norge og masters i utlandet, f.eks:

Uppsala universitet: peace and conflict studies, holocaust and genocide studies

National ww2 museum new orleans: masters in ww2 studies

Kings College i London: war studies master

 

Det er helst innenfor krigshistorie, analyse og den retningen jeg ville håpet å få jobb. Er det noen med erfaringer eller tips?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tok kveldskurs i historie over et halvt år. Husker læreren min fortalte første kvelden at det å studere historie i grunn er nokså "meningsløst" - dersom man skal gjøre karriere av det. Der et av de vanligste yrkene er som du skriver; historielærer. Han fortalte også at mange historielærere er uenige seg i mellom. Da historie er nokså "flytende" ut fra hvordan man tolker den. Derfor var det ofte litt smågnisninger mellom historielærerne seg i mellom; da de ofte hadde egne teorier som de lærte bort som "den eneste riktige teorien". Så han sukket ganske håpløst over dette. Da en historielærer alene har ganske mye makt.

Uansett; min erfaring etter å ha studert. Er at historie kan være utrolig nyttig i å forstå hvordan verden henger sammen. Så for meg personlig har det gitt en solid grobunn til å forstå mer av hvorfor verden er som den er. Det var kveldskursene jeg tok for 12 år siden som la grunnlaget for dette. Noe jeg tror du kan ta med deg i nesten uansett hva du gjør i livet. 

Det er vel ytterst begrenset hva du kan jobbe med etter en slik nisjestudie. Lærer, museum, forsker, historiker, forfatter, opplysningsarbeid for ymse organisasjoner, aktivistarbeid, konsulent. Det jeg kommer på.

5 år høres fryktelig lenge ut. Regner med det meste blir finansiert med Lånekassen. Du blir ikke rik av å være lærer. Eller, ikke en gang rik. Læreryrke er et latterlig dårlig betalt yrke. Alt for dårlig betalt spør du meg! Dessverre... 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For å stille deg eit spørsmål, kva ser du for deg å jobbe med etter at du er ferdig med studiane?

Det vil være relativ få arbeidsgjevarar som treng akkurat din spisskompetanse, og kanskje viktigast er villige til å betale deg såpass at det er hensiktsmessig å ta ein mastergrad innafor historie.

Lærar er nemnt, enten direkte som lærar på eit utdanningsinstitusjon eller litt indirekte som historieformidlar på eit museum.
Andre jobbar som vil være aktuelle er å jobbe med dokumentasjon på eit bibliotek/arkiv eller for eit museum eller universitet der du jobbar med å organisere og verifisere historiske dokument og gjenstandar.

I tillegg til dette så kan du sjølvsagt bruke det du har lært på studiet om å kjeldekritikk, sjå samanhengar, tolke ukomplett informasjon, osv. Dette vil være eigenskapar som også kan brukast i ein del andre yrker sjølv om du ikkje nødvendigvis jobbar med historiske ting.

Mange som har studert historie på eit slikt nivå, og som har spesialisert seg på eit bestemt tema vil nok skaffe mykje av inntektene sine ved å selge seg sjølv til andre som er interesserte, som f.eks. ved å skrive bøker eller drive med foredrag på events.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 10/30/2022 at 1:55 PM, Anonlos123 said:

fortalt på karriereveiledning at jeg burde studere historie

Om du tar et søk på ledige stillinger på Finn, nøkkelord "historie", så finner du minst tre jobber som kanskje kan passe for en med høyere utdanning i historie. Søker du "historiker" kommer det opp en stilling i et treårig prosjekt hvor de leter etter en kandidat med gode kunnskaper innen kommunal historie og arkiv. Til sammenligning er det minst 1000 stillinger som sykepleier og kanskje dobbelt så mange ingeniørstillingener. Jeg sier ikke at alle bør eller kan være sykepleiere eller ingeniører men det er kanskje mer fornuftig å velge en utdanning som legger til rette for å få seg en viss grad av forutsigbarhet i arbeidsmarkedet. Om man virkelig brenner for noe er det jo selvsagt mulig å lykkes innen mye ymse i dag, folk som studerer de merkeligeste ting ser jo tilsynelatende ut til å overleve de og, men du bør være inderlig klar over at det kommer til å bli utfordrende. Hva er alternativene dine? Har du forsøkt å sette opp en liste og et system som rangererer aspektene ved de ulike valgmulighetene? Noen faktorer som du allerede er inne på, jobbmuligheter, varighet på studie, hvor man må dra for å studere, om man kan ta hele utdanningen samme sted, hvordan man skal finansiere studiene, kostnad/gjeld/lønnsnivå, hvor man ønsker å bosette seg på sikt, ambisjonsnivå, evner, støtte fra familie, osv.osv.osv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...